5 anledningar att göra armhävningar varje dag

Om din kropp inte är van vid att göra armhävningar ska du inte tvinga den för mycket i början. Börja långsamt och öka gradvis din träning.
5 anledningar att göra armhävningar varje dag

Senaste uppdateringen: 01 januari, 2019

Träning är ett av de bästa sätten att bränna kalorier, gå ner i vikt och tona dina muskler. Det kan ge dig den figur du vill ha. Men inte alla övningar involverar kroppens alla muskelgrupper. I de flesta träningsrutiner måste du kombinera en kardiovaskulär träningsform med styrketräning, för att träna olika områden. Bland annat armhävningar är en bra styrkeövning.

Armhävningar är bekvämt nog lite av en “allt i ett”-övning. Den tränar flera delar av kroppen utan att du måste lägga till nya övningar till din rutin eller jobba hårdare.

Det är ändå en bra idé att komplettera armhävningar med andra övningar. Men gör du bara dessa, har det ändå en stor påverkan på din form.

Stärker din överkropp

Genom att progressivt öka antalet armhävningar du gör varje dag bygger du styrka i överkroppen utan att lägga på dig kilovis med muskler.

Denna enkla övning tränar bröst och axlar, vilket hjälper dig att få en stark och deffad överkropp.

Tränar dina magmuskler

Smal-midja

Trots att armhävningar tekniskt sett är träning för överkroppen, tränas även andra muskelgrupper om de görs på rätt sätt. När du håller buken rak under träning hjälper det till att stabilisera din ryggrad. Det stärker och tonar i sin tur magen utan att specifikt rikta in sig på magmusklerna.

Ökar dina energinivåer

Träning kan verka som det värsta sättet att lindra trötthet eller svaghet, men några armhävningar kan faktiskt ge en energiskjuts. De förbättrar din cirkulation, genererar kroppsvärme och får din hjärna att arbeta mer effektivt.

Det bästa är att du kan göra armhävningar praktiskt taget överallt. Du kan se dem som en snabb återladdning utan att du behöver förlita dig på energidrycker eller piller.

Ökar bendensiteten

Starka-axlar

När din kropp blir äldre försämras din bendensitet, vilket ökar risken för frakturer. Viktträning är en viktig komponent av att bibehålla starka ben, och du kan även få denna fördel från armhävningar.

Armhävningar tränar flera muskelgrupper kring handlederna och armbågarna, vilket stärker dina ben och minskar risken för skador.

Ökar den grundläggande ämnesomsättningen

Vid en armhävning tvingas din kropp använda flera muskelgrupper samtidigt. Det får ditt hjärta att jobba hårdare för att pumpa blod och din andning snabbas upp. Det leder till att din ämnesomsättning ökar, vilket är centralt för viktnedgång och bättre hälsa.

På bara ett ögonblick får du både konditions- och styrketräning.

Hur gör man armhävningar?

Armhävningar

Nu när du säkert blivit övertygad att börja göra armhävningar varje dag, kommer du otvivelaktigt vilja börja med denna träningsrutin.

För att bygga muskelmassa, bränna fett och förbättra hela kroppsformen, följ instruktionerna nedan för att säkerställa att du gör rätt.

  • Lägg dig med ansiktet nedåt på golvet eller på en yogamatta. Håll ihop fötterna så att du känner kroppsvikten i bröstet.
  • Placera handflatorna på golvet bredvid dig i ungefärlig axelbredd.
  • Sträck på tårna så att de nuddar golvet.
  • Tryck upp dig själv med armarna och stöd din vikt på händer och tår. Ditt huvud bör vara i rak linje med dina tår.
  • Sträck ut armarna och håll denna helt utsträcka position. Böj sedan på armbågarna och återgå till startpositionen.

Du kan göra så många armhävningar du orkar, men pressa dig inte för mycket om du inte är van. Så snart du känner att du behöver en paus bör du vila och sedan köra igen när du är redo.

Du kan göra flera uppsättningar och öka det totala antalet i takt med att kroppen justerar sig.

Det är en bra idé att göra två extra armhävningar per dag, men det är även viktigt att din kropp får vila.

Till slut kommer du kunna göra dem alla i en uppsättning utan att pausa. Ett enkelt mål till att börja med är att göra tolv armhävningar under tre dagar och börja öka efter det.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.