Faran med urinsyra: kontrollera dess nivåer

Faran med urinsyra: kontrollera dess nivåer

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Urinsyra finns i kroppen hos alla människor, men det är viktigt att äta rätt för att balansera nivåerna, vilket håller sjukdomar som gikt under kontroll. Urinsyra är en kemisk substans som bildas i kroppen. Den består av kväve, syre, kol och väte. Det mesta av urinsyran löses upp i blodet och följer med till njurarna, där den lämnar kroppen via urinen. Idag talar vi om faran med urinsyra.

Vem som helst kan lida av höga nivåer av urinsyra, men män är mer mottagliga. Du lider också en högre risk om du har gikt i familjen, är utsatt för mycket stress, eller lider av fetma, diabetes eller högt blodtryck.

Skadliga livsmedel

För att sänka nivån av urinsyra borde du minska intaget av eller helt eliminera vissa livsmedel från din kost:

  • Rött kött
  • Skaldjur
  • Inälvsmat
  • Alkohol
  • Läskedrycker

Livsmedel som hjälper dig kontrollera dina nivåer av urinsyra

Äpplen

Äpplen och urinsyra

Äpplen bekämpar höga nivåer av urinsyra, tack vare deras vätskeinnehåll. Deras antioxidanter och vätskedrivande egenskaper minskar trycket i artärerna, skyddar tarmhinnan, skyddar mot cancer tack vare deras fotokemiska substanser, minskar kolesterol i blodet, samt motverkar astma och inflammatoriska sjukdomar som artrit.

Kronärtskocka

Dess vätskedrivande egenskaper hjälper kroppen att göra sig av med urinsyra via urinen. Dessutom sänker den kolesterolet, bekämpar höga nivåer av triglycerid, samt lindrar sjukdomar som anemi, diabetes, gikt och gallsten.

Lök

Lök hjälper kroppen förhindra att urinsyra ansamlas och gör sig av med den. Att äta lök har många fördelar, så som förbättrad blodcirkulation. Att äta lök skyddar oss också mot tromboser och åderförkalkning, och kan också användas för att behandla anemi, eftersom den innehåller höga nivåer av järn. Lök innehåller även fosfor och E-vitamin.

Tack vare dess kaliuminnehåll rensar den kroppen från överskottsvätska, vilket motverkar högt blodtryck, gikt och njursten.

Körsbär

Körsbär är bra för att sänka nivåerna av urinsyra eftersom de har antiinflammatoriska och antioxidantegenskaper. De skyddar också mot hjärtsjukdomar och cancer, samt hjälper kroppen att reglera sömncykler. Körsbär har gott om E och C-Vitamin, samt magnesium, järn och fibrer. De kan också hjälpa dig att motverka minnesförlust, minska inflammation och symtom på artrit och gikt.

Jordgubbar

Hög med jordgubbar
Jordgubbar är en av de mest rekommenderade frukterna för att neutralisera urinsyra i kroppen. De är fulla av antioxidanter och har utmärkta vätskedrivande och antiinflammatoriska egenskaper. De hjälper dig att reglera matsmältningen, att känna dig mätt, samt innehåller kalium och B, C och K-Vitamin. De är också bra för ögonhälsan, samt för att motverka tecken på åldrande, samt förhindra slapphet och celluliter.

Kom ihåg detta om faran med urinsyra…

Alla har urinsyra i kroppen. Vi måste kontrollera den så att vi inte får ett överskott i kroppen, eftersom det kan leda till en mängd hälsoproblem. Glöm inte att det är bättre att förebygga än att bota, och tänk på faran med urinsyra!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Dalbeth, N., Phipps-Green, A., House, M. E., Gamble, G. D., Horne, A., Stamp, L. K., & Merriman, T. R. (2015). Body mass index modulates the relationship of sugar-sweetened beverage intake with serum urate concentrations and gout. Arthritis research & therapy, 17(1), 263.
  • Fang, J., & Alderman, M. H. (2000). Serum uric acid and cardiovascular mortality: the NHANES I epidemiologic follow-up study, 1971-1992. Jama, 283(18), 2404-2410.
  • Johnson, R. J., Nakagawa, T., Sanchez-Lozada, L. G., Shafiu, M., Sundaram, S., Le, M., … & Lanaspa, M. A. (2013). Sugar, uric acid, and the etiology of diabetes and obesity. Diabetes, 62(10), 3307-3315.
  • Juraschek, S. P., Miller III, E. R., & Gelber, A. C. (2011). Effect of oral vitamin C supplementation on serum uric acid: a meta‐analysis of randomized controlled trials. Arthritis care & research, 63(9), 1295-1306.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.