10 livsmedel som hjälper dig att sova bättre

· juni 14, 2016

Sömn är viktigt; det är nyckeln till att hålla sig frisk både fysiskt och känslomässigt. Genom att sova bättre underlättar du för kroppen att förnyas, vilket är livsviktigt för att den ska kunna utföra sina olika funktioner.

Men många har tyvärr problem med att somna och kan inte få en god natts sömn. Det är alldeles för vanligt idag då de många vardagliga problemen och teknologi har ändrat våra sovvanor på olika sätt.

För att kunna njuta av god sömn är det mycket viktigt att organisera ditt sömnschema och göra dig av med alla störande element. Experter rekommenderar att du avlägsnar all form av teknisk utrustning som kan störa sömnen från ditt rum, upprätthålla en hälsosam diet samt att undvika irriterande livsmedel innan du går till sängs.

Många studier har visat att en bra kost är nyckeln till att få god sömn och att förebygga problem som sömnlöshet. Samma studier har visat att vissa livsmedel kan ha en bra effekt på sömnen eftersom de verkar på nervsystemet och stimulerar frisättningen av kemiska ämnen som melatonin och serotonin, som relaterar till avkoppling och bättre sömnkvalitet.

Vilka livsmedel gör att man sover bättre?

Havregryn

Havregryn rekommenderas ofta till frukost, men du kan också äta dem vid andra tider på dygnet, inklusive sena kvällar. Det är mycket hälsosamt för det kardiovaskulära systemet och kan vara till nytta för diabetiker.

Att äta havregryn två till tre timmar innan du lägger dig kan bidra till att slappna av kroppen för en bättre sömn eftersom det stimulerar melatoninproduktionen.

Mandlar

Mandlar

En näve mandlar kan hjälpa dig att sova lugnt utan avbrott. Det beror på att mandlar innehåller tryptofan och magnesium, två ämnen som är i stånd att inducera sömn.

Honung

Att dricka mjölk eller te med honung kan vara mycket effektivt för att sova bättre. Honung innehåller glukos, som talar om för hjärnan att den ska minska ner funktionen hos orexin, ett ämne som är direkt relaterat till sömnlöshet.

Fullkornsbröd

Fullkornsbröd innehåller vitamin B1 och B6. Kombinera det med honung så att det främjar tryptofanets resa mot hjärnan, där det omvandlas till serotonin och förbättrar sömnkvaliteten.

Körsbär

Körsbär

Ett av de bästa sätten att få sömn och undvika avbrott mitt i natten är att äta livsmedel rika på melatonin. Körsbär, precis som havre och valnötter, är en naturlig källa till melatonin och kan bidra till att förbättra dina sömnvanor.

Örtte

Att dricka örtte kan vara ett av de bästa alternativen för att få en god sömn. Olika typer av teer, såsom de på kamomill, citronmeliss, lavendel, passionsblomma, lindblomma eller citron, har avslappnande och lugnande egenskaper som försätter kroppen i rätt tillstånd för att somna.

Mörk choklad

Du kan äta mörk choklad under dagen och på kvällen. Det kan faktiskt bidra till att förbättra dina sömnvanor eftersom det stimulerar produktionen av serotonin, det hormon som låter kroppen och sinnet slappna av.

Bananer

Bananer

Bananer fungerar som en sömntablett. Förutom att vara rikt på näringsämnen stimulerar denna superfood produktionen av melatonin och serotonin för att förbättra din sömnkvalitet.

En banan före sänggåendet ger kroppen en god dos av magnesium och kalium, som fungerar avslappnande för både musklerna och nervsystemet. De är viktiga för en reparativ sömn.

Varm mjölk

Du har säkert druckit en kopp varm mjölk innan sängdags någon gång. Det är mycket gott och hjälper dig även att sova bättre tack vare dess innehåll av tryptofan, som är en essentiell aminosyra i produktionen av melatonin och serotonin, signalsubstanser som deltar i sömncykeln.

Kyckling

Kyckling är ett annat livsmedel som innehåller aminosyran tryptofan. För bäst effekt rekommenderar vi att du äter det tillsammans med en portion fullkornsbröd under eftermiddagen.

Spara