5 tips på hur du tar hand om din bukspottkörtel

Bukspottkörteln är det organ vi knappt kommer ihåg förrän vi får en sjukdom associerad med den. Så det är viktigt att lära sig mer om denna livsviktiga körtel som ligger bakom magen och ser till att utsöndra vätskor som låter dig smälta din mat.  I denna artikel kommer vi ge dig fem tips på hur du kan ta hand om din bukspottkörtel.

Förslag på hur du kan ta hand om din bukspottkörtel

1. Korsblommiga grönsaker: Otroligt!

broccoli-3swe

Är du förvånad? Skulle inte tro det. Vi är säkra på att du många gånger läst om de stora fördelarna med broccoli för att förhindra många typer av cancer, till exempel. Dessa studier visar att om du äter broccoli samt brysselkål, blomkål, eller kål är de väldigt bra på att skydda din bukspottkörtel från möjliga tumörer.

Så tveka inte. Tillaga en tallrik med ångad broccoli två gånger i veckan, till exempel, och du kan vara säker på att du är skyddad. Du borde dock undvika korsblommiga grönsaker om du har problem med sköldkörteln.

2. Ingen tobak!

smoke-3swe

Va? Är du fortfarande fast i den här vanan? Om du är det, tveka inte. Sluta röka cigaretter, för det påverkar din hälsa varje dag. Visste du att sannolikheten att du får cancer i bukspottkörteln är otroligt hög om du röker? Så se till att sluta för din hälsas skull, och även för din familjs hälsa, för de vill såklart inte se dig lida i framtiden.

3. Säg hejdå till ohälsosam mat

food-3swe

Vad är ohälsosam mat? Vi är säkra på att du redan vet det: friterad mat, behandlad mat, raffinerat mjöl, socker, och industriell mat, kolsyrade drycker… Vi erkänner att det är lätt att tillverka, och är tillfredsställande de dagar du kommer hem trött, stressad och fylld av oro, och bara vill komma bort från verkligheten genom att äta något lätt. Detta är ett misstag.

Du kanske inte märker det idag, men denna mat innehåller massor med fetter och skadliga substanser som skadar din bukspottkörtel. Statistik visar att sannolikheten att få cancer i bukspottkörteln är hög genom att äta dåliga näringsämnen och ohälsosam mat. Så tveka inte! Förändra ditt liv idag, och undvik alkohol också, förstås.

4. Lär dig hur du kan avgifta din bukspottkörtel

strawberry-juiceswe

Du hörde rätt, avgifta din bukspottkörtel. Har du någonsin testat? Som du redan vet ser bukspottkörtel till att syntetisera flera viktiga enzymer som hjälper dig att smälta maten.

Men var försiktig, för när din bukspottkörtel påverkas eller när gifter från en dålig kost saturerar den börjar du känna av förändringar och få obalanserade hormoner, vilka orsakar diabetes, till exempel. Din bukspottkörtel borde avgiftas för att hålla den frisk. Men, hur gör man det?

Det är väldigt lätt. I tio dagar borde du försöka dricka 10 glas med vätska per dag, och även inkludera juicer och tillsatser som rekommenderas för bukspottkörteln, vilka du kommer hitta nedan. Vätskan kommer hjälpa till att förnya din kropp och avgifta bukspottkörteln.

Det är även viktigt att du följer en diet som har höga antioxidanthalter, med andra ord massor med apelsiner, kiwi, mango, och jordgubbar… Alla dessa kommer hjälpa dig att avgifta din bukspottkörtel såväl som stärka den.

5. Juicer som stärker din bukspottkörtel

juicesswe

Gillar du naturliga juicer? Tveka då inte. Din bukspottkörtel kommer tacka dig för att du inkluderar följande brygder i din kost. De håller den frisk och regenererar dess funktioner. Vi rekommenderar att du dricker grönsaksjuicer på eftermiddagen eller tillsammans med dina måltider, medan du dricker fruktjuicer på morgonen.

Men kom ihåg: du borde dricka dem medan din mage är tom och inte förrän 30 minuter efter en måltid. Och lägg aldrig i socker!

Kål-, morot-, och salladsjuice

 • 2 dl brysselkål (ångade)
 • Ett glas morotsjuice
 • Ett halvt glas vatten
 • En selleristång

Lägg allt i en mixer så att det blandas väl och smutta sedan sakta på det. Det är så lätt! 

Kronärtskocks- och aloe vera-juice

 • 2 dl aloe vera-gel
 • Ett mjukt hjärta från en kronärtskocka (kokad)
 • Juice från en halv citron
 • En halv kopp hett vatten

Som alltid, lägg alla ingredienser i en mixer och blanda det väl. Du borde få en varm juice som kommer ha en tjock konsistens, men det är väldigt bra för din bukspottkörtel. Drick det på lunchen, till exempel.

Papaya- and linfröjuice

 • En stor klyfta papaya
 • En tesked linfröpulver
 • Ett halvt glas vatten
 • Tre mandlar

Det fungerar utmärkt att dricka på morgonen och är väldigt lätt att göra: du blandar bara allt i en mixer tillsammans med ett halvt glas vatten. Drick det lite i taget varje morgon och du kommer inte bara få i dig den näring du behöver för att starta dagen, utan det är också ett jättebra sätt att hålla din bukspottkörtel frisk. Njut!

MER FÖR DIG