De stora riskerna med att hålla sig länge

De stora riskerna med att hålla sig länge
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Behovet av att gå på toaletten är helt naturligt, vilket är anledningen till att vi måste göra det med en viss regelbundenhet så att våra kroppar kan eliminera allt överskott och alla avfallsprodukter som den inte behöver. Ovanan hos många människor att hålla sig länge kan faktiskt få allvarliga konsekvenser.

Längre lagringstider kan ge allvarliga urinvägsinfektioner och bakterieinfektioner som påverkar urinvägarna. Detta inträffar på grund av de bakterier som återfinns i urin som har lagrats länge i blåsan. Allteftersom tiden går kan dessa infektioner sprida sig till njurarna och leda till mycket allvarligare tillstånd, såsom de vi ska kika närmare på nu.

Njursten

Människor som är benägna att utveckla njursten och som av någon anledning brukar hålla sig länge måste ta riskerna på allvar eftersom konsekvenserna av njursten kan vara mycket värre. Njursten är små “stenar” som bildas i njurarna från överflödigt natrium eller kalcium.

Om dessa mineraler inte regelbundet elimineras via urinen kommer det ögonblick inträffa när stenarna försöker lämna kroppen via urinvägarna och smärtan som uppstår vid denna förflyttning kommer att vara outhärdlig.

Cystit

Detta är ett problem som främst drabbar kvinnor och har att göra med inflammation i väggarna i urinblåsan – oftast kallat cystit. Dess främsta symptom är:

  • Smärta i bäckenet
  • Brännande smärta när man kissar

Mängden urin är minimal, vilket tvingar den sjuke att gå på toaletten mycket oftare.

Att hålla sig kan leda till svullen urinblåsa

Den genomsnittliga urinblåsan kan lagra upp till en halv liter vätska. Om du dricker åtta glas vatten om dagen uppgår mängden vätska du konsumerar till cirka 2 liter, vilket innebär att en genomsnittlig blåsa kan hålla upp till ungefär en fjärdedel av vattnet du dricker varje dag; så om du är en person som regelbundet dricker vätska för att hålla din kropp väl hydrerad och njurarna i god form måste du fortfarande prioritera att gå på toaletten när du känner behov av det.

Notera dock att även vatten kan vara skadligt i för stora mängder. Bland dem som varnar för överdriven vattenkonsumtion hittar vi bland annat Karolinska institutet.

En av de främsta anledningarna till att man alltid rekommenderas att konsumera tillräckligt med vätska är att det underlättar den viktiga rengöringen av njurarna. Detta kan bara ske genom regelbunden urinering med dess eliminering av det vatten som vi dricker tillsammans med avfallsprodukter som kroppen inte längre behöver och som, om de blir kvar i kroppen, dessutom kan orsaka en rad problem.

Negativa följdeffekter

Som vi redan har nämnt; att hålla sig kan orsaka många negativa effekter såsom:

  • Konstant och stark smärta när man kissar
  • Feber orsakad av effekten av de bakterier som finns i urin som inte blivit korrekt eliminerad från kroppen.
  • Skakningar
  • Magsmärtor
  • Kramper
  • Ångest
  • Koncentrationssvårigheter på något annat än en önskan att kissa

Som du ser finns det många hälsoproblem som du kan undvika genom att helt enkelt uppsöka en toalett så fort din kropp informerar dig om att det är dags.

Vi hoppas att detta råd kommer att hjälpa dig på vägen mot bättre vanor så din urinblåsa hålls fri från skadliga restprodukter samtidigt som dina njurar hålls i perfekt skick. Dessa båda organ är två av de viktigaste i våra kroppar. Med detta i åtanke vore det mycket oansvarigt att försumma dem och riskera allvarliga komplikationer bara för att vi ska slippa göra ett uppehåll i arbetet för ett ögonblick och uppsöka en toalett.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.