Fem vanliga orsaker till vaginal klåda

Bland de utlösande faktorerna kan klåda i den vaginala regionen vara på grund av en jästinfektion, som ofta kan dyka upp som följd av överflödig fukt, efter rakning eller som ett resultat av någon annan irritation.
Fem vanliga orsaker till vaginal klåda

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vaginal klåda är ett vanligt problem och det finns ett antal faktorer som kan bidra till det.

Vad orsaken än må vara är det ett väldigt obekvämt tillstånd som kan orsaka oro och ångest, speciellt när det åtföljs av andra symtom.

Det är viktigt att alla kvinnor uppmärksammar sina symtom i denna del av kroppen eftersom det kan vara ett tecken på infektion eller sjukdom. Innan du får panik är det dock bäst att tala med din gynekolog för rätt diagnos och behandling.

I de flesta fall orsakas klådan av något ofarligt, men i sällsynta fall är den tecken på allvarliga problem. Vi ska nedan diskutera fem orsaker till vaginal klåda.

1. Jästinfektion är en vanlig orsak till vaginal klåda

Jästinfektion kan vara en orsak till vaginal klåda

Det normala pH-värdet i underlivet är runt 4,7 eller mindre – rätt surt. Hälsosamma bakterier vid namn laktobaciller ansvarar för att bibehålla rätt pH-balans, vilket hindrar svamp och andra mikroorganismer från att frodas i denna varma, fuktiga miljö.

Dessvärre kan många saker ändra det naturliga pH-värdet i den vaginala regionen. Detta kan leda till en infektion eller att svamp frodas.

Resultatet är vanligtvis en vit eller gulaktig flytning som kommer med en brödliknande lukt och konstant klåda.

För att återställa de goda bakterierna i ditt underliv är det bästa att regelbundet äta probiotiska livsmedel, såsom yoghurt.

Om klådan är väldigt intensiv kan du prova att skölja området med lite vinäger som spätts ut med vatten.

2. Vulvit

Detta är en term som getts till irritationen av vulvan – ett tillstånd som inträffar när du använder starka tvålar eller dylikt när du badar.

En annan möjlig orsak är användning av toalettpapper med färger eller dofter som irriterar området. I vissa fall kan det orsakas av att du tillbringar för mycket tid i fuktiga gymkläder eller baddräkter.

För att undvika detta är det en bra idé att tvätta ditt underliv med varmt vatten och en varsam tvål som hjälper till att bibehålla din naturliga pH-balans. Undvik deodoranter eller puder som marknadsförs för denna del av kroppen.

3. Rakning

Rakning kan utlösa en allergisk reaktion

Rakning och andra hårborttagningstekniker kan utlösa en allergisk reaktion på den känslig huden runt vaginan, så det kommer inte som någon överraskning att du efter en rakning kan uppleva mild till stark klåda.

För att förebygga det bör du använda en salva för att lindra irritationen och försöka att endast raka dig varannan till var tredje vecka.

4. Sexuellt överförbara sjukdomar

Få inte panik! I sällsynta fall kan vaginal klåda orsakas av närvaron av en sexuellt överförbar sjukdom. Oftast har dessa sjukdomar inga symtom i sina tidiga stadier, och visar sig vanligtvis i form av smärta eller ovanliga flytningar snarare än klåda.

I vissa fall kan dock vissa av dessa sjukdomar orsaka klåda som ett första symtom.

Om du upplever denna obehagliga känsla tillsammans med röda, kliande knölar i regionen är det förmodligen herpes – en av de vanligaste och mest spridda sexuellt överförbara sjukdomarna idag. Den har sällan allvarliga konsekvenser, men det är viktigt att behandla den så att den inte blir kronisk.

5. Hudproblem

Psoriasis och eksem kan också orsaka vaginal klåda

Hudproblem och sjukdomar som psoriasis och eksem kan också orsaka vaginal klåda.

Dessa drabbar ofta olika delar av huden, så det är viktigt att fastslå huruvida de är orsaken till klådan. Om så är fallet måste du tala med en läkare för att få rätt och effektiv behandling.

När till exempel psoriasis drabbar vulvan kan en topisk kortikosteroid med låg styrka kombinerad med en fuktgivare hjälpa mycket.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.