Varför får vi insomni? Hur motverkar vi det?

För att kunna vila ut ordentligt bör vi lägga av med elektroniska prylar, som mobiltelefonen, ens surfplatta och liknande, två timmar innan man ska gå och lägga sig för att inte överaktivera hjärnan.
Varför får vi insomni? Hur motverkar vi det?

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Om nu sömn är så viktigt för vår hälsa, hur kommer det sig då att vi ibland går långa perioder utan att sova ut ordentligt? Att inte sova påverkar väsentliga områden inom våra liv och sätter vår livskvalitet på spel, och det kan finnas olika anledningar till varför vi lider av denna insomni.

Vi kommer här att berätta om anledningarna till varför man kan få insomni och även ge dig strategier som motverkar problemet och förbättrar din sömn.

Ibland använder vi oss av apoteksprodukter, som är resurser som har blivit nästan oumbärliga i dagens samhälle när man letar efter en lösning på ett hälsoproblem. Men man bör även börja fundera på hur detta hälsoproblem har uppkommit från början och vad som orsakar dem. Om vi hittar orsakerna blir det lättare att lösa de problem som uppstår och motverka insomnian, så att vi äntligen kan få en god natts sömn.

Vilka effekter har insomni?

Brukar du räkna får?

Vi bör ha klart för oss att insomnia verkligen är ett allvarligt tillstånd som kan komma att påverka våra liv ordentligt. Ifall man inte får ordentlig vila under flera dagar i följd så kan detta leda till en allvarlig påverkan på vår hälsa. Vid Örebro universitet har man även uppmärksammat att insomnia och depression ofta går hand i hand. Bristen på sömn leder därefter till att patienterna har svårare att tillgodogöra sig depressionsbehandlingen.

Problem med sömnen kan med andra ord ge upphov till många oanade konsekvenser i livet.

Men hur kan vi ställa en egendiagnos? Hur vet vi huruvida vi har ett problem?

  • Vi har problem med att sova ut under natten. Det handlar inte bara om några isolerade dagar utan sömn, utan är något återkommande.
  • Vi vaknar upp mycket tidigt och ofta under natten.
  • Vi är trötta då vi vaknar.
  • Vi är irriterade, lider av ångest och är ledsna.
  • Vi har en känsla av trötthet och slöhet under hela dagen.
  • Vi kan inte koncentrera oss och vi glömmer bort saker.
  • Vi kan ha små olyckor.
  • Vi kan ha magproblem.
  • Vi får ångest då vi tänker på att sova.

Orsaker till insomni

Sömnlös kvinna

1. Emotionella problem

Det händer att det uppstår svåra problem i livet som vi måste klara av. Ofta kan detta röra sig om småsaker som får oss att bli oroade. När detta händer kan vi känna oss ledsna, få ångest, bli rädda eller gå och fundera på det som hänt hela tiden. Det uppstår en kemisk obalans i hjärnan som håller oss på “alerten” och som kan göra att vi får det svårt att sova.

Stress och ångest är sömnens fiender. De problem som uppstår under dagen kan komma att påverka oss under natten då mörkret faller på och tankarna börjar springa iväg.

2. Stimulansmedel

Att konsumera kaffe, te, kolsyrade drycker, alkohol och tobak med stimulansmedel kan hålla oss vakna och ge oss svårigheter att sova. Det finns vissa som säger att alkohol hjälper oss att sova och att vi verkligen kommer få god vila med hjälp av den, men det är helt fel. Alkoholen kan få oss att vakna upp flera gånger under natten. Försök därför att konsumera den med måtta.

3. Vissa typer av sjukdomar

Artrit, diabetes, hjärtsjukdomar, Parkinsons, sköldkörtelproblem, sura uppstötningar och Alzheimers gör att det uppstår tillstånd i kroppen som kan påverka vår sömn. Det kan vara på grund av smärtan, andningssvårigheter, hormonförändringar eller det centrala nervsystemet.

4. Medicin

Mediciner som antidepressiva, piller mot allergi eller blodtryck kan påverka vår sömn. Ibland innehåller de koffein eller andra stimulansmedel som kan göra att vi får insomni.

5. Extern stimulans

Det kan vara så att du är van vid att använda datorn under natten, eller att hela tiden kolla på din mobiltelefon eller din surfplatta. Dessa apparaters energivågor kan ha en direkt påverkan på vårt melatonin, som i sin tur stimulerar olika delar av hjärnan och hindrar oss från att vila ut. Ifall vi exempelvis får meddelanden under natten som vi svarar på, kan det komma att ta ett litet tag innan vi kan sova igen. Skärmarna på mobiltelefoner stimulerar hjärnan och kan ge oss insomni.

6. Undvik att äta för stora middagar

Alltför stora middagar kan ge dig problem med att sova. Matsmältningen får för mycket att göra och vår kropp kan inte vila ut ordentlig – magsyrorna håller oss vakna utan att vi vet om det. Det är därför viktigt att man äter sin sista måltid minst två timmar innan man går och lägger sig, ifall det är möjligt. Ju mindre tid mellan din sista måltid och då du ska gå och lägga dig, ju större risk löper du att drabbas av insomnia.

Hur motverkar man insomni?

Katt utan sömnproblem

  • Hantera dina problem, dina orosmoment och din ångest. Undvik att låta dessa saker påverka dig när det är dags att lägga sig. Ibland kommer vi inte kunna undvika detta på grund av vår personlighet, men försök iallafall att undvika att dessa problem hinner ikapp dig när du ska gå och lägga dig.
  • Gå alltid till sängs vid samma tidpunkt.
  • Undvika tunga middagar. Du kan även vid slutet av middagen dricka ett avkok på kamomill eller passionsblomma, som är perfekta för att få dig att sova bättre. Ifall du gör detta regelbundet kommer din kropp att anpassa sig till det, och det kommer bli lättare för dig att sova med hjälp av dessa avkok.
  • Undvik att gå till sängs med din surfplatta eller din telefon. Sluta upp med användningen av dessa runt två timmar innan du skall gå och lägga dig, för de kommer annars att aktivera din hjärna så att du får insomni.
  • Innan du går och lägger dig ska du ta ett bad med varmt vatten eller en avslappnande dusch.
  • Försök att inte sova mitt på dagen. Undvik att ta en tupplur. Försök istället att ägna dig åt någon sport. På så sätt kommer du bli mycket tröttare när det verkligen är dags att gå och lägga sig. Din insomni kommer att försvinna för gott!

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.