7 huskurer för förhårdnader och liktornar

Hur kommer det sig att vi ägnar så lite uppmärksamhet åt våra fötter när de är en så viktig del av kroppen? Är inte faktumet att de bär upp hela vår kroppsvikt samt hjälper oss att förflytta oss från en plats till en annan tillräckligt för att ge dem lite extra omsorg?
7 huskurer för förhårdnader och liktornar
Nelton Abdon Ramos Rojas

Granskad och godkänd av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Senaste uppdateringen: 29 december, 2022

Precis som du tar hand om huden i ansiktet bör du göra detsamma med huden på dina fötter. Annars kommer tecken på skador och vanvård att visa sig. I dagens artikel kommer vi att ge dig några huskurer för att ta bort förhårdnader och liktornar. Dina fötter kommer inte bara se vackrare ut, du kommer också bli av med en hel del värk och smärta.

Varför bildas förhårdnader på fötterna?

Efter en lång dag kan fötterna bli riktigt trötta. Högklackade skor, inga strumpor, torra miljöer, brist på peeling, skor som sitter åt eller har slitits ut, svett… allt dessa är faktorer kan orsaka fotproblem.

Förhårdnader och liktornar kan visa sig på olika delar av dina fötter, särskilt på hälarna, på sidorna av stor- och lilltårna eller på ovansidan av dina tår. Till en början är de bara lite irriterande, men om du inte behandlar dem kan de bli alltmer smärtsamma.

Om du någonsin har lidit av liktornar vet du redan att de kan vara outhärdliga – de kan förhindra dig från att bära skor överhuvudtaget, orsaka smärta hela dagen och detta återspeglas på ditt humör, din produktivitet på arbetet och till och med din personlighet.

Om du aldrig har haft liktornar (vilken lycka!) är det viktigt att du börjar vidta några förebyggande åtgärder. Till exempel bör du komma ihåg att återfukta dina fötter varje gång du tagit ett bad eller en dusch. En gång i veckan bör du massera dem med några droppar olivolja eller lite vaselin för att återfukta dem på djupet.

Se till att du bär bekväma skor som varken sitter för snävt eller för löst. Om de är nya bör du sätta ett bandage över de ställen där du vet att du brukar få blåsor eller förhårdnader. Du bör heller inte bära dem för långa stunder i sträck under den första tiden.

Förhårdnader

Enkla tips för att få dina fötter att må bättre

Det är också en bra idé att ta av dig dina skor och strumpor när du kommer hem från jobbet samt blötlägga fötterna i en balja med varmt vatten och örter, såsom kamomill. Det gör att de känns mer utvilade (och doften av örterna kommer också bidra till att få dig att må bättre).

Om du redan har förhårdnader bör du bli vän med den ökända pimpstenen, men kom ihåg att använda den varsamt och att inte skrubba fötterna så mycket att de gör ont. Försök att alltid använda den precis efter att du tagit en dusch eller ett bad då huden på fötterna är mjukare.

Du kan också använda en fil för att avlägsna eventuella ojämna kanter från hälarna, fotsulorna eller tårna. Gör dock inte detta i mer än tre minuter, och applicera alltid en fuktighetskräm efteråt. Kom ihåg att bära bekväma skor från och med nu, och var uppmärksam på eventuella symtom på obehag eller smärta som uppstår.

Huskurer för liktornar och förhårdnader

Förhårdnader och liktornar kan vara mycket ömma när man trampar på dem. Men det finns hjälp att få! Här är 7 naturliga huskurer som hjälper dig att bli av med dem.

Recept nummer 1

Ingredienser

  • ½ lök

Gör så här

Dela en lök på mitten och gnugga en rå halva på det drabbade området. Upprepa denna procedur varje kväll innan du går till sängs. Det finns ingen anledning att skölja dina fötter efteråt; låt bara löksaften tas upp av huden. Sätt på dig ett par strumpor och gå till sängs. Lök är läkande och antiinflammatoriskt.

Sunda fötter

Recept nummer 2

Ingredienser

  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja

Gör så här

Mosa vitlöken, blanda den med olivoljan och applicera på förhårdnadens yta. Täck med ett bandage eller en tygbit och låt verka över natten. Torka bort på morgonen utan att skölja. Upprepa dagligen tills problemet är borta.

Recept nummer 3

Ingredienser

  • 1 näve nässlor (stjälkar och blommor)
  • 1 msk vatten

Gör så här

Det är alltid bra att ha nässlor hemma. Ta en näve stjälkar och blommor och blanda dem med vattnet. Du får en slags pasta som du kan applicera direkt på förhårdnaden. Täck med gasbinda eller en tygbit i minst tre timmar innan du tar bort den.

Recept nummer 4

Ingredienser

  • 1 näve ringblommor (blommor och blad)
  • 1 msk vatten

Gör så här

Proceduren är densamma som med nässla. Applicera varje kväll innan sänggåendet.

Recept nummer 5

Ingredienser

  • 1 fikon

Gör så här

Denna frukt har antiinflammatoriska egenskaper och både lindrar och fräschar upp.

Dela ett fikon på mitten, skopa ur massan och applicera direkt på förhårdnaden eller liktornen innan läggdags. Täck med bandage och ta på dig strumpor för att inte smutsa ner lakanen. Låt verka över natten och blötlägg sedan fötterna i varmt vatten på morgonen. Efteråt kan du använda en pimpsten och slutligen applicera din vanliga fuktighetskräm.

Recept nummer 6

Ingredienser

  • 2 msk bikarbonat
  • 1 msk varmt vatten

Gör så här

Gör en tjock pasta av bikarbonat och vatten. Applicera den på förhårdnaden i en cirkelrörelse för att främja exfolieringen. Låt sitta i 20 till 30 minuter och skölj med varmt vatten. Använd sedan en pimpsten eller fil. Glöm inte att återfukta dina fötter.

Recept nummer 7

Fotmassage

Ingredienser

  • 4 msk kamomill
  • 1 liter kokande vatten

Gör så här

Bered ett kamomillte och låt det svalna i några minuter. Häll det i en balja och blötlägg fötterna i det. Detta mjukar upp dina förhårdnader och gör det lättare att ta bort dem med en pimpsten. Avsluta behandlingen med fuktkräm.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Abad, C., Piñero, S., Proverbio, T. Proverbio, F., & Marín, R. (2005). Sulfato de magnesio. ¿Una panacea?. Interciencia, 30(9), 36-50.
  • N. Bhagyalakshmi, R. Thimmaraju, L. Venkatachalam, K. N. Chidambara Murthy & R. V. Sreedhar (2005) Nutraceutical Applications of Garlic and the Intervention of Biotechnology, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 45:7-8, 607-621, DOI: 10.1080/10408390500455508
  • Benvenuti, F., Ferrucci, L., Guralnik, J. M., Gangemi, S., & Baroni, A. (1995). Foot Pain and Disability in Older Persons: An Epidemiologic Survey. Journal of the American Geriatrics Society. https://doi.org/10.1111/j.1532-5415.1995.tb06092.x
  • Grouios, G. (2004). Corns and calluses in athletes’ feet: A cause for concern. Foot. https://doi.org/10.1016/j.foot.2004.07.005
  • Menz, H. B., & Morris, M. E. (2005). Footwear characteristics and foot problems in older people. Gerontology. https://doi.org/10.1159/000086373

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.