Havrevatten: tappa vikt & reglera diabetes samt kolesterol

Tack vare fibermängden i havrevatten förbättrar du matsmältningen och håller dig mätt. För att enkelt gå ner i vikt bör du kombinera det med fysisk träning.
Havrevatten: tappa vikt & reglera diabetes samt kolesterol
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Havre är känt som ett av de mest kompletta sädesslagen och är perfekt till frukost, lunch och även som mellanmål. Det innehåller massor av fibrer, vitaminer, mineraler och essentiella aminosyror som hjälper många av de vitala organen att fungera ordentligt. Det tillhandahåller även kroppen med långsamma kolhydrater som gör att du känner dig mätt, och det reglerar också blodsockret. Idag talar vi om fördelarna med havrevatten.

En av de anledningar till att det är så populärt är att havre är lätt att ha i olika recept och naturliga kurer, både för hälsan och i skönhetsbehandlingar.

Sedan en tid tillbaka har havrevatten därför blivit väldigt populärt; det är en vätska som gör att du kan dra nytta av havrens egenskaper till max, så att du lättare kan gå ner i vikt och motverka olika sjukdomar.

Vi kommer idag att dela med oss av fördelarna med havrevatten.

Fördelar med havrevatten

Smalare midja med havrevatten

Havrevatten är en 100% naturlig dryck och den är väldigt god. Den främsta anledningen till att den har blivit så populär i hela världen är att den är perfekt för de som vill gå ner i vikt genom att äta en hälsosam kost.

Drycken ger dig nämligen olösliga fibrer som reglerar metabolismen och gör det lättare kan bränna fett, samtidigt som du motverkar förstoppning och underlättar borttagandet av oönskade substanser i tarmarna. Havrevatten har även en mättande effekt, och det är något som är värt att poängtera eftersom drycken minskar din längtan efter mat så att du inte äter för många kalorier.

Havre som hjärta

Tack vare havrens leucin, isoleucin och treonin – som är tre viktiga aminosyror – kan du minska den dåliga kolesterolhalten och stimulera produktionen av lecitin, något som kroppen behöver för att göra sig av med elakartade metaller och andra giftiga substanser.

Något vi också vill nämna är att havrevatten kan användas även av de med typ 2 diabetes utan att det höjer deras blodsocker. Det beror på att havrevatten tillhandahåller lösliga fiber och långsamma kolhydrater, som hjälper kroppen att minska det glykemiska indexet.

Hur du tillreder ett glas havrevatten

havre med mjölk

Det är väldigt enkelt att tillreda havrevatten och du behöver inte några kostsamma eller svåra ingredienser. Som bas behöver du självklart vatten och havre, men du kan även ha i lite kanel eller vanilj.

Ingredienser

  • 100 g havre
  • 2 liter vatten
  • 1 kanelstång (valbart)

Tillredning

  • Lägg havren i en mixer och häll i ett glas vatten. Mixa på hög hastighet.
  • När du har fått en homogen blandning häller du i resten av vattnet, och sedan kanelen.
  • Kör i några sekunder och ställ i kylen.
  • Du kan också blötlägga havren över natten innan för att det ska gå lättare i mixern.

Hur dricker man det?

Kvinna med havrevatten

Om ditt mål är att gå ner i vikt kan du dricka ett glas på fastande mage varje morgon i en månad. Du håller dig på så sätt mätt längre och du får i dig mer fibrer och näringsämnen för resten av dagen.

För att dra nytta av de andra fördelarna kan du dricka ett glas innan varje huvudmåltid. Du kan även använda det som ett substitut för vanligt vatten eftersom du bibehåller vätskebalansen och dessutom får massor av energi.

Om du dricker havrevatten på fastande mage varje morgon, utöver en balanserad kost, kommer du att märka hur du går ner i vikt på nolltid. Vi rekommenderar såklart också att du kompletterar det med en bra träningsrutin.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Zieliński, H., & Kozłowska, H. (2000). Antioxidant activity and total phenolics in selected cereal grains and their different morphological fractions. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf990619o
  • Jiang, Z. qing, Sontag-Strohm, T., Salovaara, H., Sibakov, J., Kanerva, P., & Loponen, J. (2015). Oat protein solubility and emulsion properties improved by enzymatic deamidation. Journal of Cereal Science. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2015.04.010
  • Sayanjali, S., Ying, D., Sanguansri, L., Buckow, R., Augustin, M. A., & Gras, S. L. (2017). The effect of extrusion on the functional properties of oat fibre. LWT – Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2017.05.025
  •  Livesey G., Taylor R., Livesey HF., Buyken AE., Jenkins DJA., et al., Dietary glycemic index and load and the risk of type 2 diabetes: a systematic review and updated meta analyses of prospective cohort studies. Nutrients, 2019.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.