Varför du inte borde dricka mjölk med låg fetthalt

Om du konsumerar mjölk med låg fetthalt känner du dig mindre mätt och kan därför vilja äta mer, vilket leder till att du går upp i vikt.
Varför du inte borde dricka mjölk med låg fetthalt
Carlos Fabián Avila

Granskad och godkänd av läkare Carlos Fabián Avila.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Många har genom årens lopp inkluderat mjölk i sin dagliga kost, men det finns nyligen utgivna studier som har visat att komjölk kan vara skadligt för hälsan. I strävan efter att gå ner i vikt eller bibehålla en fin figur väljer många att dricka mjölk med låg fetthalt eller andra bearbetade produkter med en “godare smak” och “lägre fetthalt”.

Dr. David Ludwig vid Harvard University har dock utfört en studie som ifrågasätter fördelarna med att dricka mjölk med låg fetthalt.

Denna publicerade studie visade att när du tar bort fett från mjölken ersätts detta istället med socker som kan vara potentiellt mer farligt i det långa loppet. Det har ofta talats om att det är farligt att dricka drycker med mycket socker, men det har diskuterats väldigt lite angående mjölkprodukter med socker som substitut.

I sin studie ifrågasatte Dr. Ludwig därför mjölk med låg fetthalt, eftersom den innehåller kalorier och socker som du bör vara vaksam på.

Är det nödvändigt att dricka komjölk?

Denna studie har, liksom andra vetenskapliga studier, visat på att människor inte behöver den näring som finns i komjölk och att den även kan vara farlig för kroppen. Komjölk är populärt med tanke på dess höga innehåll av kalcium, som enligt många experter är viktigt för hälsan och för benstrukturen. Det finns dock andra livsmedel som också är rika på kalcium och som inte har negativa effekter för hälsan på lång sikt.

mjölk med låg fetthalt

Bra exempel på detta är broccoli, grönkål, ruccola, eller spenat, som innehåller mer än 160 mg per portion. Det finns även andra källor för detta som sardiner, nötter, frön och baljväxter, som alla kan hjälpa dig med stora mängder kalcium per portion.

Du behöver därför inte konsumera stora mängder komjölk för att bibehålla benhälsan. Du kan istället välja att äta mer hälsosamma livsmedel.

När det gäller mjölk med låg fetthalt är det nu ännu tydligare varför du bör undvika det. Enligt experterna vid Harvard finns det väldigt få studier som visar på att det är bättre att konsumera mjölk med låg fetthalt än vanlig mjölk. Det har å andra sidan visat sig att de som konsumerar mjölk med låg fetthalt istället känner sig mindre mätta och därför har större benägenhet att gå upp i vikt.

Var kommer mjölken ifrån?

Det finns dock fortfarande många nutritionister som rekommenderar sina patienter att dricka mjölk med låg fetthalt då de försöker gå ner i vikt. Men många studier har visat på att denna produkt inte är så bra som det framställts tidigare. Experterna framhåller istället att det är bättre att dricka vanlig mjölk, och växtbaserade om det går.

Laktosprodukter kan förbättra hjärtats hälsa, motverka diabetes, förbättra vitaminupptaget och motverka koloncancer, mm. Du bör dock ställa dig frågan var mjölkprodukterna egentligen kommer ifrån?

mjölk med låg fetthalt

Vi kan slå fast att det i dagens läge är mycket svårt att hitta en typ av mjölk som är hälsosam för kroppen. Den mängd hormoner som har getts till korna för att öka deras dagliga produktion har ändrat produkten till att bli något som idag är skadligt för kroppen.

Många ignorerar detta och att mjölken inte är som förr – i dagens läge har teknologin gjort att den kan vara skadlig för hälsan, och vi bör ställa oss tvekande till den marknadsföring som säger att den är “fantastiskt hälsosam & god”.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ludwig, D. S., & Willett, W. C. (2013, September). Three daily servings of reduced-fat milk: An evidence-based recommendation? JAMA Pediatrics. https://doi.org/10.1001/jamapediatrics.2013.2408
  • FAO, & WHO. (2004). Vitamin and mineral requirements in human nutrition. Second editionWorld Health Organization (pp. 1–20). https://doi.org/92 4 154612 3
  • García, F. E. V., Morales, M. O. R., & Sánchez, D. P. C. (2011). El calcio en el desarrollo de alimentos funcionales. Revista Lasallista de Investigacion.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.