Antiinflammatorisk mat - 7 nyttiga alternativ

Det finns många skäl till inflammation och vi kan använda antiinflammatoriska kemikalier för att bekämpa dem. Vi kan dock också lita på naturliga ingredienser som hjälper oss att undvika komplikationer.
Antiinflammatorisk mat - 7 nyttiga alternativ

Senaste uppdateringen: 09 november, 2018

Har du upplevt svullnad och smärta? Den inflammatoriska processen består av ett molekylärt, vaskulärt och cellulärt fenomen som kroppen producerar för att skydda sig själv från attacker från omgivningen. Lyckligtvis kan antiinflammatorisk mat hjälpa dig att förbättra din allmänna hälsa.

För att systemet ska fungera krävs deltagandet av:

Det finns dock faktorer som modifierar reaktionen beroende på organism.

Orsaker

  • Lågt innehåll av näringsämnen: Folk som inte intar tillräckligt mycket näringsämnen genom maten lider av den allvarligaste inflammationen.
  • Problem med blodcirkulationen: Då man lider av dålig hjärtkärlhälsa blir skadan på vävnaderna värre.
  • Hormonellt tillstånd: Patienter som utsöndrar stora mängder hormoner tenderar att få komplikationer då de lider av inflammation.
  • Immunbristsjukdom: Sjukdomar som till exempel anemi hindrar cellerna och vävnaderna från att regenereras snabbt.

Sanningen är att ingen är befriad från risken att få inflammation.

Då man analyserar förekomsten av inflammation märker man att det är ett symtom som större delen av alla sjukdomar brukar medföra. Bland dessa finner vi astma, diabetes, artrit med flera.

Därmed är det viktigt att vi är bekanta med antiinflammatorisk mat och förstår att det inte har något att göra med burkar fyllda med piller.

Det finns växter som har samma effekt och som inte skadar hälsan. Vill du lära dig vilka det är? Var i så fall uppmärksam på listan nedan.

Antiinflammatorisk mat – 7 av våra favoriter

1. Linfrön

Linfrön

Linfrön innehåller stora mängder näringsämnen, antioxidanter och omega 3-fettsyror.

Det är ett av de mest använda botemedlen för att minska smärta i blodkärlen och för att förbättra rörlighet.

Tack vare deras höga innehåll av antioxidanter hjälper de att förebygga åldrande. De hjälper även med absorberingen av vitaminer och balanserar hormonnivåerna i kroppen.

Dessutom innehåller de fibrer som har en urindrivande effekt som eliminerar gifter från kroppen, reglerar tarmrörelser och minskar vätskeretention i kroppen.

2.  Kokosolja

Kokosolja innehåller laurinsyra som har antiinflammatoriska egenskaper. Dessutom upprätthåller det balans i kolesterolnivåerna och balanserar blodtrycket.

Det hjälper till med absorberingen av näringsämnen, vitaminer, mineralämnen och aminosyror i kroppen.

Då laurinsyra har brutits ned i kroppen bildar det ett enzym som kallas monolaurin som har egenskapen att det eliminerar bakterier, svamp och virus från kroppen.

På samma sätt har det en effekt om man applicerar kokosolja direkt på huden för att minska svullnad.

3.  Blåbär

Blåbär är antiinflammatoriskt

Det sägs att man kan se hur näringsrik en frukt är beroende på dess färg; ju intensivare färg, desto näringsrikare är den.

Blåbär innehåller antibakteriella substanser som bidrar till behandling av hjärtkärlsjukdomar, fetma och cancer.

4. Lax

Lax är en lyxvara som du definitivt borde konsumera för din hälsas skull. Det innehåller proteiner, vitamin B12 och D, mineralämnen och fettsyror (omega 3 och 6).

Omegafettsyrorna har egenskapen att kunna minska inflammation och smärta.

  • Experter rekommenderar att man konsumerar lax två gånger i veckan om man vill förebygga degenerativa och kardiovaskulära sjukdomar.
  • 67 gram vid en måltid räcker.

5.  Selleri

Selleri är renande

En av grönsakerna som du inte bör exkludera från din kost är selleri. Det innehåller vitaminerna A, B1, B2,  B6, B9, C och E. Dessutom innehåller det mineralämnen som bland annat natrium, svavel och fibrer.

Selleri står ut på grund av dessa egenskaper:

  • Lugnande
  • Antioxidativt
  • Urindrivande
  • Smärtstillande
  • Hjärtskyddande
  • Laxerande

Allt detta hjälper dig att hålla kolesterolnivåerna under kontroll. Dessutom minskar det risken för hjärtattack och förbättrar blodtrycket.

Allmänt kan man säga att selleri renar kroppen, eliminerar onödiga vätskor och lindrar ledvärk.

6.  Shiitake

Ett annat exempel på antiinflammatorisk mat är svampen shiitake. Dessa svampar innehåller mineralämnen, vitaminer och makronäringsämnen vid sidan av aminosyror.

  • Shiitake förser oss med stora mängder fibrer som upprätthåller en god funktion i tarmfloran.
  • Det innehåller en hög halt enzymer som blir goda antioxidanter.
  • Det innehåller D-vitamin, mangan, selen och järn.
  • Bland dess komponenter sticker även lentinan och betaglukan ut eftersom de hjälper dig att motverka utveckling av tumörer.

7. Avokado

Avokado innehåller antioxidanter

Avokado innehåller fenoliska ämnen som absorberar kolesterol i blodet.

Dessutom hjälper det folk som har ledproblem och reumatiska tillstånd.

Avokado accelererar även ämnesomsättningen. Det sänker blodtrycket och reducerar lipidnivåerna i blodet. Detta minskar risken för hjärtattack.

Generella rekommendationer

  • Sänk mängden socker i din kost.
  • Motionera regelbundet.
  • Öka konsumtion av vätskor.
  • Håll sår på huden och området runt såren rena.
  • Sov minst 8 timmar per dygn.
  • Undvik stressiga situationer; kom ihåg att känslomässiga förändringar har fysiska effekter.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Adolphe, J., & Fitzpatrick, K. (2015). Linaza: Un estudio nutricional. Healthyflax.Org. Retrieved from http://www.healthyflax.org/quadrant/media/files/pdf/HEAL.factsheet_NUTRIENT_SP.pdf
  • Cardoso, D. A., Moreira, A. S. B., De Oliveira, G. M. M., Luiz, R. R., & Rosa, G. (2015). A coconut extra virgin oil-rich diet increases HDL cholesterol and decreases waist circumference and body mass in coronary artery disease patients. Nutricion Hospitalaria32(5), 2144–2152. https://doi.org/10.3305/nh.2015.32.5.9642
  • Pérez-Rosales, R., Villanueva-Rodriguez, S., & Cosío-Ramirez, R. (2005). El aceite de aguacate y sus propiedades nutricionales. E-Gnosis3, 0–11. https://doi.org/10.1136/jech.54.6.473
  • Pahua Ramos, M. E., Ortíz Moreno, A., Chamorro C, G., & Garduño S, L. (2007). Estudio de las propiedades de la semilla de aguacate (Persea americana) variedad Hass, para el aprovechamiento integral del fruto. IX Congreso de Ciencia de Los Alimentos y V Foro de Ciencia y Tecnología de Alimentos, 223–229. Retrieved from www.avocadosource.com/WAC4/WAC4_p123.pdf?
  • Valenzuela B, A. (2005). EL SALMON: UN BANQUETE DE SALUD. Revista Chilena de Nutrición. https://doi.org/10.4067/S0717-75182005000100001

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.