Överkänslighet och inflammation i brösten

Inflammation i brösten kan bero på olika saker, som exempelvis hormonella förändringar och vissa typer av mediciner. För att motverka denna process bör du äta mer vitamin B och E.
Överkänslighet och inflammation i brösten
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Om det är något som skrämmer oss alla är det förändringar i vår egen kropp. Överkänslighet och inflammation i brösten eller andra kroppsdelar är sådant man måste vara vaksam på. Även om vi ofta tror att det värsta har hänt, är det ofta resultatet av en normal kroppsprocess som beror på hormonella förändringar.

I de flesta fall är det inget allvarligt, men det är viktigt att lära sig mer om det för att känna sig säker i situationen.

Vi kommer i den här artikeln att berätta om de främsta orsakerna till inflammation i brösten.

Det gör ont och det verkar som att jag har inflammation i brösten: vad beror det på?

Oavsett ålder är inflammation i brösten något som kan drabba alla. Ändå är smärta och obehag tecken på att något är fel med kroppen, att det finns en bakomliggande process. Så låt oss därför titta på vad som kan orsaka inflammation i brösten.

1. Menstruationscykeln

Trött kvinna

Menstruationscykeln är den vanligaste orsaken. Smärtan kommer nästan alltid dagarna innan menstruationen eller, i vissa fall, ägglossningen.

  • Du kan även märka av andra problem i samband med smärtan, såsom svullnad i brösten, magkramper och du kan även känna en tyngd i nedre delen av ryggen. Det beror på menstruationscykeln och är helt normalt.
  • Det har att göra med högre hormonhalter i blodet p.g.a. av frisättningen av ägget. Vissa månader är mer smärtsamma än andra.

2. Graviditet

Det är såklart en ganska uppenbar orsak. Alla kvinnor som går igenom en graviditet vet att de kan få intensiva bröstsmärtor och att det känns annorlunda från den smärta de får under menstruationen.

  • En gravid kvinna kan få svullna bröst när mjölkgångarna expanderar.
  • Det är vanligtvis ett av de första symtomen på graviditet och uppstår i regel två veckor efter befruktningen.
  • Om du märker av drastiska förändringar i brösten under graviditeten, som exempelvis att vårtgårdarnas färg ändras, ska du inte tveka att kontakta en läkare.

Det är viktigt att kontrollera dessa symptom eftersom det kan bero på mastit.

3. Vissa läkemedel

Man måste även tänka på att vissa läkemedel kan ge bieffekter. Rådfråga därför alltid din läkare angående de biverkningar som vissa typer av läkemedel kan ha på kroppen.

  • De vanligaste bieffekterna kommer för det mesta från medicin för hormonersättning.
  • Antidepressiva läkemedel och anabola steroider kan också orsaka inflammation i brösten.

4. Mastit

mastit i brösten

Mastit uppstår när mjölkgångarna blockeras. Orsaken är oftast bakterier eller svamp, så tänk på följande:

  • Rodnad av brösten
  • Mycket intensiv smärta
  • Feber

5. Cystor i bröstet

En annan orsak till inflammation i brösten kan vara cystor. Du behöver inte oroa dig för det är i de flesta fall inte allvarligt, men du bör förstås uppsöka din läkare.

Cystor är vätskefyllda blåsor som bildas på insidan av brösten och många gånger är de inte farliga. Glöm dock inte bort att regelbundet gå på läkarkontroller och mammografi för att motverka dessa väldigt vanliga problem.

Hur kan man lindra obehag i brösten?

Salvia kan lindra obehaget

För att inte göra inflammationen värre borde du undvika mättade fetter, godis, salt, kaffe och choklad.

Om du vill lindra smärtan kan du prova att göra ett avkok på ingefära eller salvia. De lämpar sig ofta som antiinflammatoriska medel. Ät också fler livsmedel rika på vitamin E och B, eftersom dessa motverkar inflammatoriska processer:

Tänk även på att brösten blir större under ägglossningen.

  • Det är vidare viktigt att du håller en hälsosam vikt, då några extra kilon kan främja inflammatoriska processer p.g.a. de fetter och lipider som finns i kroppen.
  • Använd handdukar med lavendelvatten eller färsk rosmarin för att lindra obehag.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Purizaca, M. (2010). Modificaciones fisiológicas en el embarazo. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia. https://doi.org/10.5944/educxx1.17.1.10708
  • Téllez Vargas Jorge. (2012). Cambios fisiológicos y anatómicos de la mujer en el embarazo.
  • Zanin, L., Paez, A., Correa, C., & De Bortoli, M. (2011). Ciclo menstrual : sintomatología y regularidad del estilo de vida diario. Fundamentos En Humanidades.
  • Bagenal, J., Bodhinayake, J., & Williams, K. E. (2016). Acute painful breast in a non-lactating woman. BMJ (Online). https://doi.org/10.1136/bmj.i2646

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.