Behandla sinuit naturligt och effektivt

Behandla sinuit naturligt och effektivt

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Sinuit, eller bihåleinflammation som det också kallas, är en av de vanligaste sjukdomarna som finns och drabbar tusentals personer runtom i världen. Det är irriterande, tröttsamt och i nästan alla fall diagnostiseras det inte av läkare, vilket är anledningen till att det nästan aldrig blir “helt” botat.

De goda nyheterna är att det finns naturliga sätt att behandla sinuit på som kan hjälpa dig att säga adjö till detta jobbiga problem och vila, lukta och andas ofattbart mycket bättre.

Vad finns det att veta om sinuit?

När det kommer till traditionell medicin så måste man acceptera att läkare kommer skriva ut antibiotika, avsvällande medel, smärtstillande eller antihistaminer. I vissa fall så kan de till och med genomföra näskirurgi för att få näsgångarna att “försvinna”. Att göra något så pass extremt behöver dock inte vara nödvändigt, och det är bättre att veta vilka alternativen är.

Man med sinuit

Det vanligaste symptomet för bihåleinflammation är: huvudvärk, konstant rinnande näsa, smärta i bihålorna, feber, halitos, röd näsa, trötthet, ögon- eller tandsmärta, känsla av att ansiktet är inflammerat, rinnande ögon, generell sjukdomskänsla, blodig näsa, hosta, dåligt luktsinne, täppt näsa, smärta när man tuggar eller sväljer, dysfoni eller afoni.

Hur man förebygger sinuit

Utöver att vända sig till huskurer mot sinuit så finns det några intressanta vanor som du kan följa i ditt dagliga liv för goda resultat. Du kan till exempel använda luftfuktare i ditt rum eller ventilera huset (med öppna fönster) och eliminera allt damm. Detta kommer hjälpa till att förebygga attacker eftersom majoriteten av alla bakterier som orsakar denna sjukdom inte klarar av torra eller rena klimat.

Du kan även bli av med nästäppan  genom att använda vattenånga med eukalyptusblad – antingen med maskiner som är specifikt designade för detta, eller genom att koka dem i en kastrull och andas in ångorna.

Vissa individer väljer att tappa upp ett varmt bad, stänga badrumsdörren och sitta och andas in ångan. Man kan även göra det när man duschar. Ett annat alternativ är att blöta en handduk med varmt vatten och lägga den över ditt ansikte (var försiktig så att du inte bränner dig).

Om du letar efter snabb lindring av symptom på sinuit så ska du applicera eukalyptusolja i varmt vatten och sedan applicera detta  i pannan eller vid kindbenen. En bra kroppstemperatur kommer också hjälpa, så se till att du inte har feber eller är för kall. Undvik allt som är irriterande, såsom rengöringsprodukter, cigarettrök, starka parfymer, hårsprej eller andra saker som släpper ut ångor.

Naturliga botemedel för sinuit

Ha följande lista i åtanke eftersom den innehåller de bästa botemedlen för att effektivt och naturligt behandla sinuit, samt för att förebygga att du drabbas under en lång tid framöver:

  • Eukalyptus: Den passar perfekt för att minska inflammation i näsgångarna samtidigt som du blir av med överflödigt slem. Koka en handfull eukalyptusblad och andas in ångorna genom att placera ditt huvud över kastrullen och täcka det med en handduk.
  • Stockros: Den har bakteriedödande egenskaper och används för att eliminera de mikroorganismer som orsakar sinuit. Bered ett avkok med en matsked stockrosblommor i 2 1/2 dl vatten. Koka i tio minuter. Konsumera upp till fyra koppar om dagen.
Te på kamomill

Fler kurer

  • Kamomill: Har antiinflammatoriska och antiseptiska egenskaper. Detta gör det utmärkt för två saker – att minska inflammation och näsgångarna samt för att eliminera de bakterier som orsakar inflammationen. Späd ut några droppar eterisk kamomillolja i några liter vatten och andas sedan in några gånger.
  • Echinacea: Hjälper till att stärka immunförsvaret. Du kan köpa det som ett kosttillskott och konsumera 1000 mg om dagen uppdelat på fem doser.
  • Acasia plumosa (kattklo): Denna ört fungerar också utmärkt för att förbättra immunförsvaret så att bakterier och virus inte kan komma in i kroppen. Drick ett par koppar av detta avkok, som kan beredas genom att koka en matsked av denna växt i 2 1/2 dl vatten. Koka i tio minuter. Du kan även ta den som ett kosttillskott.
  • Småborre: Detta är ett utmärkt botemedel för att behandla bihåleinflammation. Häll 60 droppar extrakt från småborre i en liter vatten. Absorbera vätskan genom din näsa tills den når munnen, och spotta därefter ut den. Svälj inte.
Ingefära i rotform

Avslutande kurer

  • Ingefära: Ingefärsrot har många fördelar för kroppen som relaterar till immunförsvaret. Gör ett avkok med en tesked torkad ingefära i 25 centiliter vatten, och drick sedan två koppar om dagen. Om du vill kan du även lägga till citronsaft för att göra effekten mer potent.
  • Citron: Denna frukt har många antibakteriella komponenter, och om den konsumeras varm (som ett te) så hjälper det till att mjuka upp bihålorna och samtidigt som din feber sänks. Lägg till en matsked honung till ett citronavkok, eller gör som vi tidigare nämnde och lägg till ingefära.
  • Cypress: Löven från cypressträd fungerar utmärkt för att minska inflammation i näsgångarna och hjälper dig att bli av med överflödigt slem. Du behöver göra ånga med varmt vatten och tio droppar eterisk cypressolja.
  • Enbär: Dessa har slemlösande, antiseptiska och kramplösande egenskaper. Det är ett bra alternativ för alla andningssjukdomar, såsom bihåleinflammation. Gör ett avkok med en matsked enbär och koka i vatten i 15 minuter. Drick under dagen och söta med honung.
  • Barr: Inhalera ånga från varmt vatten och eterisk barrträdsolja eller grenar från träd. Detta är ett utmärkt alternativ för att minska inflammation i näsgångarna.
Foton från Mike Gifford, osseus, mcfarlandmo, William Brawley, Simon James och taylor n.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.