Vatten på plastflaska: är det hälsosamt?

Plastflaskor kan avge giftiga ämnen om de utsätts för solen. Det rekommenderas att du istället använder dig av glasflaskor.
Vatten på plastflaska: är det hälsosamt?
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Vi kommer idag att prata om vatten  på plastflaska . Tänk en stund på följande frågor: Köper du vatten i plastflaska? Eller väljer du istället glasflaskor? Ofta när du köper vatten på flaska tänker du på var vattnet kommer ifrån och om det innehåller mineraler, men har du någon gång ställt dig frågan om själva plastflaskan skulle kunna påverka hälsan?

Vatten på plastflaska: Vad är mest hälsosamt?

plastflaskor på rad

Vi kan hitta vatten på plastflaska i två olika förpackningar i affären: i glas och plast. Plastflaskor har alltid varit kontroversiella. Det sägs att de har en negativ inverkan på vår miljö. Det är dock viktigt att verkligen reda ut ifall plastflaskor kan ha en negativ påverkan på hälsan.

1. Plastflaskor

Plastflaskor går ofta under benämningen PET-flaskor. Vad innebär det? Att plastflaskorna är gjorda av polymer – ett kemiskt ämne som enligt olika studier har visat sig kunna överföras till själva vattnet. Därför kan vattnet som säljs i plastflaskor ha kontaminerats av detta material. De partiklar som kan avges till vattnet är följande:

  • Ftalater: Dessa ämnen ger flaskan sin flexibilitet. De är bara skadliga för vår hälsa om vi får i oss dem i stora mängder, och de kan då orsaka endokrina problem. Du bör dock ändå känna till att det finns i plastflaskor.
  • Antimon: Detta är en nödvändig katalysator när det kommer till att tillverka PET-flaskor. Skadar det vår hälsa? Utan tvekan. Det kan orsaka cancer och respirationsproblem. Myndigheterna har dock nu satt gränser på hur stora mängder som får finnas i varje flaska.
  • Formaldehyd och acetaldehyd: Det är dessa ämnen som gör att vattnet i plastflaskor får den där klassiska “plastsmaken”. Experterna säger att det endast händer när plastflaskor utsätts för solen, eftersom dessa ämnen då avges till vattnet, och därför bör du tänka på var du förvarar dem. PET-flaskor som används normalt har dock inga större koncentrationer av dessa ämnen i vattnet.

Låt oss nu göra en sammanfattning. Är PET farligt för hälsan? Det finns inte en direkt risk. Hälsomyndigheterna ser till att vissa standarder upprätthålls och nivåerna av dessa ämnen i våra plastflaskor är väldigt låga.

Det finns dock betydligt mer hälsosamma alternativ som låter oss undvika dessa risker. Om vi tänker på allt vatten som vi dricker från plastflaskor under ett år kan det hända att vi blir lite rädda. Därför bör vi välja bättre, hälsosammare och mer ekologiska alternativ.

2. Mer hälsosamma lösningar än plastflaskor

  • Glasflaskor. De är såklart dyrare, men de är betydligt hälsosammare.
  • Ett filter för kranen. Ett kranfilter är ett annat bra alternativ, eftersom kranvatten ofta för med sig alldeles för mycket kalcium, samt andra ämnen som inte är så värst bra.
  • Specifika behållare som renar vattnet. Detta är ett system som väldigt mycket liknar kranfiltren. De renar vattnet, tar bort dålig lukt, dålig smak och gör vattnet betydligt bättre för konsumtion.

Saker du aldrig bör göra med plastflaskor

Dricker från flaska
  • Återfylla flaskorna med mineralvatten: Detta medför en stor risk. Det finns många som efter att de har druckit upp en plastflaska igen fyller den med vatten. Du ska inte göra det med de flesta plastflaskor eftersom det kan medföra mikrobiologiska faror. Då en plastflaska har tömts kan den fyllas med många olika typer av svampar och bakterier. Om du därefter fyller den med vatten kan de föras in i kroppen och göra dig sjuk.
  • Ställ aldrig plastflaskor i solen: Som vi tidigare sa bör du aldrig utsätta plastflaskor för direkt solljus eftersom det kan göra att skadliga ämnen släpps ut i vattnet. Förvara alltid flaskan på en sval plats i skuggan!

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.