Tips för att undvika vätskeretention

Vätskedrivande teer är det bästa alternativet för att eliminera överflödig vätska från kroppen. De bidrar också till att rensa bort gifter och minska svullnad.
Tips för att undvika vätskeretention

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Det finns många skäl till att du kan uppleva svullna händer eller ben: en lång dag på jobbet, övervikt, graviditet, för högt saltintag… Om du lider av dessa problem kan vi dock glädja dig med att det finns enkla sätt att behandla dem. Läs vidare för att få några tips på att undvika vätskeretention i kroppen.

Varför drabbas vi av vätskeretention?

Det finns en mängd olika orsaker till vätskeretention, inklusive:

  • Högt blodtryck
  • Hjärtsjukdom
  • Dåliga matvanor
  • Övervikt
  • För högt saltintag
  • Hormonella förändringar
  • Klimakteriet
  • Stress
  • Cirkulationsproblem
  • För lågt vattenintag

När kroppen känner att den inte får tillräckligt med vatten är dess försvarsmekanism att behålla den vätska som finns. Det är nästan som att stänga en slussport för att inte vatten ska släppas ut.

Utan tvekan är du medveten om att din kropp behöver vätska för att utföra alla sina vitala funktioner. Du måste förvissa dig om att du alltid dricker tillräckligt med vatten.

Vi har tappat räkningen på hur många gånger vi har rekommenderat att “dricka två liter vatten om dagen”. Kanske du tycker att två liter låter överdrivet, men det är det inte. Absolut inte.

Svullen vrist
När du ansamlar vätska kan det finnas ett allvarligare, bakomliggande problem som behöver åtgärdas. Prata med din läkare och försök sluta med alla ohälsosamma vanor.

De bästa sätten att undvika vätskeretention

Det första steget är att förstå varför du lider av vätskeretention och var det påverkar din kropp. I de flesta fall märker du av svullnad i:

  • Händer
  • Ben
  • Vrister
  • Fötter
Kompressionsstrumpa
För att undvika vätskeretention, vilket är mer än bara en fråga om utseende utan också en hälsofråga, måste du skaffa dig en hälsosammare livsstil. Kolla in följande tips:

Öka ditt intag av livsmedel med stort vatteninnehåll

Införliva fler frukter i din diet, såsom apelsiner, äpplen, päron, persikor och blåbär, som är rika på vitaminer och antioxidanter.

Motionera för att förbättra blodcirkulationen

För att främja blodflödet i de nedre extremiteterna, prova motionsformer som cykling, dans eller vandring.

Drick åtta glas vatten om dagen

Två liter vatten om dagen är viktigt för att kroppen ska fungera optimalt.

Minska ditt intag av salt

Om det är för mycket begärt att be dig att helt sluta använda salt kan du försöka välja Himalayasalt (rosa salt). Du kan också använda örter, citronsaft och vinäger för att ersätta salt.

Undvik processade livsmedel

Du bör också undvika att äta färdigrätter eftersom de ofta är fyllda med natrium. Det inkluderar panerad fisk, korv och skräpmat i allmänhet.

Inkludera rikligt med protein i din kost

Tänk på att om din kost inte innehåller tillräckligt med protein minskar din albuminproduktion, vilket gör att vätskor ansamlas i dina vävnader.

Sov mellan sju och åtta timmar per natt

Försök att ta pauser när du kan och inte sitta i samma ställning i flera timmar. Oavsett om du står eller sitter på jobbet bör du ändra din ställning så ofta du kan.

Sömn och avkoppling är avgörande för att undvika vätskeretention i ben, vrister och fötter.

Drick vätskedrivande örtteer

Det finns gott om örter som kan vara till nytta om du inte gillar smaken av vatten eller inte är van vid att dricka stora mängder av det. Naturliga teer ger din kropp den vätska du behöver utan att tråka ut dig.

Bär inte åtsittande kläder

Det är särskilt viktigt om du tillbringar mycket tid sittandes. Om du flyger kan du ta på dig stödstrumpor avsedda för resor. Du kan också använda dem varje dag på jobbet för att minska trycket på vristerna.

Dessa strumpor är bra för att undvika vätskeretention som orsakas av cirkulationsproblem.

Undvik bearbetade och raffinerade livsmedel som vitt mjöl och socker

Det gäller även intag av läsk och för mycket kaffe. De berövar kroppen på “extra” vatten och binder till muskelfibrerna.

Upprätthåll en varierad kost

Försök alltid att köpa råvaror som är i säsong (frukt och grönsaker). Se till att du äter fem mål om dagen. Lägg till några livsmedel som är kalorisnåla och fattiga på natrium samtidigt som de är rika på animaliskt eller vegetabiliskt protein (potatis, havre, sojabönor).

Dessa livsmedel hjälper levern att producera ett ämne som hindrar vätska från att ansamlas längs cellmembranen.

Växter som hjälper dig att undvika vätskeretention

Maskroste
Vätskedrivande örter kan också användas för att behandla detta problem. Här är växterna som toppar listan:

Maskros

Ingen ört har bättre förmåner för att undvika vätskeretention. Du bör dricka ett te på maskros före lunch och middag. Det bidrar också till att rensa bort gifter, förbättra matsmältningen och naturligtvis driva ut den “extra” vätskan.

Åkerfräken

Detta är en annan växt du bör ha hemma. Den bidrar till att främja eliminering av överflödig vätska genom urinen, vilket minskar svullnad, underlättar avlägsnandet av fett och gifter, minskar celluliter och fungerar som ett naturligt laxermedel.

Bered ett te på den, och drick upp till två koppar om dagen.

Grönt te

Du är säkert redan väl medveten om fördelarna med grönt te för hälsan. Det bränner effektivt fett, påskyndar din ämnesomsättning och hjälper dig att rensa bort gifter. Det bekämpar också vätskeretention!

Dessutom rekommenderas grönt te ofta för personer som försöker gå ner i vikt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Choi, U. K., Lee, O. H., Yim, J. H., Cho, C. W., Rhee, Y. K., Lim, S. Il, & Kim, Y. C. (2010). Hypolipidemic and antioxidant effects of dandelion (Taraxacum officinale) root and leaf on cholesterol-fed rabbits. International Journal of Molecular Sciences. https://doi.org/10.3390/ijms11010067

  • Paller, M. S., & Schrier, R. W. (1982). Pathogenesis of Sodium and Water Retention in Edematous Disorders. American Journal of Kidney Diseases. https://doi.org/10.1016/S0272-6386(82)80070-X

  • Bekheirnia, M. R., & Schrier, R. W. (2006). Pathophysiology of water and sodium retention: Edematous states with normal kidney function. Current Opinion in Pharmacology. https://doi.org/10.1016/j.coph.2005.09.008


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.