10 tips för att få perfekt potatismos varje gång

10 tips för att få perfekt potatismos varje gång

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Potatismos kan vara stjärnan på bordet för familjeträffar och middagar. Denna populära rätt har otaliga varianter och kan vara ett bra komplement till många andra recept och för alla tillfällen.

Det kan vid första anblick verka som en rätt enkel rätt att tillreda, men den gräver god teknik. Det finns dock några trick du kan använda för att se till att potatismoset blir supergott.

Blir ditt potatismos inte som du hoppats? Om du har provat och misslyckats att göra det perfekta potatismoset med en krämig och len textur bjuder vi in dig att prova på följande tio tips för perfekt potatismos.

Välj rätt potatistyp för perfekt potatismos

Rå potatis

Trots att du kanske inte alltid märker av de subtila skillnaderna bör du först veta att det finns tre olika typer av potatis: stärkelsehaltiga, vaxartade och bakpotatis.

Om du vill försäkra att du får ett lent och krämigt potatismos bör du se till att använda stärkelsehaltig potatis, såsom röd potatis. Denna typ är lätt att bryta ned och blir väldigt krämig. Om du inte har stärkelsehaltig potatis kan du istället använda bakpotatis. Du kan även ta en titt på denna potatisguide från Coop.

Skär potatisen i lika stora delar

Potatis som har skurits i olika storlekar tillagas olika snabbt, vilket betyder att de stora bitarna tar längre tid än de små. Det leder till att den mosade slutprodukten inte blir lika konsekvent som om du hade skurit potatisarna i lika stora delar.

Försök att skära dem i små bitar för att försäkra att de tillagas lika snabbt.

Ta bort överflödig vätska

Pommes frites

Det finns en rad sätt att försäkra att ditt potatismos blir lätt och fluffigt, och ett av de bättre är att dränera potatisen efter att du har tillagat dem, för att sedan lägga tillbaka dem i kastrullen medan spisen fortfarande är varm. Se till att all extravätska har förångats eftersom den kan få din potatis att bli fuktig eller vattnig.

Använd en potatispress

Använd inte mixern, matberedaren eller stavmixern. Om du vispar för mycket bryts stärkelsen i potatisen ner, vilket resulterar i en kletig produkt. Därför bör du använda en potatispress, vilket må leda till lite mer arbete, men även ett mycket bättre resultat.

Blanda det inte för mycket

Liknande det vi nämnde ovan är det viktigt att varsamt blanda i grädde, mjölk eller smör efter att du mosat potatisen för hand.

Tillsätt inte kall grädde eller mjölk

Tillsätt varm mjölk

När du tillsätter grädde eller mjölk till den mosade potatisen bör du se till att den är uppvärmd, detta så att den enkelt absorberas av potatisen och inte kräver bearbetning.

Tillsätt inte för mycket vätska

När du tillsätter grädde, mjölk eller majonnäs (eller annat!) i ditt recept bör du undvika att ha i för mycket, annars kan ditt potatismos bli för vattnigt. Den enda lösningen på detta snedsteg är att tillsätta mer potatis.

Du kommer långt med lite smör

Smör i potatismoset

De bästa kockarna rekommenderar att man använder 200 g smör per 450 g potatis för att bibehålla en balans mellan de två ingredienserna. Det ger dig utsökt och gott potatismos.

Glöm inte saltet

När du kokar potatisen är det viktigt att krydda vattnet precis som du skulle göra med pasta. Det hjälper potatisen att tidigt absorbera smak och gör den enklare att mosa. Inget – inte ens smör – ger så mycket smak som kryddorna du använder i början. Överdriv dock inte med saltet eftersom det inte är bra för kroppen. Prova istället andra kryddor.

Vänta inte till sista minuten

Precis som med många andra rätter är potatismos bäst när det är nylagat, inte när det värms upp. En bra taktik är att förbereda dina ingredienser dagen innan så att allt du behöver göra är att koka potatisen, mosa den och blanda i de kvarstående ingredienserna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.