6 felaktiga uppfattningar om träning

Träning är alltid bra för våra kroppar. Men vi måste undvika felaktiga tekniker som förhindrar effektiv träning.
6 felaktiga uppfattningar om träning

Senaste uppdateringen: 01 december, 2019

Regelbunden träning motverkar de negativa effekterna av en stillasittande livsstil. Det är även ett effektivt sätt att säga adjö till de där extra kilona. Faktum är att bara 30 minuters träning per dag optimerar de viktigaste kroppsfunktionerna och förbättrar den mentala hälsan.

Problemet är att många har felaktiga uppfattningar om träning. Om de inte ser resultat under de första dagarna föredrar de att sluta och fortsätta med sin ohälsosamma livsstil. Eftersom det inte är så många som vet vilka dessa felaktiga uppfattningar är kommer vi att berätta om de 6 främsta.

“Den bästa tiden för träning är…”

övning på träningsboll

Många rekommenderar träning på morgonen eller på kvällen.  Det är för att de anser det vara den bästa tiden för att kroppen ska kunna dra mest nytta av effekterna. Sanningen är dock att det inte finns tillräckligt med studier för att slå fast vilken som är den bästa tiden för att man ska kunna hävda att vissa timmar är bättre än andra.

Det viktigaste är att träna varje dag på en bekväm plats när man har tid till det. Om du inte kan följa en strikt rutin kan du träna när som helst under dagen i 20 till 30 minuter.

“Om det inte gör ont gör du antagligen fel.”

Fel! Fysisk smärta innebär inte att man lyckas med en träningsrutin och i vissa fall kan det innebära skada. Det är normalt att man känner smärta efter att ha tränat mycket, men alla känner inte av det lika mycket. Folk som följer denna uppfattning har en tendens att överanstränga sig och arbeta musklerna tills de skadar sig.

Det rekommenderas därför alltid att man börjar med en träningsrutin som varar i 20 till 30 minuter. Därefter kan du sakta öka intensiteten när din kropp har vant sig.

“Om du vill ha en platt mage behöver du bara göra situps.”

kvinna gör situps på matta

Magträningar fokuserar på att tona magen, och även om de är en del av ens träningsrutin räcker det inte att bara göra det för att bli av med fett från magen. Det är först och främst viktigt att man gör en plan för kardiovaskulär träning med aktiviteter för att stimulera metabolismen och bränna överskottsfett. Det är också viktigt att du tänker på din kost eftersom ohälsosam mat brukar vara anledningen till varför man inte kan krympa sin midja.

“Ju mer du svettas under träning, desto mer går du ner i vikt.”

Många tror att de blir av med mer fett ju mer de svettas. Det har dock inget att göra med fettförbränning, för det varierar från person till person. Svett är ett naturligt svar från kroppen för att bibehålla rätt kroppstemperatur under dessa aktiviteter.

“Vikter får kvinnor att se ut som kroppsbyggare.”

kvinna med hantlar

Såklart inte! Träning med vikter är jättebra för att tona och förbättra utseendet i den övre delen av kroppen. Genom att lyfta vikter tonar man armarna, förbättrar ryggens hälsa och ökar energikonsumtionen medan man tränar.

För att utveckla muskler som en bodybuilder behöver man mycket testosteron, något som kvinnor oftast inte har mycket av. Att lyfta vikter ökar istället muskelstyrkan, samt snabbar upp metabolismen och minskar risken för skador på leder och ben.

“Att stretcha hjälper kroppen att återhämta sig snabbare från träning.”

Efter att ha slutfört en träningsrutin är det många som stretchar för att få kroppen att återhämta sig snabbare. Även om det är avslappnande och lindrar spänningen finns det inte tillräckligt med bevis för att det snabbar upp kroppens återhämtning. Det som istället hjälper till att öka flexibiliteten är att man värmer upp i förhand.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gouveia, R., Martins, S., Sandes, A. R., Nascimento, C., Figueira, J., Valente, S., … Silva, L. J. (2007). Pregnancy and physical exercise: myths, evidence and recommendations. Acta Médica Portuguesa.

  • Jeukendrup, A. E., & Killer, S. C. (2011). The myths surrounding pre-exercise carbohydrate feeding. Annals of Nutrition and Metabolism. https://doi.org/10.1159/000322698

  • Vollaard, N. B. J., Shearman, J. P., & Cooper, C. E. (2005). Exercise-induced oxidative stress: Myths, realities and physiological relevance. Sports Medicine. https://doi.org/10.2165/00007256-200535120-00004


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.