Det viktiga med att komma ihåg sina drömmar

Det viktiga med att komma ihåg sina drömmar

Senaste uppdateringen: 20 februari, 2019

Visste du att du kan få information från dina drömmar som kan vara praktiska i ditt dagliga liv? Återkommande drömmar, personerna i dem samt deras symbolik är saker som spelar roll. I den här artikeln går vi igenom olika typer av drömmar man har, hur man kan komma ihåg drömmar och de grundläggande metoderna för att tolka dem.

Att lära sig av sina drömmar

Drömmar är ett sätt för vårt undermedvetna att visa upp en inre konflikt man har. Det kan handla om dessa inre konflikter, men det kan även ha att göra med saker som man har lämnat olösta. Alla drömmar är inte likadana. Vissa av dem minns man knappt, medan andra kan komma att lämna ett djupt avtryck.

Det handlar oftast om något undertryckt, så det är viktigt att man är medveten om dem, att man minns dem och att man kan tolka dem.

sova

En personlig process

Den som bestämmer sig för att dyka in i drömmarnas värld har mycket att vinna på det, men det är inte en lätt resa. Det undermedvetna visar upp sådant som man många gånger inte ser så tydligt. Mardrömmar representerar ofta ens egna rädslor och frustrationer, och är till för att man ska kunna se dem som de är, men vem vill egentligen se sin egen sårbarhet?

Det är en personlig process där det krävs mod, men där man kan komma att genomgå en betydande personlig utveckling.

Hur man kan komna ihåg drömmar

För att kunna tolka dem måste man först och främst komma ihåg sina drömmar. Här är några tips som kan hjälpa:

  • Koppla av en stund innan du går och lägger dig med något som inte kommer att ockupera sinnet. Du kan läsa om drömmar, meditera, stretcha, ta ett avslappnande bad, mm.
  • Koncentrera dig på dig själv och slappna av i de delar av kroppen där du känner dig spänd.
  • Om du måste gå till jobbet nästa dag bör du använda ett diskret larm som låter dig vakna upp långsamt.
  • Ha en anteckningsbok redo att skriva i då du vaknar upp.
Person i badet

Vad du måste skriva ner angående drömmen

Det är mycket viktigt att du försöker skriva ner alla detaljer från drömmen som du kommer ihåg. Du kan även skriva ner vilka känslor du hade.

Notera även personer, platser, symboler, mm.

Hur man tolkar sina drömmar

Nyckeln till att tolka dem är att förstå att allt som verkligen händer har att göra med dig själv. Det är olika personligheter som kan vara personer du känner, och som representerar någon aspekt av dig, både positiva och negativa.

Ägna en stund varje dag till att leta efter symboliken i dina drömmar. Det finns många sidor på nätet som kan hjälpa med nummer, färger, djur, mm.

Du kan även berätta om dina drömmar för dina vänner, eftersom någon annan många gånger kan se saker klarare än en själv. Var dock noga med att prata med någon du litar på och som kan ta sig an det hela med respekt.

Återkommande drömmar

Lägg större vikt vid drömmar som har en tendens att upprepa sig. Dessa visar på en blockerad konflikt.

Det finns teman som ofta upprepar sig och det kan ha att göra med följande:

  • Någon förföljer dig och vill attackera dig
  • Skamliga situationer
  • Du går på ett tåg eller annan transport men kommer aldrig fram
sovande bebis

Att möta drömmen

I de fall då du har en återkommande dröm bör du försöka förstå vad den betyder för dig och fundera över hur du kan bemöta denna besvärande situation. Om du skriver ner vad som har hänt blir du mer medveten om drömmen nästa gång du har den.

Prova dessa metoder för att komma ihåg drömmar och börja utvärdera dem själv. Det kan ge dig värdefull insikt.

Bilder: Rigmarole, surfzone, Relaxing Music och Torbein Rønning.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Desseilles, M., Dang-Vu, T. T., Sterpenich, V., & Schwartz, S. (2011). Cognitive and emotional processes during dreaming: A neuroimaging view. Consciousness and Cognition, 20(4), 998–1008. https://doi.org/10.1016/j.concog.2010.10.005
  • Kraehenmann, R. (2017). Dreams and Psychedelics: Neurophenomenological Comparison and Therapeutic Implications. Current Neuropharmacology, 15(7). https://doi.org/10.2174/1573413713666170619092629; texto completo
  • Scarpelli, S., Bartolacci, C., D’Atri, A., Gorgoni, M., & De Gennaro, L. (2019). Mental Sleep Activity and Disturbing Dreams in the Lifespan. International Journal of Environmental Research and Public Health, 16(19), 3658. https://doi.org/10.3390/ijerph16193658
  • Weinstein, N., Campbell, R., & Vansteenkiste, M. (2017). Linking psychological need experiences to daily and recurring dreams. Motivation and Emotion, 42(1), 50–63. https://doi.org/10.1007/s11031-017-9656-0
  • William Domhoff, G. (2011). The neural substrate for dreaming: Is it a subsystem of the default network? Consciousness and Cognition, 20(4), 1163–1174. https://doi.org/10.1016/j.concog.2011.03.001

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.