9 anledningar att äta avokadokärnan

augusti 24, 2016
Antioxidanterna i avokado kan hjälpa till att förebygga för tidigt åldrande av huden, samt främja kollagenproduktionen och förhindra att rynkor bildas.

Avokado har flera fördelar för hälsa och skönhet, men de flesta ignorerar avokadokärnan som också har högt ett näringsvärde såväl som andra egenskaper som kan bidra till bättre livskvalitet och förebygga en rad olika hälsoproblem.

Oftast plockar vi ut avokadokärnan och kastar den, utan att veta hur hälsosam den faktiskt kan vara. Det är sant – det är inte många som inser att kärnan har mycket fibrer och aminosyror, som är viktigt i förebyggandet och behandlingen av diverse sjukdomar.

Vill du veta mer om avokadokärnan?

Den kontrollerar kolesterolet

Avokado kan hjälpa till att reglera dåligt kolesterol i blodet samtidigt som den ökar mängden bra kolesterol. Men vad de flesta inte vet är att 70% av aminosyrorna i frukten finns i kärnan – vi kastar praktiskt taget bort denna fördelaktiga bit.

Att äta avokadokärnan kan hjälpa till att kontrollera det dåliga kolesterolet, vilket i sin tur minskar risken för kardiovaskulära sjukdomar.

Den bekämpar magproblem

Magproblem

Avokadokärnor har visat sig vara effektiva i att minska inflammation i mag-tarmkanalen och bekämpa diarré. För att dra nytta av denna fördel behöver du bara hacka kärnan från en medelstor avokado, lägga den i 25 cl kokande vatten och låta den mjukna i 15 minuter innan du äter den varm.

Utöver det kan avokadokärnor även bekämpa infektioner och diverse magproblem.

Den bekämpar tumörer

Studier med råttor har visat att äta avokadokärnor kan förebygga tumörer, tack vare deras höga halter av flavonol.

Den främjar viktnedgång

Avokadokärnan

Avokadokärnan har en termogen effekt som underlättar för kroppen att bränna fett, så länge det är vid sidan av en nyttig diet och träning.

För att dra nytta av denna fördel kan du bereda ett te genom att lägga en krossad kärna i 45 cl kokande vatten. Drick det tre gånger dagligen.

Den stärker immunförsvaret

Tack vare sina utmärkta antiinflammatoriska egenskaper kan avokadokärnan även ge immunförsvaret en extra skjuts, vilket håller det starkt för att bekämpa infektioner och andningsproblem.

En annan fördel är att kärnan kan hjälpa till att lindra symtomen för de som lider av artrit och andra ledproblem.

Den förebygger åldrande i förtid

Åldrande-i-förtid

Avokadokärnor är rika på antioxidanter som hjälper till att förebygga åldrande i förtid. Utöver det kan de även bidra till produktionen av kollagen, vilket förebygger att tidiga rynkor dyker upp och får huden att se len ut.

Den bekämpar gråstarr

Avokadokärnan kan till och med förebygga att gråstarr bildas. Applicera bara några droppar avokadoolja från kärnan i ögonen, morgon och kväll. Oljan bör vara färsk och fri från bakterier och kontaminering.

Den får håret att skina

Skinande-hår

Den naturliga oljan i avokadokärnor liknar olivoljeextrakt. Den används i kosmetiskt syfte, och en av dess främsta egenskaper är att tillhandahålla otrolig glans till hår, utöver att förebygga mjäll.

Den hjälper sköldkörteln

Enligt europeisk forskning har avokadokärnan näringsämnen och essentiella egenskaper som kan hjälpa till att kontrollera sköldkörtelproblem. Den är framförallt fördelaktig för de med fetma.

Hur kan man dra nytta av avokadokärnan?

Med tanke på alla fördelar med kärnan hoppas vi att du inte bara kastar den nästa gång du äter en avokado. För att tillgodogöra dig dess fantastiska egenskaper kan du använda avokadokärnor i teer, sallader eller dricka smoothies med dem, bland annat.

Se dock alltid till att tvätta dem väl och torka dem. Prova gärna kärnan riven eller rostad.

Spara

MER FÖR DIG