Linfrön mot förstoppning - ett väldigt effektivt knep

Linfrön mot förstoppning - ett väldigt effektivt knep
Elisa Morales Lupayante

Skriven och verifierad av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

De flesta fallen av förstoppning orsakas av brist på fibrer i kosten. Därför är det viktigt att känna till de olika faktorerna som kan ha negativ påverkan på dina tarmrörelser. Vissa av dessa faktorer kan vara resor, planerade eller oväntade förändringar, stress, förändringar i dina rutiner etc. Vi ska idag berätta hur du kan förbättra dina tarmrörelser enkelt och naturligt. Genom att använda linfrön mot förstoppning kan du undvika utsätta kroppen för konstgjorda laxermedel.

Varför man använder linfrön mot förstoppning är deras stora mängder mucilago, vilket kommer från dess lösliga fibrer. När linfrön kommer i kontakt med vatten frigörs mucilago, vilket får omkringliggande vätska att anta en tjockare form.

Använd linfrön mot förstoppning

Linfrön mot förstoppning

Ett av de mest effektiva sätten att använda linfrön mot förstoppning är att hälla en bra mängd med fröna i ett glas med vatten och låta det stå över natten. Nästa dag så ska du dricka vattnet på tom mage.

Om du provar på detta och inte klarar av texturen på vattnet (den är ganska tjock), finns det alternativ. Blanda i stället fröna med till exempel mjölk, juice från olika frukter, yoghurt. Du kan faktiskt även strö linfröna över en sallad, men tänk då på att även dricka rikligt med vätska samtidigt. Genom att blanda dem med andra smaker, gör det dem enklare att äta. Och genom att blanda dem med vätska, kommer linfröna göra underverk för dina tarmar. Den naturliga processen släpper ut mucilago i tarmarna och motverkar förstoppning.

Hur fungerar mucilago?

Mucilago bildar en typ av smet som har en bindande effekt. Det gör att den färdas snabbare genom tarmarna. Denna process är vad som gör att intag av linfrön är så annorlunda mot att äta andra typer av laxermedel. Laxermedel kan skapa ett beroende som gör att kroppen skapar ett behov av dem för att kunna upprätthålla naturliga tarmrörelser.

Ta hand om dina tarmar

Som om det inte vore nog så kan de lösliga fibrerna i linfrön också samla upp gifter i kroppen. Dessa tar de sedan med sig ut genom avföringen. Detta innebär en mycket snabbare avgiftningsprocess för kroppen, och du undviker att gifterna absorberas i tarmarna.

Dessa frön innehåller även fler fördelaktiga komponenter för en hälsa på topp. Bland annat innehåller de alfa-linolensyra, en fettsyra som tillhör gruppen omega-3-syror. Detta hjälper till att minska det dåliga kolesterolet i kroppen. Dessutom innehåller fröna även antiinflammatoriska komponenter, såsom luteolin och oljesyra.

Linfrön mot cancer

Linfrön är effektivt i förebyggandet av cancer.

Linfrönas egenskaper kan även bidra till att minska risken för att drabbas av alla typer av cancer. Det är framförallt effektivt i förebyggandet av tarm- och bröstcancer. Om du regelbundet äter linfrön, kommer detta också hjälpa dig hålla dig frisk från olika typer av inflammatoriska sjukdomar. Denna effekt kommer av de höga nivåerna av fett- och omega-3-fettsyror. De hjälper dig även att få ett bättre fungerande matsmältningssystem, och har positiva effekter på urinvägs- och andningssystemen.

Ät linfrön och håll dig frisk

Som du säkert förstått nu, är linfrön ett av de livsmedlen som har de största och mest preventiva egenskaperna för en rad olika sjukdomar och besvär. Det är dock viktigt att du äter dessa frön regelbundet, och inte bara i akuta krissituationer, som till exempel förstoppning. Kom ihåg att din kropp fungerar som en maskin och att alla delar måste vara i optimal form så att alla kroppsfunktioner fungerar som de ska.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bozan, B., & Temelli, F. (2008). Chemical composition and oxidative stability of flax, safflower and poppy seed and seed oils. Bioresource Technology. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2007.12.009
  • Morris, D. H. (2007). LINAZA:Un Producto Premier de Salud y Nutrición. LINAZA- Un Producto Premier de Salud y Nutrición.
  • Ricklefs-Johnson, K., Johnston, C. S., & Sweazea, K. L. (2017). Ground flaxseed increased nitric oxide levels in adults with type 2 diabetes: A randomized comparative effectiveness study of supplemental flaxseed and psyllium fiber. Obesity Medicine. https://doi.org/10.1016/j.obmed.2017.01.002
  • Rodriguez-Leyva, D., Bassett, C. M. C., McCullough, R., & Pierce, G. N. (2010). The cardiovascular effects of flaxseed and its omega-3 fatty acid, alpha-linolenic acid. Canadian Journal of Cardiology. https://doi.org/10.1016/S0828-282X(10)70455-4
  • Sargi, S. C., Silva, B. C., Santos, H. M. C., Montanher, P. F., Boeing, J. S., Santos Júnior, O. O., … Visentainer, J. V. (2013). Antioxidant capacity and chemical composition in seeds rich in omega-3: chia, flax, and perilla. Food Science and Technology. https://doi.org/10.1590/S0101-20612013005000057

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.