10 tecken som visar att du har SIBO

Sjukdomar som diabetes kan påverka tarmarnas muskler samt orsaka att temperaturen i tarmarna blir högre än normalt.
10 tecken som visar att du har SIBO
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Sväller din mage när du har ätit? Alla former av buksvullnad, även icke överdrivna fall, kan tyda på inflammation i tarmarna. Om svullnaden åtföljs av symtom som gas och/eller uppblåsthet kan det tyda på att du lider av en känslighet för vissa livsmedel eller har en bakteriell infektion som gör att temperaturen i dina tarmar stiger. Det sistnämnda kallas SIBO (small intestinal bacterial overgrowth).

Känner du dig uppsvälld några timmar efter att du har ätit? Till den grad att det inte längre är bekvämt att hålla byxknappen knäppt? Detta verkar bli allt vanligare idag; människor som vaknar upp med en platt mage, men som mot slutet av dagen har en ganska uppsvälld mage.

Vad är SIBO?

Bakteriell överväxt i tarmen uppstår när den normala balansen är satt ur spel och tarmbakterier börjar föröka sig okontrollerat. Varför sker detta? Många av fallen förekommer hos personer som äter en kost som är rik på kolhydrater, raffinerade livsmedel, alkohol, bearbetade livsmedel med mera. Dessa typer av livsmedel bidrar också till att främja bakterier och bryta ner fettsyror, vilket ger upphov till gaser och uppblåsthet.

Det finns även en annan typ av bakterie som kan bryta ner galla innan kroppen har en chans att använda den, vilket leder till dålig absorption av fett samt diarré när tillståndet avancerar.

Slutligen kan en tredje typ av bakterie producera gifter som skadar slemhinnan i tunntarmen, vilket hindrar kroppen från att absorbera de näringsämnen den behöver.

Vilka är de 10 tecknen på SIBO?

Tecknen på SIBO är vädigt vanliga

Symtomen på SIBO är ganska vanligt förekommande symtom, så det är lätt att förväxla sjukdomen med andra tillstånd. Om du har ett eller flera av följande är det bäst att rådgöra med din läkare.

  • Gaser
  • Uppsvälld buk
  • Malabsorption av fett
  • Intolerans mot laktos, gluten, koffein, fruktos eller annat
  • Buksmärtor eller kramper
  • Matsmältningsproblem, som förstoppning
  • Irritabel tarm (IBS) eller inflammatorisk tarmsjukdom (IBD)
  • Kroniska problem som trötthet, diabetes, fibromyalgi, autoimmuna störningar, neuromuskulära störningar mm.
  • Vitamin- och mineralbrist, särskilt vitamin B12
  • Diarré

Vilka är orsakerna till överväxt av bakterier?

Överväxt av tarmbakterier uppstår när något stör matsmältningsprocessen, som har till uppgift att transportera bakterierna i maten till slutdestinationen i tjocktarmen. Skador på nerver eller muskler i tunntarmen kan göra att bakterier stannar kvar där, vilket kan leda till SIBO. Och sjukdomar som diabetes kan påverka musklerna i tarmarna, en annan riskfaktor för SIBO.

Bakterier

Andra möjliga orsaker till onormal ansamling av bakterier i tarmen är fysiska hinder, som ärr från en operation eller Crohns sjukdom. Mediciner som förändrar tarmfloran som antibiotika, syrahämmande läkemedel och steroider kan också orsaka SIBO. Slutligen, som vi redan nämnt, är en av de främsta orsakerna till detta tillstånd konsumtion av raffinerade livsmedel, alkohol, kolhydrater, socker, mm.

Kan du testa dig för SIBO?

Du kan utföra ett utandningsprov hemma genom att följa råden från din läkare. Testet innefattar oftast fasta i 12 timmar, att äta en specificerad mängd socker och sedan andas in i en ballong var 15:e minut i 3 timmar för att generera utandningsprover. Detta test kan användas för att avslöja SIBO eller andra störningar, som celiaki eller bukspottkörtelsvikt.

På sjukhus och kliniker identifierar läkare detta tillstånd genom urin- och avföringsprover. Du måste först prata med din läkare och gå igenom alla dina symtom.

Hur kan SIBO behandlas?

En av de första rekommendationerna för behandling av SIBO är att minska kolhydratkonsumtionen, undvika raffinerade livsmedel som socker och mjöl samt begränsa ditt intag av alkohol. Du kan också kontakta din läkare för att diskutera olika medicinska behandlingar. Vanligtvis brukar läkare ordinera antibiotika. Det är viktigt att inte försöka självmedicinera.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.