6 biverkningar av överdriven användning av äppelcidervinäger

Överdriven användning av äppelcidervinäger har vissa negativa effekter. Även om det är en produkt med många fördelar, bör den användas med måtta. Vi berättar mer om det i dagens artikel.
6 biverkningar av överdriven användning av äppelcidervinäger

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vissa är helt omedvetna om att det finns möjliga biverkningar av överdriven användning av äppelcidervinäger. Även om människor tillskriver denna produkt många hälsofördelar kan överdriven användning faktiskt leda till oönskade reaktioner som till och med kan utgöra en hälsorisk.

Hittills finns det inte tillräckligt med bevis för säkerheten och effekten av denna naturliga ingrediens. Av denna anledning, även om vi gärna kan inkludera den i vår kost, rekommenderar experter en måttlig och sporadisk konsumtion.

Är du intresserad av att lära dig mer om detta?

Läs då vidare!

Vad är äppelcidervinäger?

Äppelcidervinäger är en organisk produkt som man tar fram genom att kombinera äpplen med jäst. Under denna process omvandlar jästen sockret i äpplen till alkohol. Genom att tillsätta bakterier jäser därefter alkoholen till en ättiksyra med en koncentration av 5 till 6%.

Denna syra klassificerar man som en “svag syra”, vilket är orsaken till de många fördelaktiga effekterna. Produkten innehåller också vatten och andra mikronäringsämnen.

Enligt forskning publicerad i Critical Reviews in Food Science and Nutrition, bidrar ättiksyran i äppelcidervinäger till lipidmetabolism och minskar risken för fetma och typ 2-diabetes. Så, varför bör man inte konsumera den i överskott?

Överdriven användning av äppelcidervinäger gör man illamående
Matsmältningsbesvär kan bero på syran i äppelcidervinäger.

Upptäck mer i den här artikeln: Äppelcidervinäger mot bihåleinflammation

Biverkningar av överdriven användning av äppelcidervinäger

Även om det är känt som en hälsosam produkt kan överdriven användning av äppelcidervinäger orsaka några märkbara biverkningar. Du bör därför alltid ta det med försiktighet och undvika alltför stora mängder. Det är också bäst att späda ut vinägern i vatten om möjligt.

Så, vilka biverkningar pratar vi om?

1. Överdriven användning av äppelcidervinäger kan fördröja tömningen av magen

Överdriven användning av äppelcidervinäger kan förvärra symptomen för magmuskelförlamning, eller gastropares. Detta är ett vanligt tillstånd hos personer som lider av diabetes typ 1. Det består av en funktionsstörning i nerverna i magen, vilket gör det svårt att tömma magen.

Vad som händer är att denna ingrediens sänker hastigheten på maten som lämnar magen och går in i nedre mag- och tarmkanalen. Som en konsekvens minskar det de höga topparna i blodsockret, men det minskar också absorptionen av näringsämnen i blodet.

Symptomen inkluderar följande:

  • Illamående
  • Halsbränna
  • Gaser i magen

2. Det orsakar matsmältningsbesvär

Vissa människor upplever att äppelcidervinäger är irriterande och orsakar magont. Även om studier associerar ättiksyra med en ökad mättnadskänsla, föreslår flera hypoteser att denna effekt är ett resultat av matsmältningsbesvären.

I en kontrollerad studie som publicerats i International Journal of Obesity, drack en grupp människor en dryck som innehöll 25 gram äppelcidervinäger. Mot slutet rapporterade de en minskad aptit men också ett obehagligt illamående.

Lär dig mer om äppelcidervinäger i den här artikeln: De 7 bästa sätten att använda äppelcidervinäger i hemmet

3. Överdriven användning av äppelcidervinäger är förknippat med låga nivåer av kalium och osteoporos

Hittills har inte tillräckligt många studier genomförts på sambandet mellan äppelcidervinäger och kaliumnivån i blodet. Det finns inte heller tillräckligt med forskning om den antagna länken till ökad benförlust och osteoporos. En fallrapport om dessa effekter har dock blivit publicerad.

Denna studie publicerades i Nephron, där de rapporterade att en kvinna intog stora mängder äppelcidervinäger under en längre tid och blev till slut tvungen att läggas på sjukhus med låga kaliumnivåer och förändringar i sin blodkemi.

Kvinnan drack cirka 250 ml äppelcidervinäger om dagen upplöst i vatten i över 6 år. Diagnosen visade osteoporos och att mineraler läckt ut från benen. Läkarna fastställde också att överskottet av syra skulle ha kunnat minska bildandet av ny benvävnad.

4. Överdriven användning av äppelcidervinäger kan orsaka erosion av tandemaljen

Överdriven användning av sura livsmedel och drycker orsakar försämring av tandemaljen. Även om det har utförts mer forskning om effekterna av läsk och fruktjuice, finns det också tecken på skador orsakade av ättiksyra på denna beläggning på tänderna.

En publikation i den medicinska tidskriften Clinical Laboratory visar att vinäger kan orsaka förlust på mellan 1% och 20% av tandmineralerna efter fyra timmar. Studien genomfördes dock i ett laboratorium och inte i en mun, där saliv kan ha en surhetsdämpande verkan.

I vilket fall som helst är den allmänna rekommendationen att undvika att tänderna blir direkt utsatta för exponering med outspädd äppelcidervinäger.

5. Det kan orsaka halsbränna

Överdriven konsumtion av äppelcidervinäger kan orsaka brännskador i matstrupen. Detta var slutsatsen i en recension som publicerades i Acta Paediatrica, där effekten av att konsumera skadliga vätskor, som barn av misstag intog, observerades.

Forskare fastställde att ättiksyra från vinäger var den vanligaste syran som orsakade brännskador i halsen. De kallade det därför ett “kraftfullt kaustiskt ämne” som bör hållas utom räckhåll för barn.

Överdriven användning av äppelcidervinäger kan leda till skador på tänderna
Ättiksyra kan skada tandemaljen vid förtäring i överskott.

6. Det kan orsaka brännskador på huden

Vissa människor hävdar att applicering av äppelcidervinäger på huden har vissa fördelar. Överdriven och outspädd applikation verkar dock ha motsatt effekt.

I en fallrapport publicerad i The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology fick en 14-årig flicka nässkador efter att ha följt ett protokoll som hon hittade på internet där de använde denna produkt. I ett annat fall drabbades en 6-årig pojke av brännskador på benen efter att hans mor applicerat äppelcidervinäger för att bekämpa en infektion.

Dessa risker verkar minska om man löser upp vinäger i vatten. Man rekommenderar dock att du utför ett litet test med produkten innan du applicerar den på stora delar av huden.

Överdriven användning av äppelcidervinäger

Nyckeln till att undvika dessa biverkningar när du använder äppelcidervinäger är att undvika överdriven användning. Hittills anser experter att det är säkert och fördelaktigt för de flesta så länge man använder den med måtta.

Det är dock bäst att prata med en läkare innan du börjar använda det regelbundet. Kom ihåg att det ibland kan påverka läkemedel och mediciner du tar. Du bör därför undvika att använda äppelcidervinäger om du för närvarande tar receptbelagd medicin.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Johnston CS, Gaas CA. Vinegar: medicinal uses and antiglycemic effect. MedGenMed. 2006;8(2):61. Published 2006 May 30.
  • Yamashita H. Biological Function of Acetic Acid-Improvement in Obesity and Glucose Tolerance by Acetic Acid in Type 2 Diabetic Rats. Crit Rev Food Sci Nutr. 2016;56 Suppl 1:S171-S175. doi:10.1080/10408398.2015.1045966
  • Liljeberg H, Björck I. Delayed gastric emptying rate may explain improved glycaemia in healthy subjects to a starchy meal with added vinegar. Eur J Clin Nutr. 1998;52(5):368-371. doi:10.1038/sj.ejcn.1600572
  • Hlebowicz J, Darwiche G, Björgell O, Almér LO. Effect of apple cider vinegar on delayed gastric emptying in patients with type 1 diabetes mellitus: a pilot study. BMC Gastroenterol. 2007;7:46. Published 2007 Dec 20. doi:10.1186/1471-230X-7-46
  • Frost G, Sleeth ML, Sahuri-Arisoylu M, et al. The short-chain fatty acid acetate reduces appetite via a central homeostatic mechanism. Nat Commun. 2014;5:3611. Published 2014 Apr 29. doi:10.1038/ncomms4611
  • Darzi J, Frost GS, Montaser R, Yap J, Robertson MD. Influence of the tolerability of vinegar as an oral source of short-chain fatty acids on appetite control and food intake. Int J Obes (Lond). 2014;38(5):675-681. doi:10.1038/ijo.2013.157
  • Lhotta, K., Höfle, G., Gasser, R., & Finkenstedt, G. (1998). Hypokalemia, Hyperreninemia and Osteoporosis in a Patient Ingesting Large Amounts of Cider Vinegar. Nephron, 80(2), 242–243. https://doi.org/10.1159/000045180
  • Willershausen I, Weyer V, Schulte D, Lampe F, Buhre S, Willershausen B. In vitro study on dental erosion caused by different vinegar varieties using an electron microprobe. Clin Lab. 2014;60(5):783-790. doi:10.7754/clin.lab.2013.130528
  • Feldstein S, Afshar M, Krakowski AC. Chemical Burn from Vinegar Following an Internet-based Protocol for Self-removal of Nevi. J Clin Aesthet Dermatol. 2015;8(6):50.
  • Bunick, C. G., Lott, J. P., Warren, C. B., Galan, A., Bolognia, J., & King, B. A. (2012). Chemical burn from topical apple cider vinegar. Journal of the American Academy of Dermatology, 67(4), e143–e144. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2011.11.934

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.