Vad händer när man sover mindre än 8 timmar?

Visste du att sömnbrist kan påverka din hy? Genom att sova ordentligt främjar du bra cellgeneration och producerar även mer hormoner som hjälper hudens elasticitet.
Vad händer när man sover mindre än 8 timmar?

Senaste uppdateringen: 27 oktober, 2018

Har du svårt att sova? Är det så att du sover mindre än 8 timmar per dag? Om så är fallet bör du veta att din hälsa är i fara och att du kan drabbas av konsekvenser både i det korta och långa loppet.

Sedan många år har man vetat att sömnen och dess kvalitet påverkar hälsan på många sätt, för när kroppen vilar påbörjar den olika arbeten som den inte kan utföra under dagen.

Att vila ordentligt utan avbrott är en vana som balanserar ditt emotionella och fysiska tillstånd, och den som därför inte sover den rekommenderade tiden börjar snart uppleva effekter som minskar livskvaliteten.

Vet du vilka riskerna är om du sover mindre än 8 timmar?

Förhöjt blodtryck när du sover mindre än 8 timmar

blodtryck

Att inte sova, bara sova lite grann eller att ha svårt att somna har en direkt påverkan på blodtrycket. Om du sover mindre än 8 timmar kan det öka blodtrycket till 132; idealvärdet ligger under 120.

Problem med sköldkörteln

Om du sover mindre än 8 timmar kan det påverkar förmågan att bearbeta glukos, som gör att du får en högre blodsockernivå och ökar risken för diabetes typ 2 samt övervikt.

Större aptit

Att sova mindre än rekommenderat associeras med en större kroppsmassa. Att inte sova den tid du borde minskar nivån av hormonet leptin, som gör att aptiten ökar.

Mindre sömn relaterar därför till en ökad risk för fetma, eftersom det får dig att äta mer kolhydrater och kalorier, som sedan också leder till matångest.

Du gör av med mindre energi

De som inte sover bra har mindre möjlighet att vara fysiskt aktiva. Du gör då av med mindre energi och ackumulerar mer kalorier.

Effekter på hjärnan

sover mindre än 8 timmar

Hjärnan är ett av de organ som påverkas mest av att inte sova ordentligt. Effekterna kommer direkt i form av att du inte kan koncentrera dig på dina aktiviteter. I det långa loppet kan det även leda till cancer.

Svagt immunförsvar

Om kroppen blir utmattad p.g.a. mindre sömn genererar det brister i kroppen som kan leda till sjukdomar och infektioner.

Stress

Konsekvenserna på humöret är direkta och resulterar nästan alltid i irritation, stress, ångest och depression. Om du inte lyckas sova ordentligt lider du dessutom högre risk att drabbas av stress igen, eftersom kortisolnivåerna har ökat i kroppen.

Smärta

Om du sover mindre än 8 timmar lider du högre risk att drabbas av muskelsmärta och huvudvärk under dagens lopp.

Tidiga ålderstecken

person

Sömnlöshet är, precis som cigaretter och för mycket solljus, en av de främsta orsakerna till tidigt åldrande av huden. När du sover ökar kroppen mängden av de hormoner som påverkar hudens elasticitet, vilket är viktigt för att motverka rynkor.

Genom att sova ordentligt främjar du även cellgenerering, vilket motverkar effekten från fria radikaler på huden.

Försvagar musklerna

Det tjänar ingenting till att träna flera timmar varje dag för att stärka musklerna om du inte får sova ut. Under natten genererar kroppen hormoner som ser till att hålla den frisk, inklusive musklerna. Så om du inte sover ordentligt gör du det svårt för kroppen att stärka dina muskler.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.