6 anledningar till att du har oregelbunden mens

Är din mens ofta för tidig eller för sen? Om du har en oregelbunden mens kan vara ett tecken på andra möjliga problem och hormonobalanser. Läs om de 6 vanligaste anledningarna till en oregelbunden mens.
6 anledningar till att du har oregelbunden mens

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Förändringar i din mens och oregelbunden mens kan bero på många olika faktorer. Det är därför bäst att vända sig till en specialist för att få en diagnos.

Menscykeln är en biologisk och hormonell process där många fysiska och mentala aspekter av hälsan är involverade. Mensen uppkommer generellt var 28:e dag och varar mellan 3 och 6 dagar beroende på hormonaktiviteten i varje individs kropp.

Under en cykel uppstår en serie förändringar som spelar en direkt roll i sexuella aspekter och fertilitet, även om många försöker ignorera det. Dessa uppstår även i olika former i olika skeden av livet, och det är för att hormonproduktionen varierar mycket mellan puberteten och klimakteriet.

Det är viktigt att man lär sig att förstå hur man tolkar dessa oregelbundenheter, eftersom de kan indikera hälsoproblem eller hormonproblem. Om din mens är väldigt sen eller tidig kan det tyda på att något inte är som det brukar. Och även om det inte finns någon anledning att anta att något är väldigt fel, är det viktigt att man är uppmärksam så att man inte senare råkar ut för komplikationer.

Många som har oregelbunden mens förstår inte varför. Därför vill vi ta detta tillfälle att samla ihop de sex vanligaste anledningarna till att du har oregelbunden mens.

Problem med sköldkörteln

Åkommor kopplade till sköldkörteln kan bero på oregelbunden mens. Givet att detta organ producerar viktiga hormoner är obalanser i sköldkörteln kopplade till minst 15% av fallen av oregelbunden mens.

kvinna med oregelbunden mens

När man slutar ta p-piller

P-piller är designade för att förhindra att en kvinna blir gravid. Dessa piller håller östrogennivåerna höga. Kroppen tolkar det som graviditet vilket motverkar befruktning. Efter att ha tagit dem i 21 dagar förekommer en vecka med “vila”.

Problemet är att oregelbundenheter många gånger dyker upp när du slutar ta dessa piller. Det kan även vara så att det inte förekommer någon menstruation alls p.g.a. hormonella förändringar. Det uppskattas att 29% av kvinnor som slutar ta p-piller inte har någon mens i tre månader efteråt.

Högintensiv träning

Intensiv träning kan leda till oregelbundenheter

Högintensiv träning kan påverka sköldkörteln, vilket många gånger ändrar på mensen. Exempelvis kan kvinnor som springer maraton eller tävlar i atletiska tillställningar sluta få sin mens i en månad eller två p.g.a. förändringar i den hormonella aktiviteten.

81% av kvinnliga kroppsbyggare har oregelbunden mens under någon period av sina liv.

Hormonella obalanser kan orsaka oregelbunden mens

Hormonella obalanser är vanliga orsaker till varför man kan ha få oregelbunden mens. De ändrar nämligen mängden könshormoner, inklusive östrogen och testosteron. Som ett resultat ändras även menscykeln, vilket sedan leder till andra symptom, som onormal kroppsbehåring, akne på kroppen och plötsliga viktförändringar.

En annan hormonell förändring kallas “för tidigt klimakterium”, eller med andra ord att klimakteriet börjar innan 40 års ålder. En metaanalys har dessutom visat att tidigt klimakterium kan leda till högre risk för depression.

I det fallet beror den oregelbundna mensen på:

  • Vaginal torrhet
  • Nattliga svettningar
  • Konstanta humörsvängningar

Allergier och känslighet för mat

Intolerans mot livsmedel

Matintolerans och allergier har mycket att göra med oregelbundenheter i menscykeln. I dessa fall är adrenalinkörteln ofta påverkad, vilket orsakar obalans i mängden könshormon.

Näringsbrist

Näringsbrist påverkar också adrenalinkörteln och sköldkörteln. En kost med för lite antioxidanter, vitaminer, mineraler och probiotika kan öka kortisolet och leda till åkommor som hypotyreos och utmattning.

Höga kortisolnivåer leder dock inte bara till stress; de begränsar även aktiviteten för många viktiga hormoner, inklusive dem som har att göra med sexuell aktivitet. Vid första tecken på oregelbunden mens är det viktigt att man ökar intaget av näringsrik mat.

Det är väldigt viktigt att känna till de faktorer som är associerade med en oregelbunden mens för att behandla dem ordentligt. Det är även bra om man träffar en läkare för att undersöka sina hormonnivåer.

Spara

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.