Tips för att snabba upp metabolismen och gå ned i vikt

Tips för att snabba upp metabolismen och gå ned i vikt
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vi kan många gånger stöta på problem när det kommer till att träna (för att vi exempelvis känner oss trötta), och under semestrar och julen går vi ofta upp i vikt. Att gå ned i vikt kan vara jobbigt ibland, eller hur? Speciellt om det känns som att inget fungerar, vad vi än gör. Här ger vi dig tips på hur du kan snabba upp metabolismen för att på ett naturligt sätt gå ner i vikt.

Varför snabba upp metabolismen?

Det är säkert en fråga som vi alla undrar och här är svaret: ju snabbare din ämnesomsättning, desto mer fett förbränner din kropp.

Om du generellt sett har en långsam ämnesomsättning hjälper det inte att smälla i dig piller för att gå ned i vikt. Om du är överviktig och din hälsa kräver att du gå ned några kilon är det därför viktigt att du applicerar det vi kommer ta upp i den här artikeln.

Rekommendationer för att snabba upp metabolismen

Ät frukost varje dag

Frukosten hjälper till att väcka metabolismen och gör det lättare att bränna mer kalorier under dagen. Dagens första måltid bibehåller konstanta nivåer av glukos och insulin i kroppen, och du kan därför lättare motstå livsmedel som är mindre hälsosamma för dig.

Ät mindre fett

Vetenskapliga studier har visat att man bränner fler kalorier om man äter livsmedel låga i fett. Det rekommenderas att du istället konsumerar mat rik på proteiner och kolhydrater för att förbruka mer kalorier och snabba upp metabolismen.

Det ovannämnda kan vara en förklaring till varför vissa som inte äter mycket ändå går upp i vikt; de äter väldigt  lite men det de äter har betydligt mer fett än proteiner och kolhydrater.

Träna på morgonen

Träna på morgonen

Var försiktig med att överanstränga dig, speciellt om du egentligen skulle behöva en tränares hjälp. Vi rekommenderar att du fokuserar på att träna tidigt på helgerna och att du kontrollerar ditt matintag för att du inte ska komma till jobbet och vara hungrig.

Att träna minskar reserverna av glukos i musklerna, så att kroppen istället använder fettreserverna som energi under träningen.

Säg nej till lågkaloridieter

Om du vill gå ned i vikt är det bäst att göra dig av med mer kalorier under en dag än du konsumerar.

När du äter tvingas kroppen använda sin energi för att absorbera, transportera och metabolisera maten; det hjälper dig att hålla värmen och ökar metabolismen med 6-16% i två till tre timmar efter varje måltid.

Det är därför viktigt att äta på rätt sätt för att hålla metabolismen igång, för om du inte äter tillräckligt har kroppen inte energi nog för inte bränna det ackumulerade fettet.

Sprid ut dina måltider

Ät många måltider

Utöver att äta frukost, lunch och middag bör du också äta mellanmål för att hålla igång metabolismen. Du ska dock såklart inte småäta sådant som inte är nyttigt. Det rekommenderas att du äter livsmedel med få kalorier och som är rika på fibrer.

Drick mycket vatten

Vatten hjälper dig att rengöra kroppen och rensa bort gifter. Det är viktigt att dricka mycket för att inte bli uttorkad, och du ökar även din metabolism med 30% under nästföljande timme; du kan bränna upp till ca 24 kalorier bara genom att dricka vatten!

Med det sagt ska du givetvis inte överdriva, eftersom även vatten kan vara skadligt i överflöd.

Ät något kryddigt

chili kan höja ämnesomsättningen

Att ha kryddiga livsmedel i maten, som exempelvis curry eller cayennepeppar, mm. snabbar upp metabolismen i kroppen och hjälper dig att bränna mer fett, detta eftersom det ökar energiförbrukningen genom att helt enkelt generera värme.

Bygg muskler

Du behöver inte bli en bodybuilder eller en fanatiker på gymmet. Du kan lyfta lite vikter hemma varje dag utan att det behöver bli så värst intensivt. Gradvis får du mer muskler och denna process hjälper dig att bränna fett, gå ned i vikt och snabba upp metabolismen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Patterson RE., Sears DD., Metabolic effects of intermittent fasting. Annu Rev Nutr, 2017. 37: 371-393.
  • Valenzuela CA., Baker EJ., Miles EA., Calder PC., Eighteen carbon trans fatty acids and inflammation in the context of atherosclerosis. Prog Lipid Res, 2019.
  • Warrilow A., Mellor D., McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation, and satiety a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr, 2019. 73 (3): 333-344.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.