Den mörka hemligheten med färdigmat

Den mörka hemligheten med färdigmat
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Färdigmat tar upp en alltmer större del i affärerna. Dessa frysta varianter erbjuder ett “enkelt alternativ” när man har ont om tid. Smaken är ändå ganska god, vilket gör att man kan äta dem när som helst.

Matindustrin säljer en stor mängd färdigmat med hjälp av vilseledande marknadsföring. De berättar inte om de möjliga konsekvenser som kan uppstå i kroppen om man regelbundet konsumerar dessa produkter. Matindustrin håller tyst om rätt många hemligheter angående sina produkter, och det är till slut konsumenten som får betala priset för detta.

Dessa hemligheter har dock sakta börjat uppdagas med hjälp av olika studier som har visat hur farligt det kan vara att äta färdigmat.

Väldigt farliga livsmedel

En av de stora fördelarna för livsmedelsindustrin är att färdigmat nästan alltid smakar likadant även om utgångsdatumet passerats. Det konsumenter inte vet är att dessa livsmedel alltid genomgår kemiska processer för att uppnå denna smak, där flera olika konserveringsmedel har lagts till för att din färdigmat ska hålla sig god och inte bli gammal, så att du kan äta den när som helst.

Färdigmat har genomgått kemiska processer

De flesta framställda eller bearbetade livsmedel, om inte alla, innehåller höga nivåer av socker, mättat fett, natrium, kemiska substanser och innehåller mindre fibrer än den mängd som rekommenderas. Frekvent konsumtion av dessa livsmedel kan orsaka negativa effekter på hälsan, och kan i det långa loppet leda till följande sjukdomar:

Bland de framställda livsmedel som utgör en risk hittar vi: kakor, yoghurt, bakverk, glass, flingor, läsk, färdigrätter, hamburgare, soppa, snabbmakaroner, smör och konserverat kött, samt alla andra typer av industrialiserad mat som du kan köpa i form av “klart på en minut”.

Ett av de största problemen med dessa livsmedel är att de har tappat sina näringsämnen och ökat i kaloriinnehåll. Med andra ord ökar du ditt intag av kalorier utan att få i dig de viktiga vitaminer och mineraler som är fundamentala för att kroppen ska fungera ordentligt och för att den ska kunna bryta ner fett.

Akrylamid: En av de stora farorna med färdigmat

Akrylamid är ett kemiskt nervgift

Matindustrin har gjort ett bra jobb med att övertyga konsumenter om att färdigmat är det bästa valet. Deras reklamer visar hur enkelt det är att tillreda denna typ av mat och hur goda rätterna är.

Olika studier har dock börjat avslöja de hemligheter som reklamerna döljer, och har kunnat varna konsumenter om faran med snabbmat.

En av de farliga substanser som undersökningarna har hittat är ett kemiskt nervgift vid namn akrylamid. Denna substans skapas då livsmedel som är rika på kolhydrater tillreds under höga temperaturer, då de exempelvis friteras, rostas eller grillas, på grund av reaktionen mellan socker och en aminosyra som kallas asparagin.

Vi hittar denna farliga substans i följande livsmedel: chips, pommes frites, skorpor, rostat bröd, knäckebröd, frukostflingor mm.

Konsumenter är inte medvetna om dessa faror

Matindustrin slår upp stora marknadsföringskampanjer för att övertyga konsumenter om att färdigmat är ett bra alternativ. De är dock inte skyldiga att berätta om alla de hälsofaror som konsumenter utsätts för med dessa matvaror.

Enligt lagen måste bearbetade livsmedel ha en etikett med en lista på innehållande ingredienser, tillsatser och kemiska produkter. I andra fall, då det exempelvis handlar om croissanter (som du kan köpa frysta), kan dessa ha varit nerfrysta i flera veckor och ändå säljas under etiketten “nybakade”.

Har du någon gång undersökt vad den mat du äter verkligen innehåller? Om du börjar med det kommer du säkerligen att upptäcka att din färdigmat innehåller ämnen som är farliga för hälsan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.