Tecken på diabetes du inte bör ignorera

Även om du kan koppla dem till andra åkommor eller omständigheter bör du fundera över dessa symtom om de dyker upp tillsammans. De kan nämligen vara tecken på diabetes.
Tecken på diabetes du inte bör ignorera

Senaste uppdateringen: 28 oktober, 2018

Diabetes tillhör den grupp sjukdomar som brukar kallas för “tysta mördare”, eftersom den kan utvecklas ur intet utan några som helst tecken på diabetes.

Den tillhör även kategorin “metaboliska sjukdomar” och karaktäriseras av förhöjda glukosvärden i blodomloppet.

Följaktligen påverkas den drabbades hälsa negativt och risken att drabbas av hjärtsjukdom och neurologiska skador ökar.

Det mest oroväckande är att många som faktiskt har tecken på diabetes brukar ignorera dem, ofta för att de blandar ihop symtomen med andra åkommor.

Faktum är att man uppskattar att en av tre diabetesdrabbade inte ens är medvetna om att de lider av sjukdomen, vilket ökar risken för allvarliga komplikationer.

Därför är det viktigt att veta vilka skepnader de tidiga symtomen kan ta, och när det är dags att tala med en läkare för att få en ordentlig diagnos.

Eftersom så många ännu inte tagit del av informationen vill vi idag avslöja de 10 viktigaste tecken på diabetes.

1. Ett tecken på diabetes; frekvent behov av att urinera

2-urination-frequently

Ett frekvent behov av att urinera kan bero på en urinvägsinfektion eller att du dricker för mycket.

Om varken av dessa är orsaken, och du ändå känner ett ökat behov av att tömma urinblåsan, kan det vara ett tecken på diabetes.

Detta för att njurarna måste arbeta hårdare för att bli av med sockeröverflöd i urinen.

2. Törst

Detta symtom är kopplat till det tidigare. När din kropp förlorar mer vätska försöker systemet ersätta den och du upplever på så sätt en konstant törst.

3. Ett omättligt sug att småäta

3-food-cravings

Hungersug kan ha sitt ursprung i både extrema blodsockernivåer, hypoglykemi och hyperglykemi.

Det beror på att dina celler inte får rätt mängd socker levererat till sig, vilket sänder hungersignaler till hjärnan.

4. Torr mun

Att ha en ovanligt torr mun är både obehagligt och något som kan dölja allvarliga hälsoproblem. Det är inte bara ett tecken på uttorkning, utan kan även vara ett tecken på 2 typer av diabetes.

Skillnader i huden skapar en idyllisk miljö för bakteriekulturer att växa och ökar även risken för att du drabbas av tandkött- och tandproblem.

5. Utmattning

tecken på diabetes

Stor utmattning, och kronisk sådan, är ett symtom som inte borde ignoreras under några omständigheter.

Även om det är normalt att känna sig trött efter stora fysiska belastningar kan utmattning även vara en konsekvens av att din kropp försöker kompensera för en brist på glukos i dina celler.

Det blir ett ännu värre vardagsproblem när det kombineras med ett konstant behov av att urinera, som håller dig vaken om natten och hindrar dig från att få den sömn du behöver.

6. Synproblem

Dina ögon är ett av de organ som lider mest av diabetes. Höga blodsockernivåer ändrar formen på linsen i ögat, vilket leder till en suddigare syn.

Ibland kan du följaktligen även uppleva obehagliga ljusblixtar som förvränger synfältet.

Det värsta är att om det går okontrollerat kan diabetes göra att den drabbade blir helt blind eller utvecklar andra irreversibla ögonsjukdomar.

7. Infektioner

Eftersom bakterier, virus och svamp frodas i miljöer med höga glukoshalter blir infektioner mer vanliga. 

Vaginal svampinfektion, annan svamp, hudinfektioner, urinvägsinfektioner och virus är alla vanliga symtom på att individen lider av diabetes.

8. Stelhet och avdomnade kroppsdelar

5-tingling

Detta symtom sker på grund av nervskador, och är väldigt nära relaterat till diabetes. Båda kan ske på en vardaglig nivå och medföljer en skarp smärta och inflammation.

Om problemet inte kommer under kontroll snabbt nog kan nervskadorna bli permanenta och orsaka allvarliga problem.

9. Oförklarade viktförändringar

Oförklarade förändringar i kroppsvikten kan bero på kroppens oförmåga att producera insulin.

Eftersom det hindrar dina celler från att få tillräckliga glukoshalter börjar kroppen bryta ner muskelmassa i jakten på proteiner och energi.

Å andra sidan kan det även ha den motsatta reaktionen, och öka ditt sockersug så att du går upp i vikt.

10. Sår som inte läker

Skador på din kropps blodkärl motarbetar din kropps förmåga att läka små sår på ett naturligt sätt.

För mycket socker skadar blodkärlen och artärerna, vilket minskar deras förmåga att transportera blod till cellerna som reparerar dessa skador.

Förutom att konstant titta efter ovanstående symtom är det viktigt att komma ihåg att typ 2-diabetes kan förhindras av en hälsosam livsstil.

Så försök undvika att gå upp i vikt, röka, leva ett stillasittande liv och mat som baseras på mättade fetter, socker och industriellt behandlade livsmedel.

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.