Låt inte andra dra in dig i sina stormar

Först och främst måste du skilja på dina egna och andras problem. Försök även lära dig att identifiera negativa tankar och söka lösningar som ger dig balans och lugn.
Låt inte andra dra in dig i sina stormar
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 09 september, 2023

Det finns de som skapar sina egna stormar. Du känner säkert någon med denna personlighet. De skapar sina egna problem och stänger sedan in sig själva i en labyrint som de aldrig kommer ur.

Det farligaste med det är dock att de, vid många av dessa tillfällen, drar in andra i sina egna stormar, i sina personliga dilemman. Vi tilldelas ansvar för och måste hantera problem som egentligen inte är våra.

Det är väldigt vanligt, speciellt hos omogna och beroende personer. Men att skapa stormar mitt i lugnet är något vi alla har gjort någon gång i livet.

När vi skapar stormar på lugna dagar

Det finns dagar då vi oroar för mycket över småsaker. “Tänk om det inte fungerar… Vad ska jag göra? Jag hittar inte någon lösning!”, “Jag vill bara bli lycklig, ingenting fungerar för mig”. Dessa är bara ett fåtal exempel på situationer, idéer och tankar som ibland kan ploppa upp i huvudet. Men se det inte som något traumatiskt eller farligt.

Det kan komma kriser där vi tvingas ta viktiga beslut.

Vi kan alla skapa våra egna stormar ibland, men det bör vara kortvarigt där vårt självförtroende har som uppgift att sätta oss i sadeln igen så att vi kan uppnå nya saker i livet.

  • Du behöver inte se ner på dig själv om du har haft dessa tankar. Det är bra att du vet när något inte är som det ska, för att därefter kunna ta beslut för att ändra situationen.
  • Det är viktigt att du flyttar känslorna åt sidan för att du ska kunna se på situationen objektivt. Ingen förtjänar att fastna i emotionella stormar där de tror att hela världen alltid är emot dem.
Blundande personer

Kognitiv rekonstruktion

Kognitiv rekonstruktion är en psykologisk strategi som är väldigt användbar för att avväpna mentala stormar som då och då kan uppkomma i livet. Det händer att vårt sinne kombinerar emotionella obehag med negativa tankemönster, vilket gör att tillståndet förvärras. Därför är det värt att du försöker använda följande strategi:

  • Alla känslor och automatiska tankar kommer från huvudet. När du känner dig illa till mods bör du ta fram en penna och skriva ner vad du tänker.
  • Använd korta fraser och ord. Beskriv vad du känner, vad du ser, vad du märker.
  • Efter det bör du bemöta dessa idéer.

Om du t. ex. skriver: “Jag känner mig arg” och/eller “Det finns dåligt folk omkring mig”, försök då ställa frågorna:

“Varför är jag arg? Varför tänker jag att de omkring mig är dåliga för mig?”

“Har någon svikit mig?”

“Vad kan jag göra för att känna mig bättre? Jag kan prata med personen hur jag känner mig, möta problemet för att avväpna den ilska jag känner.”

  • När du har identifierat denna känsla och de negativa tankarna bör du fundera på en lösning, och hur du kan börja tänka positiva tankar.

Skydda dig mot stormar som inte är dina

Vi har precis sagt att till och med vi själva kan skapa stormar, att det är en intern och personlig process och att vi själva är ansvariga för att bemöta problemet. Det är dock ett sorgset faktum att det finns de som kan dra in andra i sina egna problem, i sina egna stormar.

  • Vi kan såklart alla gå igenom en kris, men det finns de som alltid verkar befinna sig i detta tillstånd.
  • Det finns personligheter som är osäkra och behöver känna sig erkända, bekräftade, eftersom de inte är kapabla att möta sina problem.
  • Det kan röra sig om vänner, familjemedlemmar och även ens partner.
  • I dessa situationer omringas vi av en atmosfär av negativa känslor, där vi känner oss tvingade att lösa problem som inte är våra.
Flicka med äpple

Det bästa sättet att möta dessa situationer är att bibehålla en balans och sätta gränser. Vi hjälper personen om vi kan men vi gör det klart att dessa stormar är deras och att de måste lösa dem själva.

Man hjälper, erbjuder råd, men slår fast att de själva är ansvariga för problemet. Det är nödvändigt både för vårt eget lugn och för att de ska kunna växa. Håll en känslomässig distans. Du har dina egna problem och ansvar. Bär inte andras vikter på dina axlar, för det hindrar bara din egen personliga utveckling. Det är viktigt att vara försiktig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.