Behandla kronisk gastrit med hemmagjorda huskurer

Behandla kronisk gastrit med hemmagjorda huskurer

Senaste uppdateringen: 10 april, 2019

Gastrit även kallad magkatarr kan uppstå av en mängd orsaker, varav stress är en faktor, andra faktorer kan vara konsumtionen av mediciner såsom aspirin, överdrivet drickande av kaffe eller alkoholhaltiga drycker eller intaget av extremt kryddstark mat.

Magkatarr innebär att magen blir inflammerad, och symptomen inkluderar aptitlöshet, halsbränna, sura uppstötningar, magont och även kräkningar. Om du upplever en eller flera av dessa symptom så finns det en mängd huskurer att ta till för att förbättra tillståndet. Här kommer några förslag!

Vilken mat kan och bör jag äta om jag lider av gastrit?

Om du lider av gastrit så ska du vara försiktig med vilken mat du äter. En del mat är känd för att förhindra läkning och kan till och med förvärra tillståndet.

Det första och viktigaste att komma i håg är att se till att behålla ett normalt kaloriintag för att försäkra sig om att man verkligen tillgodogör sig alla näringsämnen som kroppen behöver och att försöka undvika kräkningar, halsbränna och sura uppstötningar.

Det är extremt viktigt att äta färsk frukt när man lider av gastrit. Den mest rekommenderad frukten är papaya och ananas. Ingefära, kokosvatten och lakritste kan också vara vårdande. Det är också viktigt att se till att man dricker åtta glas vatten per dag för att bibehålla god vätskebalans.

Se till att börja dagen med en hälsosam och näringsrik frukost. Vi rekommenderar att man äter havre, honung, yoghurt med bananskivor, eller ananasskivor med torkade papayafrön eller andra nötter och frön som du föredrar. Den här kosten räcker långt när det kommer till att lindra kronisk gastrit och även magsår.

Om du har en juicepress så är en huskur att göra juice på persilja med lite salt och svartpeppar och inta dagligen.

Hemmagjorda huskurer för att lindra gastrit symptom

Naturliga huskurer mot kronisk gastrit kan verkligen hjälpa till att linda symptom och främja en hälsosammare livsstil. Sådana huskurer är mycket enkla att göra själv och ingredienserna är relativt lätta att få tag på. Steg ett är att vänja sig vid att dricka mellan måltider och att dricka ett glas varmt vatten blandat med två matskedar honung dagligen.

En annan enkel huskur att dricka på morgonen är en varm matsked olivolja i ett glas mjölk. Det kanske inte är den mest tilltalande smaken men det är extremt effektivt på att eliminera de besvärliga symtomen från gastrit.

En annan huskur för att hålla gastriten under kontroll är att ta en halv tesked av vardera gröna kardemummafrön, fänkål och kanel och värma i en stekpanna i ungefär 30 sekunder.

Vilken mat ska jag undvika?

Om du upplever svåra och eller frekventa gastrit symptom är det en del livsmedel som du definitivt bör försöka undvika och de är följande:

  • Sura juicer
  • Mat med många olika kryddor
  • Kryddstark mat
  • Kolsyrade drycker
  • Alkohol, speciellt spritsorter
  • Kaffe
  • Feta mjölkprodukter
  • Mat som är för varm eller för kall
  • Choklad

Om man lider av kronisk gastrit är det viktigt att inte vänta för länge mellan målen och att därmed bli väldigt hungrig. Man bör äta regelbundet och se till att äta ordentligt av frukt och fruktjuice mellan måltiderna. Magen ska aldrig vara tom länge och det är mycket viktigt att aldrig gå och lägga sig direkt efter en stor måltid eller att vara för hungrig.

Kom ihåg att alla åkommor som påverkar våra kroppar bör behandlas med speciella och personliga kurer. Alla huskurer fungerar inte för alla olika människor. Men det man kan göra är att experimentera med olika alternativ tills man hittar det som fungerar specifikt för en själv.

Men oavsett vad vi lider av för åkomma så kan vi alltid hjälpa oss själva genom att äta en nyttig diet med mycket frukt och grönsaker, dricka nog med vatten och motionera.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.