5 anledningar till att bananer är bättre än piller

Bananer innehåller tryptofan - en essentiell aminosyra som omvandlas till serotonin i kroppen, vilket kan höja ditt humör.
5 anledningar till att bananer är bättre än piller
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Bananer är tropiska frukter som ger energi, vitaminer och mineraler. De är en hälsosam del av alla typer av dieter, inklusive de som är utformade för viktminskning. Bananer är inte bara en av världens mest konsumerade frukter; de tillhör också de nyttigaste.

Människor undviker ofta denna frukt när de försöker gå ner i vikt eftersom den har ett dåligt rykte – att den har näst störst kaloriinnehåll (efter avokado). Men bananer innehåller faktiskt endast 90 kalorier per portion (motsvarande ungefär en halv banan).

Att inkludera dem i din kost i rätt proportioner kommer inte försvåra viktminskning, och dessutom gynnar de dig på många sätt. Fortsätt läsa för att upptäcka varför bananer är bättre än piller!

Vilka hälsofördelar har bananer att erbjuda?

Bananer är en viktig källa till socker och mineraler som kalium, magnesium, järn och betakaroten. De innehåller också en stor mängd vitaminer som folsyra, B-vitaminer, C- och E-vitamin samt fiber.

Vidare är de rika på kolhydrater och utgör en av de bästa källorna till energi. Tack vare dessa egenskaper rekommenderas de till barn.

De är också rika på kalium, som bidrar till att befria kroppen från överflödig vätska, vilket håller kroppen balanserad och behandlar tillstånd som högt blodtryck och gikt.

Högt blodtryck

Högt blodtryck
När en person konsumerar för mycket natrium och inte tillräckligt med kalium är det mycket troligt att dennes blodtryck höjs. Det är viktigt att förse våra kroppar med en tillräckligt mängd kalium, och bananer är en stor källa till denna välbehövliga mineral. Vi rekommenderar att du äter en banan varje morgon. Med denna sunda vana hålls ditt blodtryck på en optimal nivå.

Bananer är bra mot depression

Många som lider av depression rapporterar att de mår mycket bättre efter att de ätit en banan. Forskare har funnit att detta beror på det faktum att frukten innehåller tryptofan – en essentiell aminosyra. Eftersom våra kroppar inte kan syntetisera denna förening i tillräckliga mängder är det viktigt att vi får i oss tillräckligt via vår kost.

Tryptofan omvandlas till serotonin – en signalsubstans som ligger bakom känslor av välbefinnande och glädje. Bara en banan är tillräckligt för att njuta av denna förmån. Inom några minuter känner du dig mer avslappnad och försätts i en bättre sinnesstämning.

Stress

Stress
Stress kan förändra metabolismen och sänka kaliumnivåerna. Att äta en banan är ett bra sätt att återställa denna mineral eftersom frukten, som vi redan nämnt, är en av de bästa källorna till kalium som finns. Men bananers fördelar är betydligt fler än så. De kan till exempel hjälpa oss att må bättre och lugna ner oss.

Förstoppning

Bananer är ett av de bästa livsmedlen för att förbättra matsmältningen, tack vare deras pektininnehåll. Pektin är en kostfiber som accelererar matsmältningen och hjälper till att avlägsna gifter från kroppen. Dessa egenskaper gör frukten idealisk för att bekämpa förstoppning eller långsam matsmältning.

Dessutom har bananen probiotiska egenskaper som främjar matsmältningssystemet samt lindrar gasbesvär, kramper och spänningar.

PMS (Premenstruellt syndrom)

PMS
Bananer har en positiv effekt på blodsockernivåerna tack vare att de är rika på vitamin B6. B-gruppens vitaminer bidrar till att lindra några av symtomen vid premenstruellt syndrom.

Att äta en banan varje dag kan bidra till att lindra kramper såväl som att minska vätskeretention – förknippat med PMS. En ytterligare fördel är att de också kan förbättra din sinnesstämning samt lugna nerverna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Geleijnse, J. M., Kok, F. J., & Grobbee, D. E. (2003). Blood pressure response to changes in sodium and potassium intake: a metaregression analysis of randomised trials. Journal of human hypertension17(7), 471-480. Available at: https://www.nature.com/articles/1001575. Accessed 27/03/2020.
  • Lara-Espinoza, C., Carvajal-Millán, E., Balandrán-Quintana, R., López-Franco, Y., & Rascón-Chu, A. (2018). Pectin and pectin-based composite materials: beyond food texture. Molecules23(4), 942. Available at: https://doi.org/10.3390/molecules23040942. Accessed 27/03/2020.
  • Dreher, M. L. (2018). Whole fruits and fruit fiber emerging health effects. Nutrients10(12), 1833. Available at: https://doi.org/10.3390/nu10121833. Accessed 27/03/2020.
  • Someya, S., Yoshiki, Y., & Okubo, K. (2002). Antioxidant compounds from bananas (Musa Cavendish). Food chemistry79(3), 351-354. Available at: https://doi.org/10.1016/S0308-8146(02)00186-3. Accessed 27/03/2020.
  • Higgins, J. A. (2014). Resistant starch and energy balance: impact on weight loss and maintenance. Critical reviews in food science and nutrition54(9), 1158-1166. Available at: https://doi.org/10.1080/10408398.2011.629352. Accessed 27/03/2020.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.