Anna Kareninas syndrom: kärlekens offer

För att ett förhållande ska vara hälsosamt är det väldigt viktigt att tydligt ha i åtanke att vi är kompletta varelser och att vår partner kan komplettera oss, men att vi inte är inkompletta om de skulle lämna oss.
Anna Kareninas syndrom: kärlekens offer

Senaste uppdateringen: 29 mars, 2019

Lev Nikolayevich Tolstoj skrev en klassisk novell inom världslitteraturen, Anna Karenina, som tjänar som reflektion för den mest passionerade, intensiva och farliga kärlek som alltid leder till tragiska slut. När vi talar om Anna Kareninas syndrom refererar vi dock inte alls till det dramatiska slutet för novellens kvinnliga protagonist. Snarare talar vi om besattheten, passionen och det känslomässiga beroendet vi kan uppleva när vi är förälskade, vilket kan få oss att gå bortom våra gränser.

Idag ska vi diskutera farorna med denna typ av passion och förklara varför besatta förhållanden kan vara skadliga för hälsan.

1. Anna Kareninas syndrom: Passionerad kärlek och dess faror

Det sägs att den som har upplevt väldigt passionerad kärlek i det förflutna fortsätter att längta efter den känslan, trots smärtan av att förlora den. Intensiva känslor gör att vi känner oss levande.

Det finns dock ett antal faror vi måste ha i åtanke:

  • De som lider av Anna Kareninas syndrom har upplevt något som är närmare en förälskelse. De lider faktiskt av en störning som karaktäriseras av en brist på självkontroll och ett absolut beroende där de inte ser var gränserna går. De kan även förlora sig själva i sina älskade, ge upp det som definierar dem och överlämna sig till någon annans kontroll bara för att hålla dem nära.
  • Denna typ av kärlek är inte sann lycka; de som lider av det känner mest ångest på grund av att den älskade inte är vid deras sida konstant, på grund av misstro, och på grund av rädsla för att bli övergivna eller bedragna.
  • Lite i taget tappar de sitt självförtroende, sin integritet, sin känslomässiga balans. Genom att centrera sina liv runt en annan person på ett sådant besatt sätt kan de i slutänden förlora sina egna liv, och det finns inget mer destruktivt än det.

2. Passionerad kärlek: Hur man kontrollerar den

Kärlek

Vi vet alla att man i de tidiga stadierna av en kärleksaffär känner en intensiv och obeskrivbar passion. Det finns dock ett flertal saker du bör tänka på för att inte drabbas av det farliga Anna Kareninas syndrom.

Reflektera över dessa punkter

  • Sök aldrig efter en partner i syfte att “fylla tomrum” eller att finna din “andra hälft”. Ditt enda mål i livet bör inte vara att finna din “bättre hälft”. Vad vi måste göra för att växa internt är att vara kompletta personer, balanserade och mogna, kapabla att vara lyckliga som individer och samtidigt kapabla att bringa lycka till andra. Leta inte efter andra för att fylla din tomhet, för att gömma undan dina rädslor. Försök att hitta ett partnerskap som är ömsesidigt berikande.
  • Var försiktig med att etablera en typ av beroende med din partner som inte ger dig frihet, som inte låter dig växa eller som gör att du tappar din integritet och det som karaktäriserar dig. Att älska är att vinna och växa, inte att glömma var gränsen går. Besatthet är aldrig bra, för den sätter gränser på våra liv. När du sätter någon annan som högsta prioritet åsidosätter du dina egna hobbys, dina vänner och till och med dina egna värderingar. Glöm inte Anna Karenina och hennes absoluta passion för Greve Vronsky. Det kom en tid när hon till och med föste sin egen son åt sidan.
  • Begå aldrig misstaget att älska blint. Älska med öppna ögon, med ett öppet hjärta; älska medvetet med all din kunskap och se samtidigt allt som den andra personen gör för dig. Respekterar personen dina behov? Lyssnar personen på dig och bryr sig om dig? Låter personen dig växa som person och hjälper samtidigt förhållandet att växa? Sann kärlek är inte besatthet. Det är daglig lycka där båda parter vet hur man löser problem, där båda lyssnar, där båda respekterar sina löften, där det inte finns någon svartsjuka, misstro eller hot.

Vanligt förekommande

Tänk på att Anna Kareninas syndrom är väldigt vanligt idag. Så älska med intensitet, älska med passion, men aldrig blint.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.