7 anledningar att aldrig slänga avokadokärnor

januari 12, 2016
Även om smaken kan vara ganska bitter är det värt besväret att inkludera avokadokärnor i kosten för att dra nytta av dess antioxidantiska och antiinflammatoriska egenskaper.

Avokadon är en utsökt och mångsidig frukt som enkelt går att använda i många typer av maträtter. Det var många som under en lång tid var tveksamma till dess positiva effekter, eftersom det ansågs att man gick upp i vikt p.g.a. dess höga halter av kalorier och fett. Med tidens gång visade det sig dock att dess näringsämnen hade många hälsosamma fetter.

Nuförtiden försöker man dock bevisa att avokadokärnor, som vi oftast slänger, också har viktiga egenskaper som kan förbättra hälsan. Den innehåller exempelvis stora mängder fibrer, aminosyror, och antioxidantiska komponenter som, då de förtärs, förbättrar funktionerna hos en rad olika organ i kroppen.

Många av dess fördelar är fortfarande ganska okända, så vi kommer att ge dig 7 anledningar till varför du aldrig bör slänga avokadokärnor.

1. Sänker kolesterol

avokadofrön

Avokadokärnor innehåller uppskattningsvis 70% av fruktens essentiella aminosyror. Dessa finns i fröets olja och kan hjälpa till att kontrollera höga nivåer av kolesterol för att minska risken för kardiovaskulära sjukdomar.

Läs även: Kanel för att minska glukos och kolesterol

2. Innehåller fibrer

Det sägs att avokadons kärna innehåller större mängder fibrer än alla andra livsmedel. Fibrer hjälper matsmältningsprocessen att bättre uppta näringsämnen och stimulera tarmarnas generella funktioner.

När du förtär avokadokärnor kan du motverka både diarré och, även om det låter motsägelsefullt, även förstoppning.

3. Motverkar inflammation

Avokadokärnor kan motverka den inflammatoriska processen i kroppen och minska inflammation i magtrakten. I olika delar av Sydamerika används avokadokärnor för att motverka sjukdomar och magsjukdomar som har att göra med inflammation.

Kärnan kan även ha en positiv effekt mot sjukdomar som artrit och osteoartrit.

4. Förstärker immunförsvaret

avokadofrön

När du känner att du börjar få influensa eller förkylning rekommenderas det att du konsumerar avokadokärnor för att undvika att immunförsvaret försvagas ytterligare. Tack vare dess fenoliska komponenter kan detta livsmedel motverka virala infektioner och bakterier samt stärka immunförsvaret.

5. Stoppar för tidigt åldrande

Mer av 50% av avokadons antioxidanter finns i dess kärna. Dessa föreningar är viktiga för kroppen eftersom dessa kan motverka fria radikaler, som är de främsta orsakerna till för tidigt åldrande. Avokadokärnor har även en föryngrande effekt, som stimulerar produktionen av kollagen i huden för att den ska hålla sig fast och fri från rynkor under en längre tid.

6. Ger dig skinande och starkt hår

När du på något sätt använder kärnan i håret ger dess näringsämnen det en fantastiskt lyster. Det finns de som säger att det är en av de bästa kurerna mot mjäll och löss.

7. Hjälper dig att gå ner i vikt

avokadofrön

Även om det rekommenderas att du använder fruktköttet till detta kan även avokadokärnor användas för att kontrollera blodsockernivåerna, som ändrar metabolismens funktioner och främjar viktminskning.

Kärnan hjälper dessutom till att kontrollera mättnadskänslan för att du inte ska bli frestad att äta för många kalorier.

Läs denna artikel: 10 fettbrännande livsmedel

Hur kan du konsumera avokadokärnor?

avokadofrön

Du kan konsumera avokadokärnor på många sätt: du kan torka, rosta, eller riva den, för att bara nämna några exempel.

Det är även bra att inkludera den i:

  • Sallader
  • Juicer
  • Smoothies
  • Te
  • Soppor

Tänk dock på att den har en bitter smak, så du bör inte inkludera den i stora mängder.

Avokadon är ett bra exempel på en av de fantastiska saker som naturen erbjuder vår hälsa. Det är inte bara fruktköttet som är bra för oss, utan även avokadokärnan. Varför kasta den om den är så hälsosam? Även om den inte är jättegod är det bra att inkludera den i kosten på ett eller annat sätt för att kroppen ska hålla sig frisk och fri från sjukdomar. Prova gärna!

MER FÖR DIG