Onykomykos: motverka nagelsvamp naturligt

Äppelcidervinäger har antimykotiska egenskaper som hjälper till att stoppa nagelsvamp. Du bör hålla fötterna torra i förebyggande syfte samt tillämpa fotpulver vid behov.
Onykomykos: motverka nagelsvamp naturligt

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Även om det är mest känt som nagelsvamp är dess vetenskapliga namn onykomykos. Denna infektion ändrar utseendet på nageln vad gäller färg och tjocklek. Läs mer om det här problemet nedan och lär dig att motverka nagelsvamp naturligt.

Orsaker till och symptom på onykomykos

Detta är en mycket vanlig sjukdom bland människor runt om i världen. Den drabbar först ett finger eller en tå, varpå den sprider sig till alla de andra med tiden om den inte behandlas. Vissa drabbas även av fotsvamp eftersom svampen kan börja drabba huden också.

Onykomykos upptäcks enkelt genom de förändringar som uppstår i nageln, oavsett om det rör dess färg eller tjocklek. Smärta eller obehag är inte på långa vägar lika uttalade symtom. Många väntar för länge innan de behandlar svampen, vilket leder till att det krävs flera månader eller till och med år för att återhämta sig helt.

Nagelsvamp


Nagelsvamp är oftast ett rent estetiskt problem hos naglarna, men i allvarliga fall kan det orsaka kronisk smärta som är svår att lindra. Tidig diagnos gör det lättare att permanent bli av med nagelsvamp.

Det finns tre typer av svampar som orsakar onykomykos, varav en av de mer kända är Candida albicans. Den överförs genom direktkontakt och kan samexistera med människor utan att bilda en infektion; dock kan vissa faktorer som försvagar immunförsvaret öka risken för att utveckla sjukdomen. Denna svamp är speciellt tålig eftersom den enligt Lunds universitet kan mutera sig.

Åldrande är en faktor

Åldrande är en av dessa faktorer eftersom svampen kan börja bildas med åren när kroppens försvarssystem försvagas. En annan är ständigt fuktiga fötter, vilket är fallet hos simmare eller personer som inte använder lämpliga skor eller strumpor (gummiskor, nylonstrumpor, mm.). Även personer som lider av sjukdomar som psoriasis, fotsvamp, mm. är extra utsatta.

Diabetes är relaterad till onykomykos eftersom den påverkar kroppens försvar. Man löper även större risk att drabbas av onykomykos om det finns i släkten i form av en genetisk predisposition eller på grund av att man delar handdukar, badkar, skor, mm. Slutligen kan immunsuppression eller användning av biologiska läkemedel orsaka nagelsvamp.

Skadade naglar


Det anses att sjukdomen i första hand är av estetisk natur i och med förändringarna hos utseendet på nageln. Du kan urskilja fem typer av förändringar:

  • Kanten på nageln blir gul, tjock, robust och fragmenterad.
  • Roten av nageln skadas och ger upphov till vita och gula områden.
  • Små vita prickar eller fläckar kan ses på ytan av nageln.
  • En lila färg på nageln (i sällsynta fall av melanonyki).
  • Nageln deformeras, böjs, förtjockas och hårdnar, vilket leder till att små bitar lätt bryts av.

God hygien är mycket viktigt för att förhindra ett utbrott av onykomykos samt undvika spridning av svamp och bakterier. Det är också viktigt att tvätta och torka händerna ordentligt. Använd bomullsstrumpor som inte är alltför snäva och som låter fötterna andas. Undvik att gå barfota i omklädningsrum och gym, och dela inte handduk med någon som är smittad.

Om du drabbas av onykomykos är det viktigt att hålla naglarna klippta så att de inte växer sig över fingertoppen. Du måste desinficera verktyg efter att du har använt dem. Använd inte lösnaglar eller nagellack.

Undvik att sprida nagelsvampen

Huskurer för att motverka nagelsvamp

  • Teträdolja är en välkänd och naturlig huskur för att motverka nagelsvamp. Den fungerar bra för små eller måttliga utbrott eftersom den är en potent svampdödare. Blanda lika delar teträdolja, olivolja och timjanolja. Applicera denna blandning på det drabbade området med hjälp av en bomullstuss eller pensel (som inte används till något annat). Låt verka i 15 minuter och borsta sedan nageln med en tandborste. När foten är ren och torr kan du applicera några droppar med endast teträdolja på nageln.
  • En annan huskur som är allmänt känd för att motverka nagelsvamp är äppelcidervinäger. Allt du behöver göra är att fylla en balja med lika delar vinäger och varmt vatten. Blötlägg fötter och händer (eller åtminstone naglarna) i 20 minuter. Torka ordentligt med en handduk eller hårtork med fokus på den drabbade nageln samt områdena mellan fingrar och tår.
Nagelsvamp på stortån

 

Fler naturliga kurer

  • Blanda två matskedar vinäger med två matskedar grovmalet rismjöl. Applicera blandningen på nageln, låt verka i 15 minuter och torka på samma sätt som vid föregående kur.
  • Blanda bikarbonat och vatten för att bilda en pasta. Applicera den med en bomullstuss över hela den drabbade nageln samt på huden under. Låt verka några minuter, skölj och torka.
  • Häll två koppar vatten och tre skedar timjan i en kastrull. Koka i fem minuter. Stäng av värmen, sätt på ett lock och låt svalna. Blöt en bomullstuss eller trasa och applicera på de naglar som har onykomykos.
  • Koka en liter vatten med tio kanelbitar. Sänk temperaturen och koka i fem minuter. Låt blandningen dra i 45 minuter och häll den sedan i en behållare medan den fortfarande är varm. Blötlägg naglarna.
  • Blöt en bomullstuss med saften från en lök. Applicera den på nagelsvampen. Du kan även gnida en lökhalva direkt mot foten.
  • Blanda en matsked citronsaft, fem droppar väteperoxid och två matskedar aloe vera-gel. Applicera på den drabbade nageln och låt torka.
  • Koka fem vitlöksklyftor blandade med en kopp vatten. Häll blandningen i en balja med kallt vatten och blötlägg fötterna i 15 minuter. Upprepa detta varje dag i en månad.

Prova ovan nämnda kurer för att motverka nagelsvamp snabbt och effektivt. Om de inte råder bot på problemet är det dags att tala med en läkare.

 


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.