Kur med purjolök för avgiftning och viktnedgång

Purjolök är naturligt vätskedrivande och hjälper din kropp att rensa ut gifter. Grönsaken är rik på vitaminer, mineraler samt lösliga och olösliga fibrer, som hjälper till att förbättra matsmältningen.
Kur med purjolök för avgiftning och viktnedgång
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Denna enkla kur med purjolök kompletterar ditt vanliga program för viktnedgång samtidigt som du främjar kroppens naturliga avgiftning.

Växten vi ska tala om idag har en mycket mildare smak än lök och är ett utmärkt tillskott i alla dina dagliga recept. Men om det finns något som purjolök verkligen borde vara känd för så är det dess förmåga att rensa bort gifter.

Något annat du kanske inte vet är att purjolök har använts för att främja kvinnors hälsa i sekel. Det finns faktiskt rapporter från antika Grekland och Rom som förklarar hur purjolök effektivt kan förbättra fertilitet och främja hjärthälsan hos kvinnor, samtidigt som den bekämpar andfåddhet och trötthet.

I denna artikel vill vi berätta hur du kan bereda en avgiftande dryck som främjar hälsosam viktnedgång.

Purjolök för att vårda din hälsa

Purjolöken tillhör familjen Alliaceae– en grupp lökväxter liknande vitlök och lök. Den karaktäriseras av en mycket sötare smak än sina två kusiner, vilket gör den mer allsidig i köket.

I den här bloggen pratar vi ofta om fördelarna med att äta morötter, rödbetor, vitlök och citroner, och nu är det på tiden att vi lägger till ytterligare en fantastisk grönsak till rekommendationerna, av följande anledningar:

Purjolök på bricka

Purjolök – en utmärkt källa till näringsämnen

  • Purjolök innehåller massor av antioxidanter och flavonoider som bekämpar inflammation och effekterna från fria radikaler.
  • Vidare får vi inte glömma att purjolök är en av de mest unika källorna till vitamin A och C, som är utmärkta för att rensa kroppen, bekämpa inflammation och återställa kroppens pH-balans.
  • Något du kanske finner intressant är att purjolök har väldigt få kalorier, vilket gör den till ett utmärkt alternativ när du försöker tappa vikt (runt 100 gram färska stjälkar innehåller bara 61 kalorier).
  • Purjolök innehåller mängder av både lösliga och olösliga fibrer. Om du äter dem regelbundet kan det hjälpa till att bekämpa förstoppning.
  • För att summera är denna anspråkslösa grönsak en rik källa till vitaminer och mineraler som zink, järn, kalium och magnesium – samtliga viktiga för din hälsa.
  • Avslutningsvis innehåller purjolök väldigt mycket folsyra, som är användbart om du är gravid.

Purjolök är naturligt antibiotisk

  • Grönsaken innehåller inte lika mycket allicin som vitlök, men är fortfarande en kraftfull, naturlig antibiotika.
  • Studier som genomförs i labb har bekräftat att mängden allicin i purjo- och vitlök kan hjälpa dig att undvika ansamling av kolesterol i blodomloppet genom att stoppa vissa enzymer från att samlas i levern.

Främjar hjärthälsa

Denna enkla kur med purjo hjälper till att vårda din hjärt- och kärlhälsa. Regelbunden konsumtion av denna grönsak främjar utsöndringen av kväveoxid (NO) genom blodkärlens väggar. Resultatet är optimering av cirkulationen och minskad risk för blodproppar.

Upptäck hur man odlar lök hemma

Purjolök för att rensa kroppen

Purjo innehåller stora mängder vatten, vilket betyder att den är vätskedrivande och hjälper till att rensa bort gifter. Grönsaken är faktiskt mest känd för sina renande egenskaper.

Att bereda din purjokur

Te med purjo

Ingredienser

  • 3 purjolökar
  • 1 liter vatten
  • Saften från 1 citron

Beredning

För denna avgiftande och slimmande behandling behöver du tre rätt stora purjolöksstjälkar och en citron. Om du någonsin har berett en avgiftning med kronärtskocka är den här väldigt lik.

  • Det första du gör är att koka upp vattnet i en kastrull. Öppna upp de tre purjolökarna och tillsätt dem i vattnet, varpå de får koka några minuter.
  • När de är redo tar du bort kastrullen från värmen och sparar kokvattnet.
  • Förvara ditt purjovatten i en glasflaska och tillsätt citronsaften.
  • De kvarvarande purjolökarna kan användas för att bereda en god soppa, till exempel.

Hur du dricker purjolökskuren

  • Drick den första koppen på tom mage efter att du har vaknat. Det är en bra idé att konsumera den ljummen; det hjälper till att snabba upp din ämnesomsättning och ökar de rensande egenskaperna.
  • Du bör dricka en andra kopp 15 minuter innan lunch.
  • Försök att dricka en tredje kopp mitt på eftermiddagen, och ta den avslutande fjärde koppen en kvart innan du äter middag.

Du kan följa denna rensande viktnedgångsdiet i tio dagar. Försök att komplettera den med en diet låg på fett och lite träning. Du kommer snabbt märka resultat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Camila R.A. Malafaia, Bernadete P. da Silva, Luzineide W. Tinoco, José P. Parente,
    Structural characterization and gastroprotective property of a novel glucofructan from Allium ampeloprasum var. porrum, Carbohydrate Research, Volume 402, 2015, Pages 44-49, ISSN 0008-6215, https://doi.org/10.1016/j.carres.2014.10.022.
    (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0008621514003954).
  • Food Data Central. Leeks, (bulb and lower-leaf portion), raw. Abril 2019. U. S. Department of Agriculture.
  • Harvard TH Chan. School of Public Health. Vegetables and fruits.
  • Kolderup Hervik A, Svihus B. The role of fiber on energy balance. Journal of Nutrition and Metabolism. Enero 2019. 4983657. doi: 10.1155/2019/4983657.
  • Mayo Clinic. Dietary fiber: essential for a healthy diet. Enero 2021.
  • Porrata Maury Carmen, Hernández Triana Manuel, Abuín Landín Alfredo, Campa Huergo Concepción, Pianesi Mario. Caracterización y evaluación nutricional de las dietas macrobióticas Ma-Pi. Rev Cubana Invest Bioméd  [Internet]. 2008  Dic [citado  2018  Dic  16] ;  27( 3-4 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03002008000300001&lng=es.
  • Segura S. y Torres. J. Historia de las plantas en el mundo antiguo. Madrid: Universidad de Deusto, 2009. p. 439.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.