Kan det vara farligt att tatuera sig?

Kan det vara farligt att tatuera sig?

Senaste uppdateringen: 27 december, 2018

En snygg bild på huden kan verka attraktivt för många personer. Men det finns bieffekter med att tatuera sig som vi inte alltid informeras om och som kan vara farliga.

Innan du skaffar den där fantastiska tatueringen så bör du ta reda på vad det innebär och vilka konsekvenser det kan ha på din hälsa.

Tatueraren använder vanligtvis en elektrisk maskin med engångsnålar som injicerar färgat bläck i det undre lagret av din hud, dermis. Det övre lagret, epidermis, behåller inte färgen utan tappar den när huden fjällar bort. Det är därför bläcket läggs i det undre lagret. Det stannar där permanent och är anledningen till att det kan vara svårt att ta bort en tatuering.

Varför kan det vara farligt att tatuera sig?

Först och främst så bör du använda en studio som är pålitlig. Du bör vara säker på att instrumenten och produkterna som används är av bästa kvalitet. Det är också viktigt att de använder god hygien för att förhindra smittor som HIV, stelkramp, hepatit och andra blodinfektioner.

Tatueringar kan orsaka en rad hudkomplikationer, som exempelvis granulom (en inflammation som orsakas av en autoimmun reaktion) och keloidärr. Dessa kan plötsligt dyka upp på grund av inflammatoriska eller allergiska reaktioner åratal efter att du skaffat tatueringen. Du bör även undvika att skaffa en tatuering som täcker en leverfläck. Detta eftersom det kan förhindra ordentlig analys av huden om risken finns att du har cancer.

Hur kan jag förhindra komplikationer?

Även om du väljer en fullt auktoriserad studio så bör du se till att de har åtgärder för att förhindra kontaminering. Du bör till exempel se till att studion använder engångsnålar för varje klient. Du bör även kontrollera att de på ett ordentligt sätt gör sig av med använt bläck och bläckbehållare, eftersom de kan vara farliga infektionskällor.

Du bör även se till att inrättningen har en autoklav för att sterilisera sina verktyg och att alla ytor regelbundet görs rent med desinfektionsmedel. Tatueraren bör tvätta händerna med antibakteriell tvål och använda engångshandskar av latex. När tatueringen är klar så bör de erbjuda dig en guide om hur du sköter tatueringen för att undvika infektion och hålla motivet intakt. Det ligger i ditt bästa intresse att diskutera alla dessa problem innan du bokar tid.

Ha i åtanke:

Innan du får något permanent tatuerat på din hud så bör du ta dig tid att tänka efter att skulle du bli trött på den en dag, så är det mycket dyrt och kan vara extremt smärtsamt att ta bort den. Du kan även få dras med ett ärr där din tatuering suttit. Det finns väldigt många personer som går till hälsocenter för att bli av med gamla tatueringar på grund av komplikationer som har dykt upp under tidens gång.

Du bör även ha i åtanke att du en vacker dag kan gå upp i vikt, vilket kan resultera i att din tatuering tänjs ut och förvrängs. Samma sak kan sägas om graviditet, vilket är anledningen till att kvinnor bör undvika att tatuera sitt bröst- och magområde.

Moderna alternativ

Vill du tatuera dig men inte är säker på om du kommer gilla den senare så finns det alternativ. Bionedbrytbara bläcktyper är mindre giftiga och mycket enklare att göra sig av med än traditionellt bläck. Dessa håller på att utvecklas. Det enda problemet med dessa bläck är att de är mycket dyrare än vanligt bläck och även kan vara svåra att få tag på.

Det är väldigt viktigt att också tänka på att kolla bläckkvaliteten. Pengar som sparas in på billigt bläck kan resultera i dyra sjukvårdsräkningar när du senare får problem. Det finns flera orsaker till varför bläck och pigment kan kontaminerade:

  • Användning av kontaminerade ingredienser under produktion.
  • Tillverkningsprocessen involverar kontaminering.
  • Antihygieniska processer som kontaminerar behållarna.
  • Vatten som inte är steriliserat används för att späda ut bläcket.
  • Användning av bläck vars datum har gått ut.

Bilder från Renato och Luis Fernandez.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • CASTELAZO, M. D. L. G., & SANTILLÁN, C. P. (2016). Lo nuevo primitivo: El tatuaje cosmetico. TIinta y carne.
  • Mattei, G. (2017). Marcas en la piel: aspectos culturales y sanitarios del cuerpo tatuado.
  • Suárez González, F. J. (2017). Tinta, sentido y sangre: el tatuaje como resignificador del dolor, la memoria, la identidad y las prácticas de género.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.