Livsmedel som kan förbättra cirkulationen i benen

Det är viktigt att du minskar ditt intag av salt för att förbättra cirkulationen i benen. För att sätta smak på din mat kan du ersätta salt med aromatiska örter.
Livsmedel som kan förbättra cirkulationen i benen

Senaste uppdateringen: 24 januari, 2019

Enligt Spanish Chapter of Phlebology lider nästan 30% av vuxna idag av kronisk venös insufficiens – ett tillstånd som vanligtvis förvärras när sommaren är på väg. Trötta och tunga ben med vidgade vener kan göra att blod och vätska hålls kvar i vader och vrister. Det är vardagliga realiteter för många kvinnor och också källan till betydande smärta. Förbättra cirkulationen i benen för att lindra dessa tillstånd.

Dålig cirkulation i benen har ofta en ärftlig komponent och, i sin tur, påverkas av en stillasittande livsstil eller dålig kost. När venerna i benen förlorar elasticitet leder det till att deras klaffar inte stängs ordentligt. Vilket i sin tur gör att blod ansamlas i dem och utvecklar smärtsam blodfyllnad eller åderbråck.

Kan du förbättra cirkulationen i benen för att lindra dessa tillstånd? Såklart du kan. Om du ser till att du får dig lite daglig motion samt inkluderar några av följande livsmedel i din kost kommer du snart må bättre. Prova dem!

Förbättra cirkulation i benen med:

1. Livsmedel rika på C-vitamin

C-vitamin i citron och citronjuice
Ett vanligt misstag folk gör är att inte få i sig tillräckligt med C-vitamin. Eller ännu värre: de köper bara bearbetad juice i affären och tänker att den ger dem alla grundläggande näringsämnen de behöver. De bästa juicerna du kan köpa är ekologiska och gjorda på naturliga frukter, vilket säkerställer att du får alla vitaminer och mineraler som frukten innehåller för att främja bättre cirkulation i benen.

Apelsiner, citroner och papaya är mycket rika på C-vitamin, och denna vitamin kan bidra till att förbättra cirkulationen i benen genom att:

  • Stärka vener och kapillärer.
  • Förebygga ansamling av fett i blodet.
  • Främja god cirkulation samt minska högt blodtryck och höga kolesterolnivåer.
  • Avgifta kroppen och förebygga vätskeretention.
  • Stärka immunförsvaret.

2. Ingefära

Ingefära hel och malen
Denna fantastiska rot har en lång tradition av användning inom naturmedicin. Kanske provar du redan några dagliga terapeutiska eller farmakologiska behandlingar för att förbättra cirkulationen i benen, men om du lägger till regelbundet intag av ingefära till din kostplan kommer du märka ännu tydligare förbättringar.

Vad vi menar är inte att du kan ersätta alla behandlingar med ingefära, men det utgör ett bra “komplement”. Här är anledningarna:

  • Det är ett naturligt smärtstillande medel som också minskar inflammation.
  • Det är ett bra alternativ för att stimulera cirkulationen.
  • Konsumera alltid färsk ingefära för att dra full nytta av dess medicinska egenskaper. Som ett resultat absorberar du mer näringsämnen och ger mer syre till kroppen, vilket främjar hälsa och elasticitet hos dina vener och artärer.

3. Pumpafrön

Pumpafrön i skål
Släng inte bort dina frön när du äter pumpa! Ibland kanske du inte tänker på vilka otroliga fördelar små frön som dessa kan ha för din hälsa, något som även är fallet med vattenmelonfrön.

Pumpafrön är en naturlig källa till vitamin E, vilket är avgörande för att främja hälsosam vävnadsproduktion och som ger elasticitet till dina vener och artärer. Utöver detta främjar pumpafrön även cirkulationen, vilket bidrar till att förebygga blodproppar. Så tveka inte att använda dem i din kostplan!

4. Ät en vitlöksklyfta med vatten på fastande mage

Vitlöksklyftor
Det är otroligt hälsofrämjande! Om du inte redan gör det dagligen, börja redan imorgon! Innan frukost äter du en vitlöksklyfta med ett glas vatten för att rengöra blodet och förebygga uppbyggnad av plack i dina ådror. På så sätt förbättrar du cirkulationen i benen och gynnar din allmänna kardiovaskulära hälsa. Vitlök är också ett av de bästa naturliga antibiotika du kan hitta!

5. Vattenmelon

Vattenmelon i skivor och juice
Vattenmelon är uppfriskande och urindrivande. Den innehåller en hög halt lykopen. En antioxidant som också återfinns i tomater och som bidrar till att “pusha” blodet så att det strömmar effektivare till dina extremiteter – dvs. benen. Tack vare dess förmåga att förebygga inflammation och vätskeretention kan regelbunden konsumtion av vattenmelon bidra till att förebygga blodproppar och uppkomsten av åderbråck. Det kan till och med göra de sistnämnda mindre märkbara.

6. Gurkmeja

Gurkmeja malen och hel
Gurkmeja är en vanlig krydda i orientalisk medicin som även är på frammarsch i det västerländska samhället. Det är ett bra komplement till grytor tack vare dess tilltalande färg. Det kan även vara ett utmärkt substitut för salt på grund av dess unika smak. Oavsett ditt motiv finns det gott om studier som har visat att gurkmeja är utmärkt för din hälsa, tack vare följande aspekter:
  • Det är antiinflammatoriskt, antiseptiskt och en potent antioxidant.
  • Det förbättrar blodflödet.
  • Det är väl lämpat för att minska smärta samt lindra tyngden och trycket du känner i benen på grund av dålig cirkulation.

Kom alltid ihåg att för att förbättra cirkulationen i benen behöver du eliminera salt från din kost, dricka mycket vätska och få dig lite motion varje dag. Med dessa små men viktiga förändringar i dina dagliga vanor kan du njuta av en bättre livskvalitet. Varför inte börja redan idag?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • González-Molina, E., Domínguez-Perles, R., Moreno, D. A., & García-Viguera, C. (2010). Natural bioactive compounds of Citrus limon for food and health. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jpba.2009.07.027

  • Grzanna, R., Lindmark, L., & Frondoza, C. G. (2005). Ginger—An Herbal Medicinal Product with Broad Anti-Inflammatory Actions. Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/jmf.2005.8.125

  • Maheshwari, R. K., Singh, A. K., Gaddipati, J., & Srimal, R. C. (2006). Multiple biological activities of curcumin: A short review. In Life Sciences. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2005.12.007

  • Naz, A., Butt, M. S., Sultan, M. T., Qayyum, M. M. N., & Niaz, R. S. (2014). Watermelon lycopene and allied health claims. EXCLI Journal.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.