8 symtom på leverproblem som är viktiga att känna till

8 symtom på leverproblem som är viktiga att känna till
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Levern är ett otroligt viktigt kroppsorgan. Dess oändliga antal basfunktioner är livsviktiga för god hälsa och för att se till att kroppen fungerar som den ska. Det är viktigt att du kan identifiera symtom på leverproblem.

Levern har i grund och botten tre funktioner: att rengöra blodet genom att rensa gifter och celler som inte längre kan användas, att sammanställa kolhydrater och blodfetter samt förhindra blödningar. Levern fungerar även bra som lagerutrymme. Tack vare levern kan vi lagra vitamin A, D, K och E som hjälper oss att samla energi.

Indikationer på leverproblem

Leverproblem

1. Illamående

Detta är det första och mest påtagliga symtomet på att du har problem med levern. Du kan må dåligt efter att du har ätit eller så kan du känna dig tung i tarmarna, må illa, känna dig yr och även kräkas. Men du behöver inte vara orolig. Det kan finnas många orsaker och det behöver inte betyda att du har problem med levern. Om problemet upprepas borde du dock uppsöka din läkare.

2. Smärta i övre delen av magen

Du kan känna smärta i levern i övre delen av magen precis under revbenen och det kan även sträcka sig upp i ryggen. Du kan också uppleva att magen sväller upp. Det är möjligt att du känner en brännande smärta eller till och med feber. Har du något av dessa symtom bör du uppsöka din doktor. Det kan bero på någon form av inflammation eller magkramp.

3. Gulsot

Gulsot är en missfärgning av huden: en gul ton som syns tydligt i ansiktet och på kroppen. Detta beror på överdrivna mängder bilirubin i kroppen och blodet och kan vara ett tecken på leverproblem. Det är ett av de första symtomen och förknippas ofta med smittsam hepatit.

4. Trötthet och matthet

När du har problem med levern är det normalt att du känner dig trött, utmattad och aptitlös. I vissa fall kan det associeras med annat och går att förbise, för det är normalt att ha en eller flera dagar där du känner dig matt. Men när denna aptitlöshet och utmattning blir en vana borde du uppsöka din läkare.

5. Feber

I vissa fall upplever patienter magont och känner sig uppblåsta, tunga och väldigt trötta. Du borde hålla ett öga på temperaturen om du har dessa symtom. Om du har feber betyder det att du är inflammerad och infekterad. Det bör inte ignoreras.

6. Färglös avföring

Håll koll på din avföring när du går på toaletten. Om den är färglös så är det ett tydligt tecken på leverproblem. Det är också möjligt att du lider av IBS (irritabel tarm), som kan associeras med leverproblem.

7. Klåda

Detta framkallas när galla samlas under huden. Kroppen kliar och du känner dig obehaglig eftersom ditt blod reagerar på alla gifter som levern inte längre rensar bort.

8. Blod och blåmärken

Mindre vanliga symtom som förknippas med leverproblem är om du ofta får näsblod eller blåmärken utan anledning. Detta beror på proteinbrist eftersom levern inte längre kan göra sitt jobb ordentligt. Det är viktigt att tänka på.

Alla nämnda symtom associeras med leverproblem, men din doktor är den som kan fastställa ifall du lider av fettlever, inflammation orsakad av hepatit eller något annat. Alla dessa symtom är vanligtvis väldigt lika och bara läkarundersökningar kan verifiera vilken typ av leversjukdom du lider av.

Hur kan jag ta hand om min lever?

Kronärtskocka
Bra mat- och livsvanor kan hjälpa till att förhindra många sjukdomar associerade med levern. Det rekommenderas att följa dessa råd:
  • Ät frukt och grönt varje dag, speciellt det som kan hjälpa till att rensa levern – äpplen, kiwi, vindruvor, körsbär, spenat, kronärtskocka, sparris, rädisor med flera.
  • Undvik mat som är fryst eller friterad, samt stora mängder proteiner och kolhydrater.
  • Undvik drycker med socker och alkohol.
  • Ät antioxidantrika livsmedel: apelsiner, citroner, blåbär, tomater med flera.
  • Var försiktig med läkemedel – de är leverns största fiender.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.