9 fakta om ovarialcystor som alla kvinnor bör ha koll på

Även om ovarialcystor oftast uppstår under kvinnans fertila ålder kan de även dyka upp senare under klimakteriet och vara en indikator på cancer. Regelbundna hälsoundersökningar rekommenderas.
9 fakta om ovarialcystor som alla kvinnor bör ha koll på
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Ordet “cysta” är något som alla kvinnor fått höra tusen gånger. En typ av cystor är ovarialcystor, och är bland de allra vanligaste åkommorna som kan drabba fortplantningssystemet.

Även om de cystor som utvecklas på äggstockens utsida på detta sätt oftast är godartade kan de leda till svårigheter i framtiden om de inte behandlas i tid.

Så trots att de kanske inte utgör någon omedelbar fara för din hälsa är det viktigt att alla kvinnor vet vad ovarialcystor är för något och vad de bör göra om de drabbas.

Därför vill vi dela med oss av 9 viktiga fakta kring ovarialcystor som du bör vara medveten om.

1. Vad är ovarialcystor?

Cystor är små, vätskefyllda blåsor

Cystor är små, vätskefyllda blåsor som kan bildas på bland annat äggstockarna. De förekommer i alla möjliga storlekar, från bara någon millimeter till mer än fem centimeter.

När ägglossningen sker hos kvinnor bildas en liten cell eller äggblåsa i en av äggledarna som går sönder när ägget är moget och redo att befruktas.

Om kvinnan inte blir gravid bör denna cellanhopning återabsorberas naturligt, men ibland går kroppen inte igenom denna process och cellen stannar kvar och omvandlas då istället till en cysta.

2. Åldersgrupper i riskzonen

Kvinnor riskerar att utveckla denna åkomma från att de kommit i puberteten fram till klimakteriet. Ovarialcystor brukar försvinna när kvinnan går in i klimakteriet, men i vissa fall kan de även dyka upp senare i livet.

3. Relaterade faktorer

Hittills har man inte upptäckt någon exakt orsak som kan förklara varför dessa små cystor bildas på äggstockarna.

Däremot kan man med säkerhet peka ut några faktorer som har en koppling till fenomenet:

  • Oregelbundna menscykler
  • Fertilitetsbehandlingar
  • Hormonobalans
  • Genetiska faktorer

4. De huvudsakliga symtomen

Precis som med andra syndrom kopplade till fortplantningssystemet brukar symtomen förväxlas med andra mer vanliga åkommor. Problemet är att de inte alltid går att upptäcka vid ett tidigt skede och många kvinnor väljer att ignorera dem.

Bland dessa huvudsakliga symtom finns följande:

  • Oregelbundna menscykler
  • Buk- och bäckensmärtor som strålar ut till ryggen och benen
  • Kraftiga bäckensmärtor både före och efter menstruation
  • Kraftiga smärtor vid sexuellt umgänge
  • Kräkningar och illamående
  • Bröstvävnaden blir ömmare
  • Att uppleva kroppen som tyngre
  • Svullen buk
  • Ökat tryck i urinblåsan eller ändtarmen

5. Hur upptäcker man ovarialcystor?

Alla cystor behöver inte tas bort

Om du tror att du kanske har en cysta kan du be om att få en undersökning gjord av din gynekolog genom antingen ultraljud eller magnetisk resonanstomografi. Om man upptäcker en cysta tas ett blodprov som avgör om den bör tas bort eller inte.

6. Hur behandlar man cystorna?

I vanliga fall kommer din gynekolog att rekommendera periodiska undersökningar för att se om cystan naturligt kan återabsorberas av kroppen i sinom tid.

Om cystan däremot ökar i storlek eller börjar orsaka smärta mellan dessa undersökningstillfällen kan du få förslagen att börja använda dig av hormontillskott som p-piller, eller att operera bort cystan.

7. Cystor och fertilitet

En ovarialcysta påverkar normalt inte befruktningsprocessen

Ett av de största bekymren för kvinnor när de diagnostiseras med en cysta har att göra med fertilitet. I normala fall bör en ovarialcysta inte påverka befruktningsprocessen, men kan däremot i vissa fall förhindra ordentlig ägglossning.

Utöver det kan cystans storlek växa och då påverkar det äggstockens funktion och form, vilket i sin tur kan ha en effekt på din framtida fertilitet.

8. Cystor bildas oftast inte under klimakteriet

En kvinna som har nått klimakteriet löper i normala fall ingen risk att bilda cystor på äggstockarna, så om du upptäcker eller tror att du har en ändå bör det vara en källa till stor oro.

Enligt experter kan cystor eller tumörer som dyker upp under klimakteriet vara stora indikatorer på cancer. Dessa cystor bör undersökas av en läkare.

9. Polycystiskt ovarialsyndrom

Om ett flertal cystor dyker upp på flera delar av äggstockarna, upp till sju till tio blåsor, kallas det för polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS).

Det kan orsakas av ägglossningsproblem och den största boven är hormonobalanser i kroppen.

I dessa fall behövs betydligt mer behandling eftersom syndromet även påverkar dina menstruationscykler, din fertilitet, ditt kroppshår m.m.

Majoriteten av gångerna du upptäcker en av dessa cystor är de godartade och orsakar inte några större problem eftersom de bör återabsorberas av kroppen i sinom tid.

Men det är ändå viktigt att du går på regelbundna hälsoundersökningar för att se till så att cystan inte går att koppla till något större och värre problem.

Spara

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.