Förstoppning kan bli farligt, men när?

Förstoppning kan bli farligt, men när?
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Förstoppning kan bli farligt, men när har man nått den punkten? Förstoppning är en vanlig åkomma som du bör behandla samtidigt som du tar förebyggande åtgärder. Det är inte bra för din hälsa och om den blir kronisk kan det vara ett farligt problem.

Varför? Förstoppning kan leda till andra sjukdomar och problem som definitivt kan göra situationen värre. Vi förklarar i artikeln nedan.

Förstoppning – ett vanligt problem

Vem där ute kan säga att de inte drabbats av detta problem? Nästan alla har upplevt förstoppning någon gång i livet, medan andra gör det regelbundet. Det betyder att det kan ta dagar och till och med veckor utan att du kan gå på toaletten normalt.

Är du en av de som brukar använda läkemedel för att gå på toaletten? Ibland är det sant att det inte finns något annat alternativ, men som en generell regel rekommenderas inte dessa läkemedel. Det bästa är att justera dina matvanor och andra beteenden så att din kropp gradvis kan reglera situationen.

En stillasittande livsstil, brist på fibrer, en dålig diet och att inte dricka tillräckligt med vätskor är otvivelaktigt huvudfaktorerna som gör att folk blir förstoppade. Se även upp om du är kvinna, för du löper då större risk att drabbas av förstoppning. Varför? Det handlar i grunden om kroppstyp; den kvinnliga kroppen är därför känsligare för detta problem.

Vi bör även förklara att uträttning av behov skiljer sig från person till person. Alla smälter inte maten på samma sätt och det kan vara svårare för vissa och enklare för andra. Vanligast är dock att gå på toaletten en gång per dag, utan smärta eller överdriven ansträngning. Vi vet dock att detta inte alltid är fallet.

Hur vet jag om jag är förstoppad?

Kvinna på toaletten
  • Du uträttar dina behov tre gånger per vecka eller mindre.
  • Din avföring är antingen väldigt flytande eller väldigt, väldigt fast.
  • Du känner dig uppsvullen, tung och gasig.
  • Ibland får du huvudvärk.

Om du har lidit av dessa problem i över tre månader lider du av kronisk förstoppning.

Förstoppning kan bli farligt

Stressad kvinna

Du vet att förstoppning inte är bra och att du definitivt bör försöka förebygga det. Tänk på att om kroppen inte kan göra sig av med allt avfall kan det göra dig sjuk. Dina tarmar blir ömma och laddas med en nivå av gifter som hindrar kroppen från att ordentligt ta upp näringsämnen från maten du äter. Det är farligt.

Att känna sig något förstoppad en eller två gånger per månad är normalt, men om du ställs inför kronisk förstoppning bör du uppmärksamma dessa symtom eftersom de kan indikera ett allvarliga problem som du definitivt bör uppsöka en läkare för:

  • Du har väldigt smärtsamma magkramper och upplever stort obehag när du går på toaletten som till och med kan få dig att kräkas. Förstoppning kan bli farligt när det när symptom som dessa visar sig.
  • Det går nästan sju dagar utan att du går på toaletten om du inte tar läkemedel.
  • Du bör uppsöka läkare omedelbart om du hittar blod i din avföring.
  • Det är även farligt att pendla mellan förstoppning och diarré.
  • Titta på din avförings form. Om den är väldigt tunn bör du berätta detta för en läkare eftersom det inte är friskt.
  • Se till att du inte plötsligt tappar vikt. Detta kan vara ett direkt symtom för att något pågår i din kropp, till exempel att du förlorar näringsämnen.
  • Ytterligare en risk med förstoppning är risken att få hemorrojder. Om du konstant har problem att gå på toaletten kommer du skada dina tarmar. Om du ser abnormiteter eller blod i anus ska du gå direkt till läkaren.

Enkla tips för att förebygga förstoppning

Juice med aloe Vera

Förstoppning kan bli farligt, och därför är det mycket viktigt att försöka undvika detta tillstånd. Tipsen nedan kan hjälpa dig med detta.

1. Rör på dig lite mer. Bara en halvtimme om dagen räcker för att göra skillnad. Rörelse stimulerar tarmaktiviteten i kroppen. Det är enkelt att göra och kan gagna dig stort.

2. Aloe vera-juice med citron eller kiwi på morgonen. För att göra denna enkla och effektiva dryck mixar du rumstempererat vatten med en matsked aloe vera. Låt den lösas upp och tillsätt sedan saften från en halv citron. Du kan även bereda denna blandning genom att köra aloe veran med två kiwis i mixern. Utsökt!

3. En skål papaya, valnötter och grekisk yoghurt. Det är en utmärkt frukost. Den ger dig fibrer, vitaminer och bakterier som är utmärkta för tarmhälsan.

4. Havregryn med katrinplommon. Ett annat perfekt frukostalternativ.

5. Fullkornsris. Detta är perfekt att inkludera i din lunch. Brunt ris är mycket bra på att rensa din kropp och ger dig både fibrer och antioxidanter.

6. Gott om vätskor. Vatten, naturliga juicer… dessa är perfekta för att bibehålla vätskebalansen under dagen. De stimulerar dessutom tarmrörelser och avgiftning. Drick minst två liter om dagen.

7. Ät flera små måltider under dagen. Du bör aldrig hoppa över några måltider, framförallt inte frukost. Det är viktigt att följa ett måltidsschema så att din kropp kan följa en rutin. Se även till att inte äta stora middagar. En lätt, balanserad middag hjälper dig att bekämpa förstoppning.

8. Ja till frukt och grönsaker. Du kan äta sallader eller bereda naturliga juicer som blandar frukter och grönsaker. Behöver du lite idéer? Prova mangold, honungsmelon och lime; morot, ananas, vattenmelon och ingefära; eller vattenmelon, tomat och basilika. Alla tre är utsökta!

Många tar lätt på detta problem, men verkligheten är att förstoppning kan bli farligt och utgöra ett verkligt hot för din hälsa. Se till att ta tag i problemet om du drabbas regelbundet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Chang CC., Lin YT., Liu YS., Liu JF., KIwifruit improves bowel function in patients with irritable bowel syndrome with constipation. Asia Pac J Clin Nutr, 2010. 19 (4): 451-7.
  • Tabbers MM., Benninga MA., Constipation in children: fibre and probiotics. BMJ Clin Evid, 2015.
  • Costilla VC., Foxx Orenstein AE., Constipation: understanding mechanisms and management. Clin Geriatr Med, 2014. 30 (1): 107-15.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.