5 saker folk ofta tänker innan döden

Det skulle vara tragiskt att tycka synd om sig själv under sina sista ögonblick. Ändra hur du tänker och agerar, och var sann mot dig själv – inte som andra vill att du ska vara.
5 saker folk ofta tänker innan döden
Raquel Aldana

Skriven och verifierad av psykologen Raquel Aldana.

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Folk offrar ofta nuet medan de förbereder inför framtiden. Det är en av de huvudsakliga anledningarna till varför de i slutändan kan känna som om de slösat bort sina liv Men det är ett högt pris att betala. Låt inte dig själv oroas över att du förstör framtiden genom att njuta av nuet, speciellt inte eftersom du inte vet när din tid är ute och döden hälsar på.

Normalt sett kanske man inte tänker på dessa saker förrän det är för sent eller förrän livet imploderar av en eller annan anledning.

För många år sedan kom en sjuksköterska vid namn Bronnie Ware – som hängav sitt liv till att ta hand om dödssjuka – på ett ovanligt sätt att se på sitt liv: genom att dela med sig av de fem vanligaste tankarna, reflektionerna och sorgerna hos personer som stod inför döden.

Sanningen är att du genom att läsa dessa tvingas tänka på hur du skulle utvärdera vad du står inför att förlora för alltid, och förstå den otroliga kapaciteten hos människor att känna ånger.

Den kanske mest fantastiska förmågan är dock att vi fortsätter växa tills vi tar vårt sista andetag.

Stege till himlen

Varning: dessa är bitterljuva tankar och drömmar, fyllda med lika mycket hopp och önskan att gå framåt, som sorgen från oförmågan att lära sig dessa saker när det fortfarande fanns tid. Låt oss ta en titt på de vanligaste typerna av ånger som sjuksköterskan Ware avslöjade:

5 saker folk ofta tänker innan döden: 1. “Jag önskar att jag hade haft modet att leva mitt liv på mitt sätt, inte enligt andras förväntningar”

Att vara dig själv i en värld full av förväntningar är extremt svårt. Men försök stanna upp och tänka på den korta tid du har på dig att lära känna dig själv och vårda den typ av person du vill vara. Annars passerar ditt liv förbi medan du är upptagen med att organisera och göra andra planer.

Enligt Ware är det här den vanligaste typen av ånger inför döden. Alltför många av oss har en stor lista av ouppfyllda drömmar, mål vi ansåg vara omöjliga att nå eller saker vi antog var bortom vår räckvidd. Är det verkligen sant, eller kan du göra något åt det? Vi tror att svaret är uppenbart.

2. “Jag önskar att jag inte jobbat så hårt”

Det dagliga slitet, stressen, behovet att jobba mer för att tjäna mer pengar för att spendera eller betala tillbaka skulder. Vi lever för att arbeta när vi istället borde arbeta för att leva.

Det må verka lite idealistiskt att säga, men i en perfekt värld skulle vi lägga hjärta och själ i arbetet vi väljer, utan stress eller smärta.

Det betyder att arbetet inte bör vara ett hinder för att njuta av de små sakerna i livet, såsom att spendera tid med nära och kära.

Om du känner att du jobbar för mycket kan det vara dags att förenkla ditt levnadssätt och lära dig att vara nöjd. Att göra ändringar betyder att du inte kommer sörja dina beslut när du ligger på din dödsbädd.

Fingerfigurer

3. “Jag önskar att jag hade haft modet att uttrycka mina känslor”

För att finna frid inom dig själv måste du ta kraft från det som finns inom dig. Hur många gånger har du hållit tyst för att du varit rädd? Hur många ord har förblivit osagda på grund av stolthet, envishet eller vrede?

Det är oansvarigt och mot din natur att undertrycka känslor som behöver upplevas och uttryckas.

4. “Jag önskar att jag hållit kontakten med mina vänner”

Brist på tid, meningsskiljaktigheter och livsändringar är alla saker som kan skapa avstånd mellan dig och dina vänner. Att ha och behålla vänner kan vara svårt, men det är en viktig del av dig själv.

När du tar ditt sista andetag kan du ångra att det är för sent att säga till någon det du alltid velat säga. Dessa är personerna du har i hjärtat; dessa älskade minnen som blandas med sorg när man står inför döden.

Koppling mellan människor

5. “Jag skulle ha velat uppleva sann lycka”

I den oupphörliga strävan efter lycka finns det många som i slutänden slösar bort sitt liv på vägen. Du kanske tror att lycka beror på hur mycket du uppnår, men lycka är inte målet – det är en attityd. I de sista ögonblicken innan döden inser vissa att nyckeln till lycka hade varit att ta de svåra beslut som i slutänden möjliggjort för dem att få ett fullare liv.

För att avsluta denna diskussion ger vi några insikter som sjuksköterskan Ware fann tankeväckande:

“Personer växer mycket när de konfronteras med sin egen dödlighet (…). Jag lärde mig att aldrig underskatta en persons förmåga att växa. Vissa förändringar var fenomenala.  Varje upplever en rad olika känslor, som förväntat: förnekelse, rädsla, vrede, ånger, mer förnekelse och till slut acceptans. Varje patient fann sin inre frid innan denne lämnade oss. P å något sätt ger det hopp och lugn när man ställs inför rädslan för döden. Bara tron att du har växt och accepterat din egen väg i livet kan ge tröst ända till slutet.”

Livet är inte bara vad du tänker eller vad du gjort. Livet inträffar just nu, samtidigt som du tänker på ditt förflutna och en framtid som inte kan förutses.

Kanske bör du sluta fokusera på att vänta på allt i din väg och istället njuta av det oplanerade i ditt vardagliga liv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Mercer, J., & Feeney, J. (2009). Representing death in psychology: Hospice nurses’ lived experiences. Mortality14(3), 245-264.
  • Dobratz, M. C. (1990). The life closure scale: A measure of psychological adaptation in death and dying. The Hospice Journal6(3), 1-15.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.