8 tidiga tecken på kronisk njursvikt

Även om vissa av dessa symptom kan verka normala rekommenderas det alltid att man uppsöker en läkare för att ta reda på om man har kronisk njursvikt eller liknande problem.

Våra njurar ansvarar för att avgifta kroppen genom att spola ut vätskor genom urinen. Njurarna balanserar även nivåerna av natrium, kalcium och andra viktiga substanser i kroppen.

De sitter under revbenskorgen och avgiftar mellan 120 till 125 liter blod per dag. Men ibland lagrar kroppen för mycket avfall och försvårar för njurarna att fungera som de ska.

Som en konsekvens förändras blodtrycket och man kan utveckla sjukdomar som påverkar hälsan.

Det mest oroväckande är att det är väldigt svårt att upptäcka det i tid, och ju mer tiden går ju svårare blir det att behandla de symptom som uppkommer vid kronisk njursvikt.

Förändringar i din urin

urin

Förändringar i urineringsvanor, samt förändringar i själva urinen är tidiga tecken på kronisk njursvikt.

Det är vanligt att man upplever uppenbara förändringar i urinen, givet att njurarna producerar den.

Kronisk njursvikt kan exempel få en att gå på toaletten på natten flera gånger, eller så kan man få ett desperat behov att gå på toaletten under dagen.

När man lider av kronisk njursvikt är det ofta vanligt att urinen är gulare än vanligt – faktum är att den kan verka nästan orange. Lukten blir också starkare.

Ödem eller svullnad

Vätskeretention kan vara ett resultat av njursvikt. Anledningen är att det finns en obalans i kroppens inflammationsprocesser och att det finns för mycket vätska i vävnaden.

Svullnaden kan uppstå i:

Akne

finne

Gifter som håller sig kvar i blodomloppet på grund av kronisk njursvikt kan orsaka akne.

Anledningen är att dessa gifter transporteras till våra porer och ibland förändrar produktionen av de naturliga oljorna i ansiktet.

Som ett resultat kan obekväma fläckar uppkomma på ansiktet tillsammans med en kliande känsla, som kan bli outhärdlig.

Akne kan kontrolleras med utvärtes behandlingar, men om aknen beror på kronisk njursvikt är det viktigt att rena njurarna.

Obehag i nedre delen av ryggen

Smärta i korsryggen eller på ena sidan av kroppen kan indikera att man har en njursjukdom.

Även om det är enkelt att blanda ihop dessa symptom med muskelsmärtor borde du tänka på att de kan innebära att du har njursten eller någon leversjukdom.

Illamående och kräkningar

kvinna

Även om det finns många faktorer som kan orsaka dessa symptom ska du även tänka på att kronisk njursvikt kan vara boven, speciellt om de kommer tillsammans med andra symptom.

Vid kronisk njursvikt kan man bli illamående eftersom avfallet i kroppen inte tas bort helt och får kroppen att sluta fungera som den ska.

Torr hud

När sjukdomen fortskrider blir kroppen mer uttorkad och förlorar sin förmåga att använda vätskor på rätt sätt. Huden förlorar därför sin naturliga fukt och blir torrare allteftersom tiden går.

Yrsel

Vissa med njursvikt och njurinfektioner kan utveckla anemi, vilket är något som bör undersökas så snart som möjligt.

Det är viktigt att man konsulterar sin läkare om man upplever yrsel och utmattning.

Det uppkommer eftersom det inte finns tillräckligt med röda blodceller i kroppen, vilket gör att hjärnan slutar ta emot tillräckligt med syre.

Brist på aptit

kvinna

En person som vanligtvis äter bra, men som sedan tappar aptiten bör undersökas för att se om det föreligger någon sjukdom.

Även om njurproblem inte är den enda faktorn som kan orsaka aptitbrist är det en möjlighet.

Ibland kan njursvikt leda till hicka och få oss att känna oss mätta.

Viktigt!

Njursvikt kan behandlas om det upptäcks tidigt, men kan leda till allvarliga tillstånd som hypertoni, kronisk vätskeretention och infektioner om det går obehandlat.

Försök att hålla utkik efter dessa tecken och besök din läkare om du känner att det behövs.

Spara

MER FÖR DIG