Hur man behandlar förhårdnader naturligt

Hur man behandlar förhårdnader naturligt

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

De är verkligen smärtsamma och hindrar dig från att gå normalt och genomföra dagliga aktiviteter. Oftast så dyker förhårdnader upp på grund av brist på fotvård. Fötterna är en väldigt viktig del av din kropp, men de får dessvärre sällan den vård de behöver. I följande artikel ska vi ge dig några tips om hur du behandlar förhårdnader naturligt.

Förhårdnader: vad du bör veta

Först så bör du veta att förhårdnader dyker upp som ett naturligt svar från kroppen på tryck eller upprepad friktion i området – speciellt som ett resultat av dåliga skor. Förhårdnader kan även dyka upp på händerna om du använder samma verktyg under för lång tid. De som dyker upp på fötterna är dock de som är jobbigast och mest smärtsamma eftersom de hindrar dig från att gå normalt, sätta på dit skorna, etc.

Du bör undvika att blanda ihop förhårdnader med liktornar. De senare är klumpar med en central kärna av hårt keratin som gör ont om du sätter tryck på dem. De dyker upp vid leder på dina tår och fotsulor. Förhårdnader är större (de kan vara upp till 2,5 centimeter långa), har ett tjockt lager död hud och kan dyka upp på sidan av stortån eller under hälen. Båda kan behandlas på samma sätt med huskurer.

Friska fötter

Naturliga botemedel som behandlar förhårdnader

  • Skrubba varsamt med en pimpsten efter att du har badat. Din hur bör vara ren och torr. Gnid sedan en halv rå lök. Häll avslutningsvis droppar av arnikaolja på dem.
  • Lägg en blandning av välpressad vitlök blandad med olivolja på förhårdnaderna. Detta kommer göra huden mjukare och förhårdnaderna mindre. Täck dem med tyg och lämna under natten.
  • Gör en salva genom att krossa fem eller sex tabletter av acetylsalicylsyra med en matsked citronsaft och en med vatten. Lägg detta på förhårdnaden och vira in i en varm handduk i tio minuter. Hettan kommer göra att salvan kan komma in i huden och göra den mjukare. Använd sedan en pimpsten för att enkelt bli av med de döda hudcellerna.
Fötter i gräset
  • Låt några purjolöksblad dra sig i vinäger i 24 timmar. Applicera på förhårdnaderna i 20 minuter. Ta sedan bort dem och använd ett verktyg för att varsamt ta bort dem och desinfektera med alkohol.
  • Applicera en pomada som innehåller ringblomma några gånger om dagen så att texturen blir mjukare. Det fungerar även antiinflammatoriskt.
  • Sänk ned dina fötter i ett avkok på fyra droppar kamomill per liter vatten i tio minuter. Vattnet bör vara varmt. Håll fötterna nedsänkta tills vattnet är kallt. Applicera sedan ett lager vaselin på förhårdnaderna och sätt på dig bomullsstrumpor.
  • Lägg i brödsmulor i äppelcidervinäger och låt det stå i två dagar. Använd en näsduk som ett bandage för förhårdnaderna i tre nätter i sträck. Innan det ska du sänka ner dina fötter i en skål varmt vatten för att göra förhårdnaderna mjukare och enklare att ta bort.
Fötter med blomma
  • Skär ett färskt fikon och ta bort fruktköttet. Lägg det på förhårdnaden innan du går och lägger dig och håll fast det med gasbinda eller näsduk – detta behandlar förhårdnader naturligt. Ta bort det med varmt vatten på morgonen och vänta sedan en halvtimme innan du tar bort den döda huden med en pimpsten.
  • Tvätta och mal 40 gram spenatblad, lägg dem i en gasbinda eller ett bandage och applicera på det drabbade området. Låt det verka i 20 minuter och ta sedan bort det. Upprepa några dagar i sträck (runt en vecka) tills du börjar märka att förhårdnaderna blir mjukare.
  • Mal en handfull blad från taklök för att göra en smet och lägg till en matsked äppelcidervinäger. Lägg det på förhårdnaderna eller torra områden på din hud. Låt det torka och använd sedan en pimpsten.
  • Sänk ner dina fötter i varmt vatten i tio minuter (tills det blir kallt). Gör en smet av bakpulver och vatten och lägg den sedan på förhårdnaderna medan de är våta. Använd lite tryck för att få bort dem. Avsluta med en pimpsten.
fotförhårdnader och plåster
  • Skala en ananas och lägg och sätt en bit av skalet runt förhårdnaderna. Säkra skalet med den mjuka delen nedåt med ett bandage. Låt det sitta hela natten och låt på morgonen dina fötter vara nedsänkta i vatten i tio minuter. Upprepa detta några gånger tills du enkelt kan ta bort förhårdnaderna. Du kommer behöva minst fyra appliceringar.
  • Blanda en matsked äppelcidervinäger med tre cl olja och gnugga relativt hårt där huden år hård. Detta behandlar förhårdnader naturligt och förbereder dem på nästa steg. Använd sedan en pimpsten och avsluta med att massera med mandelolja.
  • Gnugga ricinolja på förhårdnaderna varje dag i två veckor. Lägg en bit citronskal och en skiva rå mat på dem, varpå du täcker med ett bandage. Safterna kommer mjuka upp förhårdnaderna.
  • Mal en vitlöksklyfta med en matsked murgröna tills du får en saft. Dränk gasbinda i den och applicera direkt på förhårdnaden. Täck den med tyg och låt sitta över natten. Upprepa varje dag tills huden blir mjukare.
  • Ta några stjälkar och blommor från nässla och tvätta dem väl. Mal dem tills du får en smet som du sedan applicerar på stjälken. För att göra det enklare kan du använda en mixer och lite vatten. Ett annat intressant alternativ är ringblomma.

Dessa kurer behandlar förhårdnader snabbt och effektivt!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Hashmi F, et al. (2016). The evaluation of three treatments for plantar callus: A three-armed randomized, comparative trial using biophysical outcome measures. DOI:
    10.1186/s13063-016-1377-2
  • Mayo Clinic. Home Treatment Options for Corns and Calluses. (February 10, 2012)
  • American Academy of Dermatology. How to Treat Corns and Calluses. (2018)
  • Bhaskaran N, Shukla S, Srivastava JK, Gupta S. Chamomile: An anti-inflammatory agent inhibits inducible nitric oxide synthase expression by blocking RelA/p65 activity. Int J Mol Med. 2010;
  • Pazyar N, Feily A. Garlic in dermatology. Dermatology Reports. 2011;
  • Arora D, Rani A, Sharma A. A review on phytochemistry and ethnopharmacological aspects of genus Calendula. Pharmacognosy Reviews. 2013.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.