7 symtom på blåsljud du bör känna till

Det är mycket viktigt att vi inte försummar vår kropp samt att vi idkar någon form av motion för att stimulera cirkulationen och främja hjärthälsan. Det behövs ingen ansträngande träning. Det är tillräckligt att promenera.
7 symtom på blåsljud du bör känna till

Senaste uppdateringen: 01 april, 2019

Det finns många som lider av blåsljud. Även om det är sant att de flesta av fallen är ofarliga, är det värt att känna till symtom på blåsljud för att undvika komplikationer. I grund och botten uppstår problemet på grund av ett ojämnt flöde av blod, som orsakar ett konstigt ljud när det passerar genom blodkärlen och hjärtats klaffar: ett slags sorl.

Blåsljud kan klassificeras på olika sätt beroende på graden av förekomst, och de flesta av fallen är som sagt ofarliga. Ibland kan de dock dölja en allvarligare anomali i hjärtat, därav vikten av att ta hänsyn till dem och känna till symtomen. Vi bjuder in dig att upptäcka allt du behöver veta här nedan.

1. Vad är bakgrunden till blåsljud?

Kvinna med hjärta
  • En hjärtklaff som har någon typ av defekt: Till exempel kan blåsljud orsakas av en förtjockad klaff. En medfödd defekt som på sikt kan kräva någon form av åtgärd. Ibland kan också sjukdomar som åderförkalkning orsaka detta problem, därav vikten av ordentlig hälso- och sjukvård och ett schema för regelbundna kontroller hos din hjärtspecialist.
  • Anemi: Visste du att anemi också kan orsaka blåsljud? Det stämmer, och detta beror på en brist på röda blodkroppar som leder till en lägre syrenivå i blodet. Det i sin tur gör att vårt hjärta tvingas pumpa snabbare, vilket kan leda till blåsljud. Så se till att du har koll på dina järnnivåer!
  • Problem mellan de två hjärtkamrarna: Huvudsakligen kommunikationen mellan de två förmaken, eller mellan de två kamrarna i hjärtat. Dess ursprung är också oftast medfött.
  • Åderförkalkning: Detta är en sjukdom som vi måste ta hänsyn till eftersom den påverkar både våra artärer och våra hjärtklaffar. Skadan skapas av en förträngning som orsakar en onormal rytm i blodcirkulationen och avger ett speciellt brus i artärerna (blåsljud).
  • Andra relaterade tillstånd: Ibland kan också feber eller ett problem i vår sköldkörtel orsaka blåsljud.

2. Symtom på blåsljud

symtom på blåsljud inkluderar trötthet

Vi förknippar ofta trötthet med symtom på blåsljud. När det gäller kvinnor uppstår hjärtproblem dessutom oftast utan att de är särskilt uppmärksamma på dem. Faktorer som stress, oro eller den klassiska dagliga utmattningen gör att vi inte lägger mycket vikt vid saker som vi uppfattar som “normala” trots att de i själva verket inte är det.

Det är viktigt att du vet hur du lyssnar på din kropp, agerar efter vad den säger dig och inte försummar någon aspekt rörande din hälsa. Var uppmärksam på följande varningssignaler:

  • När du anstränger dig lite märker du omedelbart att ditt hjärta rusar. När du går uppför en stege eller trappa, springer lite för att hinna med tunnelbanan eller stressar runt på morgonen när du gör dig redo känner du omedelbart den karakteristiska tröttheten och en ökning av din puls. Detta är det mest karakteristiska symtomet.
  • Du har svårt att andas. Till exempel när du har gått ett tag märker du att du måste stanna eftersom du är andfådd.
  • Du känner smärta i bröstet, som en het platta på denna del av din kropp, varje gång du anstränger dig lite.
  • I svårare fall är det vanligt att du efter att ha gått i trappor eller promenerat under en längre tid får en blåaktig färgton på dina läppar och fingertoppar. Detta är ett symtom på stor brist på syre i blodet som kallas cyanos och du bör då kontakta din läkare.
  • Du lider av svullnad och konstant vätskeretention.
  • Redan vid lätt motion svullnar dina halsådror märkbart.
  • Du måste vara mycket vaksam även när symtomen är ringa. Om du märker att ditt barn inte utvecklas i normal takt för sin ålder och ofta är mycket trött bör du tala med din barnläkare.

3. Kan du förebygga blåsljud?

Hjärta med granatäpplen

Tänk på att blåsljud delvis beror på medfödda problem, så den lämpligaste åtgärden i dessa fall är att alltid följa riktlinjerna och rekommendationerna från din läkare. Att upprätthålla en god livskvalitet och hälsosamma vanor kommer alltid att hjälpa dig att undvika många hjärtproblem, så tveka aldrig att följa dessa riktlinjer:

  • Ha koll på dina kolesterolnivåer. På detta sätt kan du förebygga härdning av artärer och vener, och upprätthålla en korrekt blodcirkulation.
  • Upprätthåll tillräckliga järnnivåer för att undvika att drabbas av anemi. Försumma aldrig livsmedel som är rika på järn och C-vitamin eftersom dessa hjälper dig att förebygga anemi.
  • Upprätthåll en balanserad och varierad kost där du begränsar ditt intag av fett, bearbetade industriella livsmedel, raffinerat mjöl och salt.
  • Det finns teer och infusioner som lämpar sig väl för hjärthälsan, som åkerfräken, citronmeliss, valeriana, havtorn, rosmarin, vinruta och grönt te.
  • Motionera lätt varje dag. Om du inte har några allvarliga hjärtproblem bör du aldrig missa att få dig lite motion för att hålla igång hjärtat. Bara en 20 minuters promenad, eller en stunds simning.
  • Slutligen och viktigast av allt – upprätta ett schema för regelbundna kontroller hos din hjärtspecialist för att utesluta eventuella problem. Din hälsa är värd det.

Det är viktigt att vara medveten om dessa symtom på blåsljud för att hålla dig frisk och kry.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.