Elva dagliga vanor som skadar hjärnan
Du kan inte förstå vad det är som pågår: du är trött, kan inte koncentrera dig, glömmer saker. Det konstiga är att det endast händer när du gör vissa saker, som att stiga upp tidigt och inte äta något förrän på eftermiddagen, eller är för stressad på jobbet… Problemet är att dessa enskilda saker skadar hjärnan. Detta är en viktig del av din kropp som du inte får glömma bort att ta hand om.
Allt du gör påverkar din kropp på specifika sätt, och vissa aktiviteter hindrar din hjärna från att fungera normalt, och kan till och med skada dess struktur. Tänk dig nu att du upprepar dessa handlingar på daglig basis, år efter år. Kan du gissa vad som händer? Dina egna vanor tar död på din hjärna! Du behöver dock inte oroa dig, för det finns fortfarande tid. Att förändra din livsstil kan garantera att både din hjärna och din kropp håller sig friska. I denna artikel ska vi gå igenom några av dessa hemska dagliga vanor som skadar hjärnan.
Min hjärna och jag
Din hjärna är ett extremt komplicerat och sårbart organ som direkt eller indirekt hanterar alla kroppsliga processer. Den reglerar homeostatiska funktioner som hjärtslag, vätskebalans, blodtryck, hormonbalans och kroppstemperatur. Den har även hand om rörelse, medvetenhet, inlärning, minne, mänskliga känslor, och därigenom även den generella hälsan.
Enligt ett flertal vetenskapliga studier så kan sättet man lever på orsaka skador på hjärncellerna under korta eller längre perioder, vilket kan orsaka nedbrytande sjukdomar och flera andra olika tillstånd. Å andra sidan så kan positiva handlingar, såsom att ha en balanserad kost och att motionera, aktivera hjärnan och göra den frisk igen. Så låt oss skrida till handling och lära känna dessa elva vanor som skadar hjärnan.
Elva dagliga vanor som skadar hjärnan
1. Inte äta frukost
Frukost är dagens viktigaste måltid eftersom den avsevärt påverkar hur du presterar under dagen, din uthållighet samt ditt emotionella tillstånd. Under dagens första timmar så behöver hjärnan näringsämnen för att orka “hantera” kroppens fysiologiska processer efter nattens långa fasta. Om du inte ger den energi så kommer den behöva använda reserver och arbeta extra hårt för att fungera korrekt. Brist på frukost kan skapa allvarligt brist på energi, koncentrationssvårigheter, dåligt minne, dåligt humör samt försämrad fysisk och intellektuell prestationsförmåga. Ät därför en ordentlig och hälsosam frukost.
2. Rökning
Denna dåliga vana skadar hjärnan igenom att den leder till minskad hjärnsubstans och stoppar upp syretillförseln till hjärnan. Det har bevisats att det även gör kroppen mer mottaglig för neurodegenerativa sjukdomar såsom Alzheimers. De heterocykliska aminer som släpps ut när cigaretter brinner stör dessutom reproduktionen av DNA:t, vilket skapar mutationer och cancerogena celler.
3. Högt sockerintag
En undermålig kost skadar hjärnan mer än du kanske tror. Äter man stora mängder raffinerat socker, vitt mjöl, stekt mat och färdigpaketerad mat samtidigt som man inte får i sig tillräckligt med frukt, grönsaker och fibrer, kan detta vara skadligt för hjärnan. Det leder till att skadliga substanser samlas i kroppen, vilket underlättar bildandet av tumörer, försämrar immunförsvarets funktioner, orsakar näringsbrist och stör den neurologiska utvecklingen.
4. Konstant exponering för kontaminerade miljöer
Hjärnan behöver en konstant tillförsel av syre, dock kan olika giftiga substanser störa utbytet av gaser samt syretransporten och syreprocessen i cellerna, vilket leder till försämrad hjärnaktivitet.
5. Inte sova tillräckligt
Du behöver åtta timmars sömn om natten för att din hjärna ska få tillräckligt med vila, för att förbränningsprocesserna ska hålla igång som normalt och producera energi, och för att cellförnyelsen ska fungera. Att inte få tillräckligt med sömn ökar antalet döda hjärnceller på kort sikt och gör att du är trött och på dåligt humör under dagen.
6. Överätande
Att äta livsmedel som kroppen inte behöver orsakar ansamling av restsubstanser i kroppen i form av fetter. Dessa gör att de cerebrala artärerna förhårdnas, vilket i sin tur hindrar att de fungerar som de ska.
7. Alkohol
Alkohol kan förstöra alla organ, och framförallt nervsystemet, levern och hjärtat. Det påverkar de kemiska reaktioner som utförs i hjärnan. Alkoholism kan innebära att även neuroner dör och att hastigheten på nervimpulserna minskar.
8. Våldsamma reaktioner eller stress
Stress kan orsaka flera olika typer av reaktioner i nervsystemet, varav vissa kan reducera den mentala kapaciteten och även öka riskerna för stroke och hjärtattacker.
9. Täcka ditt huvud när du sover
Att sova med huvudet täckt gör att koncentrationen av koldioxid ökas och mängden syre minskas, vilket kan ha skadliga effekter på hjärnan.
10. Tvinga hjärnan under sjukdom
Att arbeta eller studera mycket när man är sjuk är skadligt eftersom kroppen behöver använda sin energi för att läka. Att tvinga hjärnan att arbeta under perioder då man är sjuk, kan minska kroppens effektivitet och ytterligare försämra immunförsvaret. Detta främjar uppkomsten av fler typer av sjukdomar.
11. Brist på mental stimulans och motion
Det finns inget som är så bra som att tänka, ha stimulerande konversationer, att läsa en bok eller att motionera sinnet med ordspel som stimulerar hjärnan: det ökar inlärningsförmågan och minnet, och förbättrar dessutom reaktionsförmågan.
Avslutande råd
Ta hand om din hjärna genom att leva en hälsosam livsstil:
- Ät bra och ät mycket frukt och grönsaker för att stimulera hjärnaktiviteten. Att äta fisk som är rik på omega 3-fettsyror rekommenderas också eftersom dessa fetter främjar kommunikationen mellan neuronerna.
- Drick tre till fyra koppar te eller små koppar kaffe om dagen för att förbättra ditt korttids- och långtidsminne, samt för att minska risken att drabbas av Alzheimers eller Parkinsons.
- Motionera regelbundet.
- Undvik droger, tobak och alkohol.
- Sov ordentligt.
- Fyll dig själv med positiva tankar.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- VV.AA. (2008). Relación entre la calidad del desayuno y el rendimiento académico en adolescentes de Guadalajara (Castilla-La Mancha).http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000500011
- VV.AA. (2013). Omisión del desayuno, estado nutricional y hábitos alimentarios de niños y adolescentes de escuelas públicas de Morelos, México. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19476337.2013.839006
- Centro de investigación Biomédica de España. https://ciberned.es/noticias/blog/214-fumar-aumenta-el-riesgo-de-sufrir-alzheimer-o-demencia.html
- Vargas Marcos, Francisco. (2005). LA CONTAMINACIÓN AMBIENTAL COMO FACTOR DETERMINANTE DE LA SALUD. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1135-57272005000200001
- Nilton Custodio., Lira, David. (2018). Los trastornos del sueño y su compleja relación con las funciones cognitivas. http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-85972018000100004
- VV.AA. (2015).Azúcares adicionados a los alimentos: efectos en la salud y regulación mundial. Revisión de la literatura. http://www.scielo.org.co/pdf/rfmun/v64n2/v64n2a17.pdf
- VV.AA. (2014). Principales daños sanitarios y sociales relacionados con el consumo de alcohol. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1135-57272014000400004
- VV.AA. (2017). La autopercepción del estrés psicológico se asocia con el ataque isquémico transitorio e ictus minor. Un estudio de casos y controles. https://www.elsevier.es/es-revista-neurologia-295-avance-resumen-la-autopercepcion-del-estres-psicologico-S0213485317303572