De 5 främsta symtomen på skelettcancer

Till skillnad från andra tumörer är inte skelettcancer ett resultat av metastas. De mest drabbade områdena är runt knäet.
De 5 främsta symtomen på skelettcancer
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2023

Det är möjligt att du har hört talas om skelettcancer. Det finns två benämningar: primär skelettcancer betyder att cancern börjar i skelettet, men om du däremot har en tumör i en annan del av kroppen som sprider sig till skelettet kallas det för sekundär skelettcancer.

Ett ytterst litet procentantal drabbas av denna förfärliga sjukdom, men enligt medicinsk statistik har fallen av primär skelettcancer ökat.

Chans för överlevnad är ganska stor, så länge sjukdomen upptäcks i ett tidigt skede. Därför är information och förebyggande viktigt.

Vi kommer idag att berätta om skelettcancer och hur du kan upptäcka symtomen i tid.

Vad är primär skelettcancer?

Ben

Primär skelettcancer är inte så vanligt och inte heller lika känt som andra typer av cancer, som bröstcancer eller koloncancer. Sjukdomen påverkar oftast skelettet i området runt knäna och lårbenen.

Det finns tre olika typer av primär skelettcancer.

  • Osteosarkom: Detta är den vanligaste formen och förekommer hos ungdomar som fortfarande växer, då den uppkommer i ny vävnad.
  • Kondrosarkom: Detta förekommer hos personer mellan 40 och 60 år, för det mesta i brosket.
  • Ewings sarkom: Detta förekommer ofta hos barn och ungdomar, då deras nervvävnad ännu inte har mognat och därför kan små sarkom uppkomma längs benmärgen. Det är oftast ärftligt och kan behandlas med radioterapi.

Symtom på primär skelettcancer

Knä

I den här artikeln koncentrerar vi oss på primär skelettcancer hos vuxna, dvs. kondrosarkom. Symtomen kan tyvärr ofta förväxlas med andra typer av problem (artros, inflammationer, osteoporos…), så det är viktigt att reda ut mer exakt vilka symtomen är.

En väldigt fokuserad smärta

  • Det förekommer dagar då knäna gör mer ont än vanligt. Det har att göra med att man helt enkelt är trött och kan enkelt motverkas med vila eller att man tar något antiinflammatoriskt. Skelettcancer ger å andra sidan en mer fokuserad smärta.
  • Detta gäller speciellt områdena runt knäna och lårbenen eftersom kondrosarkom i 70% av fallen uppkommer i dessa zoner.

Hyperkänslighet

  •  När du känner denna typ av smärta blir det svårt att ens ha på sig kläder eller röra området med händerna. Smärtan är väldigt intensiv och svår att lindra med medicin.

En stark inflammation

  • När du har en tumör i skelettet så drabbas den omkringliggande vävnaden, och det bildas då en karaktäristisk förtjockning.

Feber

  • Inflammationen och förtjockningen av vävnaden leder nästan alltid till feber. Som du märker är symtomen väldigt tydliga, vilket bör ses som något positivt eftersom det ger dig tid att gå till läkaren innan det utvecklas till något värre.
  • Kom ihåg att inte försöka självmedicinera för att bara bli av med symtomen, utan var vaksam på vad som händer i din kropp.

Möjliga frakturer

  • I de mer avancerade faserna uppkommer frakturer eftersom tumören då har försvagat benstrukturen. Innan detta har kroppen redan visat diverse symtom som akut smärta, trötthet, inflammationer och feber.
  • Det är mycket viktigt att du tar detta i beaktande. Primär skelettcancer är inte speciellt vanlig, så den största risken är att du blandar ihop den med andra åkommor. Uppsök din läkare för att göra regelbundna kontroller om du märker av symtomen.
Skelettcancer

Kom ihåg att om du upptäcker cancern i ett tidigt skede, är dina chanser för överlevnad större och du har tid att börja behandla sjukdomen. Om du känner igen flera av symtomen i den här artikeln, vänta inte med att undersöka dig!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.