Många feminina hygienartiklar innehåller glyfosat

För att undvika risker med gifter kan du välja att använda produkter gjorda av ekologisk bomull eller andra alternativ som inte innehåller skadliga material.
Många feminina hygienartiklar innehåller glyfosat

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

I åratal har företag runt om i världen tillverkat en rad olika feminina hygienartiklar. Dessa inkluderar till exempel tamponger, våtservetter, sköljningar och tvålar för intimanvändning. Alla dessa bidrar till mer komfort och säkerhet under mensen. Men det verkar som att vissa kanske inte är så bra för dig – de kan faktiskt till och med innehålla substanser som är skadliga för hälsan, såsom glyfosat.

Amerikanska Food and Drug Administration (FDA) och den feminina hygienindustrin var mellan 70- och 80-talet redan medvetna om att fler än 50 kvinnor avlidit av infektioner från användningen av tamponger. Trots dessa tragiska händelser försökte dock både FDA och industrin bagatellisera dessa incidenter. De tog till åtgärder för att få incidenterna att verka som “rykten”.

Medan konsumenter fortsatte att använda hygienartiklarna fann dock vetenskaplig forskning att de faktiskt kan vara skadliga eftersom de syntetiska fibrer som många av dem är tillverkade av kan inhysa dödliga bakterier – vissa släpper till och med ut kemikalier som kan vara giftiga. Forskare fann att de ultraabsorberande tampongerna Rely från Procter and Gamble var de farligaste. Företaget ifråga ignorerade klagomål från konsumenter i flera år.

Det dröjde till 1975 innan Procter and Gamble erkände hur skadliga deras tamponger kunde vara i ett uttalande. Man medgav att materialet de använde innehöll carcinogener och att långvarigt bruk kunde ändra den naturliga floran i vaginan.

kvinna håller i en tampong

Det tog fram till 1980 innan de till slut blev bannlysta och borttagna från marknaden, men många kvinnor lämnades infertila och vissa tvingades till och med att operera bort livmodern.

Det finns fortfarande skäl till oro

Traditionella tamponger har som många säkert redan vet blivit ett stort orosmoln under de senaste åren. Man uppskattar att man sprejar över 38,000 ton bekämpningsmedel på 14,4 miljoner hektar bomull varje år, bara i USA. Och som om det inte vore nog tillsätts kemikalier såsom klorerade kolväten till bomullen under blekningsprocessen, vilket inkluderar dioxin – en av de giftigaste substanserna som finns.

85% av alla feminina hygienartiklar innehåller glyfosat

Bindor och tamponger är viktiga feminina hygienartiklar

Nuförtiden, 2015 för att vara mer specifik, har man upptäckt att kvinnliga hygienartiklar fortsätter att utgöra många faror för kvinnor. En substans vid namn glyfosat, samma som används i det populära ogräsmedlet “Roundup” från Monsanto, hittas i genetiskt modifierad bomull som används i tillverkningen av mer än hälften av alla feminina hygienartiklar.

Ett forskningslag från National University of La Plata (Spanien) lett av Damian Marino har nyligen släppt resultaten från sina senaste studier. De fann spår av glyfosat i 85% av alla produkter för personlig vård och feminina hygienartiklar som innehöll bomull. Det är samma produkter som lätt går att få tag på i till exempel matbutiker, apotek och andra affärer.

De genomförde sin forskning genom att prova produkter som fanns i regionen La Plata. Produkterna inkluderade tamponger, bindor och andra vanliga produkter för feminin vård, såväl som tops, gasbindor och annat. Resultaten från granskningen visade att 85% innehöll glyfosat och 62% innehöll spår av AMPA (ett derivat från glyfosat).

“Fynden var väldigt överraskande,” sa Dr. Medardo Avila Vazquez – en av huvudforskarna i studien. Vi hade fokuserat på närvaron av glyfosat i mat, men trodde inte att produkterna som används i nästan alla sjukhus och vårdcentraler i landet för att behandla patienter skulle vara kontaminerade med en känd carcinogen.

Finns det några alternativa feminina hygienartiklar?

Menskoppar

Den perfekta lösningen är att sluta använda produkterna, men det kan vara väldigt svårt. Så vad är alternativet?

När man nu börjar svara på närvaron av dessa giftiga substanser i vanliga produkter är ett bra alternativ att använda de som endast är tillverkade av ekologisk bomull.  Eller använda prdukter som inte innehåller giftiga substanser, såsom menskoppar eller bindor i tyg.

Experter rekommenderar dessutom att man är extra försiktig med att bevara de naturliga bakterier och annan flora som skyddar vaginan, att man undviker aggressiva sköljningar samt att man använder väldigt lite friktion när man tvättar detta känsliga område.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Shehin, S. E., Jones, M. B., Hochwalt, A. E., Sarbaugh, F. C., & Nunn, S. (2003). Clinical safety-in-use study of a new tampon design. Infectious Disease in Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1080/10647440300025504

  • Schlievert, P. M., Nemeth, K. A., Davis, C. C., Peterson, M. L., & Jones, B. E. (2010). Staphylococcus aureus exotoxins are present In Vivo in tampons. Clinical and Vaccine Immunology. https://doi.org/10.1128/CVI.00483-09


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.