14 tips för friskare hår

Få ett hälsosammare hår

Ditt hår är känsligt för mycket: fukt, värme, mineralinnehållet i vatten, ultravioletta strålar, hårstilen du väljer, stress… det är svårt att alltid ha skinande, vackert och friskt hår, men du kan få det om du vill. Oroa dig inte så mycket och ta istället fram papper och penna, för idag kommer vi att visa dig 14 fantastiska tips för att du ska få friskare hår på nolltid! 

14 tips för friskare hår

1. Borstande och styling

Då du tar hand om ditt hår är det viktigt att använda borstar med naturliga piggar och att borsta försiktigt för att undvika att skada rötterna och hårets fiber. Undvik att borsta håret då det är vått eftersom det då blir känsligare och lättare går sönder. För att reda ut vått hår kan du använda en kam med tjocka tänder, och kom ihåg att alltid börja vid ändarna.

2. Vilka produkter bör du använda?

Du vet redan att ditt hår utsätts för många kemiska produkter varje dag, och du kan alltid byta ut dem mot naturliga produkter. Om du exempelvis har torrt hår kan du välja en naturlig varm oljebehandling. Schampon som innehåller alkohol är väldigt aggressiva mot hårbottnen, vilket även gäller för vissa produkter med gel och mousse. Till sist, skölj aldrig håret med vatten som är för varmt eller för kallt – ljummet vatten är bäst. Om du noterar att ditt hår börjar falla av, sluta använda permanenta hårfärger eller andra kemikalier omedelbart.

hår3

Vem vill inte ha skinande, vackert och friskt hår? Damm, näringsbrist, samt rök från cigaretter och cigarrer kan dock skada ditt hårs naturliga lyster. Denna behandling kommer återge ditt hår sin ursprungliga lyster: du behöver bara tvätta ditt hår med en lösning av varmt vatten och äppelcidervinäger. Du kan även använda citronjuice. Denna metod tar bort mjäll och de bakterier som finns i håret.

6. Smutsiga kammar och borstar

Du vet redan vad damm och fett kan göra med ditt hår, men du bör tänka på att de redskap du använder för att styla ditt hår ibland blir smutsiga, vilket i sin tur gör ditt hår smutsigt. Vi rekommenderar att du blötlägger dem i en skål med varmt vatten blandat med fyra teskedar bakpulver. Låt dem ligga i 20 minuter och skölj sedan av. Du kommer se hur betydligt renare de blir!

7. Bra schampo för normalt hår

balsam

Vill du ha friskare hår som är både mjukt och skinande? Du behöver endast ett hemmagjort balsam: gnugga skalpen med hemmagjord majonnäs i fem minuter innan du har i ditt schampo. Du kommer märka att ditt hår får mer lyster!

10. Hemmagjord fuktgivare för friskare hår

Ditt hår kan lätt bli torrt: miljön, vissa typer av schampo, samt hårt vatten kan ge dig torrt hår, men du kan fixa detta och få friskare hår med denna fuktgivare. Låtsas som att du är en professionell stylist och kör igång. Du kommer behöva en keramisk skål och en träslev. Blanda två matskedar honung i skålen, lite olivolja och en äggula. Massera nätt in denna blandning i din skalp och ditt hår. Täck över ditt huvud med en handduk i 20 minuter. Tvätta sedan som vanligt. Låt oss veta hur det gick!

11. Håråterställning

Det är så frustrerande att ha brutna hårstrån som sticker ut överallt! Oroa dig inte – efter denna behandling kommer ditt hår att vara smidigt och återställt. Blanda en matsked honung, två äggulor, en matsked yoghurt och en matsked varmt vatten. Applicera detta på ditt hår genom att massera nätt och linda ditt huvud med folie. Vänta tjugo minuter och skölj därefter med varmt vatten.

12. Näringsgivande krämer

kräm

Det finns inget som ger dig friskare hår än en bra näringsgivande kräm – den stärker rötterna och snabbar upp hårväxten. Mosa en banan och en mogen avokado i en skål. Massera in blandningen ordentligt i håret och låt detta vara i 15 minuter. Du kan därefter skölja med vatten och tvätta normalt. Upprepa denna behandling varje vecka.

13. Motverka löss

Löss kan vara jobbiga och drabbar för det mesta barn, men även vuxna kan drabbas. De är obekväma inte endast från ett estetiskt perspektiv, men även för att de kan föra med sig sjukdomar och få skalpen att klia. Är du redo för att bli av med dem? Tvätta bara ditt hår två gånger per vecka med vinäger. Applicera efter att du har sköljt av ditt schampo och du kommer få ett skinande, silkeslent och friskt hår.

14. Andra förslag

Till sist ger vi dig här några slutliga tips för att få ett starkare och friskare hår:

  • Undvik stress, eftersom detta kan försvaga håret och få det att falla av.
  • Rök inte – nikotin interagerar med protein i kroppen och kan påverka håret.
  • Lägg till mat i din kost som innehåller mycket vitamin C och B, som guava, dadlar, persikor och fullkorn.