De fantastiska fördelarna hos blomkål

Blomkål är en mångsidig antioxidantgrönsak som är rik på vitaminer och mineraler. För att förbättra dess effekt föreslår vi att du lägger till lite gurkmeja i dina recept.
De fantastiska fördelarna hos blomkål
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Blomkål är en av de nyttigaste grönsakerna och är medlem i familjen korsblommiga grönsaker, där den vanligaste är broccoli. Den består till 85% av vatten. Den innehåller väldigt lite kolhydrater, protein och fett, men är rik på viktiga vitaminer, mineraler, antioxidanter och andra fytokemikalier. Vi ska tala om de fantastiska egenskaperna hos blomkål i denna artikel, så läs vidare!

Det är en perfekt grönsak att inkludera i en balanserad kost, speciellt då den har så lågt kaloriinnehåll. Bäst av allt är dock att detta är ett mångsidigt livsmedel som kan ätas rått, ångkokt eller tillsättas i sallader och andra rätter. Vill du lära dig mer om varför du bör börja äta blomkål?

Blomkål främjar hälsan

Blomkål innehåller en sulfurkomponent vid namn sulfurofan som hjälper till att förbättra blodtrycket och problem med njurarna. Enligt forskning kan sulfurofan vara relaterat till metyleringen av DNA, vilket är viktigt för normal, cellulär funktion och korrekt genuttryck – framförallt i artärernas innerfoder, som lätt skadas.

Den förebygger cancer

Blomkål innehåller sulfurofan

Sulfurofanet som finns i denna grönsak har visat sig vara effektivt för att döda celler som orsakar cancer, samt blockera tillväxten av tumörer. Enligt forskning kan borttagningen av cancerorsakande celler vara nyckeln till att bekämpa denna sjukdom. I vissa studier har man till exempel kombinerat blomkål med gurkmeja, vilket visat sig vara mycket effektivt för att förebygga och behandla prostatacancer.

I djurstudier har man upptäckt att sulfurofan kan hjälpa till att reducera frekvensen av och tillväxten hos tumörer i mjölkkörtlarna. Vidare har andra komponenter i blomkålen, som indoler och isotiocyanater, uppvisat goda resultat i att förhindra cancers utveckling i magen, blåsan, brösten, grovtarmen, levern och lungorna.

Den främjar god hjärnhälsa

En annan av blomkålens fördelaktiga beståndsdelar är kolin – en B-vitamin som spelar en viktig roll i hälsosam hjärnutveckling. Att konsumera kolin under graviditeten kan faktiskt ha fantastiska fördelar för hjärnaktiviteten hos fostret, och forskning indikerar att det kan förbättra kognitiva funktioner, inlärning och minnet.

Den stimulerar avgiftning av kroppen

Blomkålen innehåller antiinflammatoriska ämnen

Blomkål innehåller antioxidanter som tillsammans med dess andra näringsegenskaper främjar rensning av kroppen. Vidare aktiverar dess glukosinolater enzymer som främjar avgiftning.

Den har antiinflammatoriska egenskaper

Blomkål har ett antal näringsämnen som är antiinflammatoriska, som indol3karbinol (I3C) – ett antiinflammatoriskt ämne som fungerar genom att förhindra starka, inflammatoriska reaktioner.

Den förbättrar matsmältningen

Fiber gynnar magsmältningen

Eftersom den är en viktig källa för fibrer är blomkål en utmärkt bundsförvant för matsmältningen. Enligt World’s Healthiest Foods kan konsumtion av blomkål dessutom hjälpa till att skydda slemhinnan i magen, medan sulfurofan hjälper till att hämma tillväxten av bakterien helicobacter pylori i magen samt hindra den från att sätta sig i väggarna på detta organ.

Den är rik på antioxidanter och fytonäringsämnen

Att äta blomkål tillhandahåller våra kroppar med antioxidanter och fytonäringsämnen, vilka är nyckeln till att förebygga en rad olika sjukdomar. Denna grönsak innehåller vitamin C, betakaroten, kaempferol, quercetin, rutin, kanelsyra, med mera. Alla dessa antioxidanter hjälper kroppen att skydda sig själv från skada orsakad av fria radikaler. Detta hjälper även till att sakta ner åldrandet och förebygger organ- och vävnadsskador.

Hur kan vi dra nytta av blomkålens fördelar?

Som vi nämnt tidigare är blomkål en extremt mångsidig grönsak som enkelt kan läggas till i diverse rätter. Det är en bra idé att koka den hel eller i buketter. Om du kokar den hel, skölj först bladen i en skål med vatten och vinäger för att få dem rena. För att endast koka buketterna skär du dem försiktigt loss med en kniv, och rengör dem sedan med samma trick.

För bästa resultat tipsar vi dig att ångkoka blomkålen och tillsätta lite gurkmeja för att förbättra dess redan fantastiska hälsoegenskaper.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bai, Y., Wang, X., Zhao, S., Ma, C., Cui, J., & Zheng, Y. (2015). Sulforaphane Protects against Cardiovascular Disease via Nrf2 Activation. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. https://doi.org/10.1155/2015/407580
  • Martínez-López, E., García-García, M. R., Campos-Pérez, W. Y., & González-Becerra, K. (2013). Genómica nutricional: Conceptos y expectativas. Revista de Endocrinología y Nutrición21(1), 22-34.
  • Shaw, G. M., Carmichael, S. L., Yang, W., Selvin, S., & Schaffer, D. M. (2004). Periconceptional dietary intake of choline and betaine and neural tube defects in offspring. American journal of epidemiology160(2), 102-109.
  • Zeisel, S. H. (2006). The fetal origins of memory: the role of dietary choline in optimal brain development. The Journal of pediatrics149(5), S131-S136.
  • Tsai, J. T., Liu, H. C., & Chen, Y. H. (2010). Suppression of inflammatory mediators by cruciferous vegetable-derived indole-3-carbinol and phenylethyl isothiocyanate in lipopolysaccharide-activated macrophages. Mediators of inflammation2010.
  • Yanaka, A., Fahey, J. W., Fukumoto, A., Nakayama, M., Inoue, S., Zhang, S., … & Yamamoto, M. (2009). Dietary sulforaphane-rich broccoli sprouts reduce colonization and attenuate gastritis in Helicobacter pylori–infected mice and humans. Cancer Prevention Research2(4), 353-360.
  • Sikora E., Cieslik E., Leszczynska T., Filipiak FLorkiewicz A., et al., The antioxidant activity of selected cruciferous vegetables subjeted to aquathermal processing. Food Chemistry, 2008.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.