4 tips för att ta hand om din madrass

Tänk på att dina madrasser är till för att sova. Allt annat du använder dem till kan deformera dem. Försök även vända på dem varje vecka.
4 tips för att ta hand om din madrass

Senaste uppdateringen: 19 april, 2019

Hur tar du hand om din madrass? Ibland lägger vi inte ordentlig vikt vid vår madrass. Ändå är det där vi spenderar 7-9 timmar varje dag i hela vårt liv. Hur fast, ren och välmående den är är viktigt för god hälsa. Det hjälper även till att garantera vår ryggradshälsa samt kan förhindra allergiska reaktioner.

Och glöm inte att sängar utgör en “fantastisk” miljö för kvalster, så det är viktigt att följa en serie steg för att minimera deras närvaro. Det hjälper oss även att garantera en viss renhet för oss själva. I den här artikeln vill vi förklara vilka dessa steg är. För ibland kan små förändringar ge stora resultat. Kanske kan de till och med förändra ditt liv.

1. God ventilation

sovrum som är ventilerat

Kanske har du hört någon säga: “Det är inte bra för hälsan att bädda sängen på morgonen.” Och det ligger något i det. Här har du varför:

  • Kvalster gillar varma och fuktiga miljöer. Om du bäddar sängen på en gång håller de sig varma och fuktiga. Det är allt som krävs för att kvalstren ska kunna föröka sig.
  • Det är en god idé att vänta 1-2 timmar efter att du har gått upp innan du bäddar sängen.
  • Det bästa är att ta bort sängkläderna och, om möjligt, öppna fönstren för att vädra madrassen.
  • Det är viktigt att du släpper in frisk luft i ditt hem. På så sätt kan du ta hand om dina sängkläder. Det hjälper även till att försäkra att kvalstren som bor där dör.

Kom ihåg att kvalstrens exoskelett finns kvar även om de dött. Dessa mikroskopiska partiklar kan stanna kvar i madrassen och ibland till och med ge allergiska reaktioner. Därför ska vi också gå igenom hur du desinficerar den.

2. Bikarbonat för att desinficera din madrass

dammsug madrassen

Nu vet vi att det är bra att ventilera vår säng varje dag. Det betyder att vi ska lägga sängkläderna åt sidan en stund innan vi bäddar. Den andra nyckeln för att bibehålla en hälsosam madrass är att rengöra den. Det kan göras en gång per månad. Här kommer en enkel lösning för att göra det.

Vad du behöver

  • Din dammsugare
  • 100 g bikarbonat
  • 5 droppar teträdolja

Hur man gör

Först tar du bort alla sängkläder. Stötta sedan upp madrassen bredvid fönstret.

  • Blanda bikarbonatet med teträdoljan, och stänk ut blandningen på madrassen.
  • Om du behöver mer kan du bara blanda ytterligare en sats med samma kvantiteter. Det försäkrar att du desinficerar madrassen.

Låt madrassen vädra i två timmar. Kom ihåg att desinficera båda sidorna. Båda ingredienserna är väldigt hälsosamma och lämnar en behaglig doft. Dammsug madrassen efter att den har desinficerats.

3. Vänd på din madrass periodvis

Det här känner du säkert redan till, men alla kan vi behöva en påminnelse då och då. Att vända på madrassen hjälper till att förebygga att den deformeras.

  • Försök vända din madrass varje vecka.
  • Kom även ihåg att vrida på madrassen. Du ska alltså byta ände du lägger huvudet på.

Försök även komma ihåg att sängen inte är till för att sitta; ibland blir vi sittandes i timmar på sängen med en dator eller bok. Men det kan leda till att din madrass deformeras.

4. Skydda din madrass med ett bra lakan

Bra sängkläder är viktigt för din madrass

Alla madrasser tillhandahåller en bra grund. Med det sagt är det en god idé att ha bra lakan som täcker madrassen. Det garanterar en renare yta och bättre sömn.

  • Det kan tjäna som en barriär mellan din madrass och andra saker, såsom svett.
  • Du kan tvätta ett lakan precis som du tvättar kläder.
  • Ett bra lakan kan andas, absorbera och enkelt tvättas. Ett bra alternativ är sådana som är tillverkade av bomull.

Avslutningsvis kan vi säga att du förmodligen redan visste om de flesta av dessa tips. Försök hålla dina madrasser i gott skick. Genom att göra det kan du hålla dig själv på bra humör och få mer energi.

Din rygg kommer dessutom tacka dig, och om du har allergier kan dessa råd vara till stor hjälp.

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.